De Nederlandse vrouw is een statistisch gegeven. Vrouwen lopen al een tijdje mee in deze wereld en je zou denken dat ze in die zin niet bijster interessant zijn. Wel op het moment dat ze individu zijn en je er een band mee hebt, of wilt, of gewoon als begeerlijke voorbijgangster. Maar als gemiddelde in een tabel? De titel van een recent onderzoek in opdracht van de Huishoudbeurs zet de toon: [i]Hoe stout is de Nederlandse vrouw?[/i] Stout… Best lekker in een Engelse pub, maar in ander verband heeft het of een seksuele, of een infantiele lading. En dan is het onderzoek zelf nog niet eens begonnen. De resultaten waren ‘opmerkelijk’ en werden derhalve breed uitgemeten in de landelijke media. Het zielenleven van den moderne Hollandsche deerne bestaat uit chocolade eten in overmaat, roddelen en mannen keuren met vriendinnen.

‘De’ vrouw wordt nog altijd behandeld als een soort waarvan de gewoonten en gebruiken niet overzichtelijk in kaart zijn gebracht en waar antropologen in de vorm van mensen met onzinnige vragenlijsten op af moeten worden gestuurd. Talloze onderzoeken worden eraan besteed, om te kunnen duiden wat die vrouw toch is en wil. De meest opvallende resultaten worden met een flinke dosis journalistieke interpretatie gebracht.

Midden vorig jaar lag bijvoorbeeld naar aanleiding van publicaties van de Emancipatiemonitor een Elsevier in de schappen met een schreeuwende voorkant: [i]Vrouwen willen niet werken[/i]. De titel van het artikel zelf was veelzeggend: [i]Emancipatie: Het ligt niet aan de mannen.[/i] Strekking van het artikel was dat Nederlandse vrouwen volmaakt tevreden zijn met een parttime baan, van gemiddeld drie dagen in de week. Toonzetting van het artikel was dat de Nederlandse vrouw geen ambitie heeft en aartslui is.

En onderzoek bewijst het, dus het is waar.

Ronduit schrijnend was Ferry Mingelen op 22 november jongstleden. Hij werd ingefluisterd door peilingaddict Maurice de Hond, die in opdracht van Sanoma uigevers onderzoek deed naar het verband tussen politieke voorkeur en leesgedrag (tijdschriften). Tijdens de prognoses van de zetelverdeling vertelde Ferry ons dat de winst van de SP te danken was aan de vrouw. Van de SP-stemmers was 60% vrouw en 40% man. Daar voegde hij, tussen neus en lippen door, doodleuk aan toe dat het logisch was, want vrouwen stemmen nog altijd met emotie. Waarom moeten wij van een parlementair journalist horen dat de SP geen rationeel denkende partij is en dat de vrouw geen rationele beslissing kan nemen en dus op de SP stemt? Absurd.

In Amsterdam hangt de stad momenteel vol met posters van het meldpunt discriminatie. Als je uitgescholden wordt omdat je een vrouw bent, kun je dat daar melden. Laatst werd ik op straat zomaar, zonder mij bekende reden, uitgescholden voor hoer. Ik had niet met de lelijke grootbek geslapen en had geen cent van hem ontvangen, dus ik schold hard terug en vergat het grotendeels.

In dit geval is het lastiger terugschelden. Ik ga daarom toch eens melden dat ik en velen met mij stout worden genoemd. Ik weet dat veel vrouwen in mijn omgeving banger zijn om voor feministe uitgemaakt te worden, dan voor stoute hoer. Maar als er een onderzoeksresultaat is dat zonder onderzoek ook wel duidelijk is, is het wel dat de Nederlandse vrouw een ernstiger imagoprobleem heeft dan die angst rechtvaardigt.

Categorieën: VC-Dees

16 reacties

Wright · 1 december 2006 op 09:25

[quote]De vrouw wordt nog altijd behandeld als een soort waarvan de gewoonten en gebruiken niet overzichtelijk in kaart zijn gebracht en waar antropologen in de vorm van mensen met onzinnige vragenlijsten op af moeten worden gestuurd. [/quote] :laugh:

Een echte, niet te versmaden, orginele, Deesgevoel oproepende column. Helemaal top!

Estrella · 1 december 2006 op 10:51

Dees, geweldig dit, chapeau!

Ik ga met je mee, melding maken van het bevooroordelen en in hokjes plaatsen van de vrouw, evenals van het klakkeloos aannemen van éénzijdige, kortzichtige onderzoeken.

Of lijk ik nu te feministisch… 😉

KingArthur · 1 december 2006 op 11:55

Man of vrouw, wie is er nu werkelijk de representant van het grijze gemiddelde in de wetten van de grote aantallen in de statistiek?

Ik kan niet warm of koud worden van ‘onderzoeken’ van dit kaliber en de statistiek die daarachter hangt. Wat er gebeurt is alles over een kam scheren (makkelijk natuurlijk want daarmee is het herkenbaar voor de niet denkenden zonder mening). Jammer is het wel want het oog voor nuance gaat hiermee verloren.

pally · 1 december 2006 op 11:56

Ja , Dees, vrouwen worden in bepaalde kringen nog steeds als een intelligente diersoort gezien, waar statistieken op losgelaten kunnen worden.
En waar je na onderzoek alle oude vooroordelen smeuig in kunt verwerken…..
Heel sterke column,
Pally

arta · 1 december 2006 op 13:39

Mooi beschreven, en helaas nog steeds actueel…
🙂

Li · 1 december 2006 op 22:58

Zo, dit is een column die staat als een huis (vrouw 😛 ).
[quote]Hoe stout is de Nederlandse vrouw? [/quote]

Deze zin wil ik wel in chocoladeletters.

Li

Bitchy · 2 december 2006 op 06:32

Dus als ik het goed begrijp, moet ik pas beledigd zijn als de me een stoute feministische hoer noemen? 😉

SIMBA · 2 december 2006 op 10:01

[quote]En onderzoek bewijst het, dus het is waar.[/quote]

Inderdaad, in Nederland wordt teveel waarde gehecht aan al die onderzoeken. Ik begin persoonlijk steeds meer te twijfelen bij elk onderzoeksresultaat.
Geweldige column!

pepe · 2 december 2006 op 22:44

Krachtige en duidelijke taal in deze column.
Dat mannen en vrouwen verschillen daar is niks mis mee. Maar dat alle vrouwen over een kam gescheerd worden dat slaat nergens op.

Dees, je hebt het prachtig verwoord!

Trukie · 3 december 2006 op 00:50

Met stout werd toch vroeger dapper en moedig bedoeld?

Dees · 3 december 2006 op 09:47

@Wright, thx, voelde me idd weer een beetje Dees-ig 😀
@Estrella, mij niet. En gezellig dat je meegaat
@King, tuurlijk is niemand het gemiddelde. Maar het gaat niet alleen om de resultaten, maar ook om hetgeen onderzocht wordt.
@Pally, bij de beesten af dus 🙂
@arta, thx
@Li, jaja, als voer tijdens het roddelen zeker 😀
@Bitchy, iets zegt me dat je sowieso niet snel beledigd bent 😉
@Simba, eigenlijk zou bij elk onderzoek ook duidelijk moeten zijn hoe het onderzoek is gedaan. Overdag, of in de avonduren. Hoe worden mensen geselecteerd voor onderzoek en bovenal, welke vragen zijn gesteld? Ik durf te wedden dat ik met onderzoek ook aan kan tonen dat mannen aardbeienyoghurt lekker vinden, om maar iets te noemen.
@Peep, ik geloof niet in een verschil tussen mannen en vrouwen als het op ‘hoeveelheid’ emotie en ratio aankomt. Ik geloof wel in culturele verschillen tussen man en vrouw en die zijn beide kanten op niet helemaal ‘gezond’. Maar goed, ik weet dat ik daarin vrij alleen sta.
@Trukie, dat is toch ‘stoutmoedig’ en niet ‘stout’?

Kees Schilder · 3 december 2006 op 10:22

Die Mingele is zo langzmerhand een karikatuur van zichzelf geworden.Die neem ik niet serieus meer.Top geschreven

DriekOplopers · 3 december 2006 op 13:40

Super, Dees! Ik zal nooit meer alle Deesen over één kam scheren, dat beloof ik je. Want natúúrlijk zijn er verschillen tussen vrouwen. Zo heb je bij voorbeeld vrouwen van 1 meter 60, maar ook van 1 meter 70. Om maar eens wat te noemen.

En qua lui? Vrouwen zijn soms best aardige lui, hoor!!!

Driek

KawaSutra · 3 december 2006 op 14:46

Die uitspraak van Ferry Mingelen viel me ook direct op. Nogal kort door de bocht. Dat is m.i. ook het grootste probleem, niet de onderzoeken maar de conclusies die getrokken worden. Want die moeten altijd zo kort en bondig mogelijk, zonder oog voor nuances. En dat kan dus eigenlijk helemaal niet. Uit een dergelijk onderzoek zijn vaak veel meer conclusies te trekken maar dan meer in de vorm van indicaties. En dat is volgens mij niet dat vrouwen SP stemmen vanwege het sexapeal van Marijnissen. 😀

Mup · 6 december 2006 op 15:33

Het is al van de zotte dat er een onderzoek naar komt, maar dat die ook nog serieus genomen wordt, is pas echt eng. Hebben ze ook rekening gehouden met sexuele geaardheden, travestie en transsexualiteit, of durven ze dat niet aan? Ik ga de publicaties eens opzoeken,

Groet Mup.

Tasz · 12 december 2006 op 17:07

Ben het helemaal met je eens. Ik ben al ruim 12 jaar een fulltime internationaal werkende vrouw met een gezin en twee kinderen. Belachelijk zo’n onderzoek, maar wel uitstekend gebruikt voor een goede column.

Goed geschreven.

Bye
Tasz

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder