Nog mazzel dus dat mijn wieg niet stond in een kinderrijk papengezin. Wanneer het in het midden van de vorige eeuw na de vierde of de vijfde spruit angstig stil bleef in de kraamkamer van een goeie Hollandse katholiek, kon je er gif op innemen dat meneer pastoor zich vroeg of laat meldde met het dringende verzoek maar weer ’s stevig van bil te gaan.
Toen werkte dat nog. Als nummertje 3 (van de 4) uit een streng reformatorisch gezin, zo blijkt nu, mocht ik dus nog in m’n handjes knijpen. Maar toch.
Een recente studie van het University College in London over het ‘first-born advantage’, kunnen we in de Daily Mail lezen, heeft namelijk boven tafel gebracht dat veel ouders hun oudste kind stukken leuker vinden dan hun tweede of hun derde. Vooral de pappa’s bezondigen zich daar aan.
Het beginnersgeluk, zeg maar.
Geen splijtend nieuws. M’n eerste 2 CV’tje kon ik ook eindeloos koesteren. Daarna werd het allemaal al ras een stuk gewoner.
De meeste aandacht, de meeste liefde, als eerstgeborene ben je gewoon spekkoper. Het vervelende voor de rest van de nazaten is echter, dat die voorkeur blijft bestaan. Uiteraard zul je het als ouder wel uit je hersens laten om dat toe te geven. Maar als zo’n Engels onderzoek anno 2009 uiteindelijk met de harde bewijzen komt, ga je met de billen bloot.
De feiten die er verder op tafel komen, zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen. De krant vindt het een logisch gevolg dat de oudste gemiddeld het hoogste IQ heeft en, je wilt het niet weten, ook nog eens een betere gezondheid dan de jongere broers en zusters.
Andere studies wijzen ook uit dat de oudste kinderen gemiddeld langer worden. Volgens wetenschappers stamt die voorkeur uit de tijd dat de oudste zoon alle land, al het vee en alle bezittingen erfde. Het was dus voor het voortbestaan van de familie van belang dat de oudste een beetje adequaat tegen zijn taak zou zijn opgewassen.
En hoe hard alle mamma’s ook roepen dat alle kids hen even lief zijn, het is gewoon pure onzin. Gemiddeld zestien procent van de moeders blijkt een favoriet kind te hebben.
Ik wist het.

Vandaag is het de verjaardag van m’n oudste broer. Voor die vreselijke familiekring (eerste koppie koffie met gebak, bij het tweede een bonbonnetje, en ‘doe mij maar een glaasje fris’) in een treurig dorpje langs de bible belt, waarin de immer centraal gevoerde gesprekken doorgaans over hoegenaamd niets plegen te gaan, heb ik in ieder geval een aardig itempje dat de rechtzinnige gemoederen ongetwijfeld voor de duur van een uurtje of wat heftig zal bezighouden.
Het zal wel weer keihard ontkend worden. Net zo goed als de goddeloze theorieën van meneer Darwin. Vooral bekend vanwege zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie (..)
Waarna er naadloos overgeschakeld wordt op de deze week in de bus gevallen tsunami aan kleurenglossy’s van de Urker creationisten.
Darwin trouwens, kwam uit een, voor hedendaagse begrippen, groot gezin.
Hij was nummertje 5.
Ik bedoel maar.

Bron: The Daily Mail


7 reacties

LouisP · 5 maart 2009 op 21:00

M.
origineel en interessant onderwerp. En heel leuk om te lezen.

L.

arta · 5 maart 2009 op 21:21

Hmm, ik ben de derde, de jongste, maar ook de langste. :eh: Dat klopt niet. Ik heb wel een favoriet kind. Dat klopt wel. Al wisselt mijn voorkeur per uur, minuut, dag. Dat dan weer niet, dus.
Meestal vind ik verhalen over weer een onderzoek helemaal niets, maar deze vind ik leuk, erg leuk zelfs!
Goed geschreven, Mut…enne…ik denk nog even verder… (voor zover mijn IQ dat, als jongste, toelaat:-D)

maurick · 5 maart 2009 op 22:24

Leuke link naar Darwin. 😉

Verder vind ik het niet zo boeiend. Tsjah, enig kind. 😀

Mien · 6 maart 2009 op 07:35

Bij ons in het dorp was het vooral de pastoor die van bil ging.
Wij noemden hem steevast: Cowboy Billie Boem

Mien (4 op 4 op 40 in 63)

SIMBA · 6 maart 2009 op 08:09

Ik ben de oudste, de meest zieke, de kleinste maar zeker de inte…euh…inti….euh de SLIMSTE 😀
Leuk stukje Mut!!

Mosje · 6 maart 2009 op 09:00

Helemaal goed dit stukje.

lisa-marie · 6 maart 2009 op 09:09

Toevallig ben ik de middelste en heb van alles een beetje, ik ben eigenlijk gewoon een bofkont 😀 .
Ik vind deze en andere onderzoeken heel leuk om te lezen en dat heb ik met deze column ook gedaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder