Het is stil in de huiskamer. Alleen de klok lijkt met mokerslagen de tijd weg te slaan. Seconden, minuten en uren lang. Mijn polsen rusten op het werkblad van mijn computertafel. Mijn vingers hangen als verkrampte kippenpootjes boven het toetsenbord. Het bloed in mijn hersenen, voelt als stroop dat te lang in de koelkast heeft gestaan. Het lijkt alsof die kleverige massa alle woorden en zinnen tegenhoudt die mijn vingertoppen willen intoetsen. Dat is raar want normaal gesproken zijn mijn vingertoppen een verlengstuk van mijn gedachten. Mijn map ‘columns en korte verhalen’ koestert een lange rij van vrolijke hersenspinsels, ondeugende verhaaltjes en diepe zielenroerselen. Maar nu zit ik al een paar uur doelloos voor me uit te staren. De klok wijst twee uur in de nacht en er staat nog geen letter op het scherm. Waarom is elk begin zo moeilijk?

Het is tijd voor Code Rood. Ik trek een fles Huiswijn Rouge open, schenk een glas vol en sla hem in één teug achterover. Een aangename gloed trekt door mijn lichaam. Misschien dat de alcohol de stroopmassa in mijn hoofd oplost. Hopelijk vinden de letters, woorden en zinnen als vanzelf de weg naar mijn computer. Maar omdat ik geen verbetering merk, zet ik de fles aan mijn mond en drink hem helemaal leeg. Nog eentje? Tuurlijk, voor deze ene keer mag het. Moed indrinken heet zoiets. Na anderhalve fles druppelt er een traan op mijn hand, en nog eentje. Dronkevrouwstranen vermengen zich met tranen van oprechte spijt. Waarom heb ik in godsnaam ‘Ja’ gezegd op de vraag of ik de VC plek van Mercurius wil overnemen? Was het een vlaag van verstandsverbijstering, een streling van mijn ijdelheid of een overschatting van mijn schrijffratsen? De drank maakt dat ik verzuip in zelfmedelijden. Maar het helpt wel want mijn vingers kruipen als grote giftige spinnen over het toetsenbord.

Eigenlijk hoor ik apentrots te zijn dat ik bij de grote vier sta. Mijn moeder is dat wel, maar die vindt alles wat ik doe fantastisch. Zelfs als ik een windje laat, jubelt zij: ,, kind dat heb je geweldig gedaan!”. Maar hoe zit het met de rest van ColumnX? Hangen zij nu snikkend van ellende over hun monitor nu zij weten dat ik het ereplekje heb bemachtigd. Wat verwachten ze van mij? De ingezonden stukken in het Column X café logen er niet om. ,,Afschaffen die Vaste Columnisten” zwengelde Maurits. ,,Persoonlijk reageer ik op vrijwel elke column die ik goed vind en wat ik niks vind, daarover houd ik gewoonweg mijn mond.”schreef Raaf. En juist hij heeft nog nooit op mijn columns gereageerd. Vervolgens schoof hij een geschikte mannelijke kandidaat naar voren.

Man? Ineens ben ik broodnuchter. Bingo! Maar liefst vijfenzeventig procent van de Vaste Columnisten is man. Daarom heeft de redactie voor een vrouw gekozen! En gezien de man/vrouw verhouding kan het ook nog fifty fifty woren. Er zijn vrouwen genoeg die lekker kunnen schrijven. Naast Mercurius, Pepe, Godsgift, Joan, Floor, Judith en Dinah komt er steeds meer vrouwelijk talent aangestormd. Dus mannelijke ColumnX-ers. Helaas, pindakaas. Voorlopig maken jullie weinig kans. En als je per se Vaste Columnist wilt worden, dan kun je altijd nog geslachtsverandering overwegen.
Proost.;-)

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

17 reacties

pepe · 31 december 2003 op 23:43

Geweldig Li, gefeliciteerd en……
[quote]Mijn moeder is dat wel, maar die vindt alles wat ik doe fantastisch. [/quote]

Je weet toch moeders hebben gelijk!! 😉

Ik mag nu eigenlijk niet hier achter de pc zitten, ik hoor bij de familie te zitten, maar stiekempjes was ik toch benieuwd of jij de nieuwe VC zou zijn… en moest ik wat vaker naar het toilet dan normaal 😉

Heel veel suc6!! Je bent een kanjer 😉
Zo en nu snel naar man en kinders terug, de rest van de vc-ers lees ik morgen wel

Kees Schilder · 1 januari 2004 op 09:21

Gefeliciteerd LI !Gun het je van harte en ik weet zeker dat de redactie uitsluitend naar kwaliteit kijkt en niet naar geslacht.
En direct een kei van een column! Geweldig voor je!

Martijn · 1 januari 2004 op 09:44

[i][b][size=small]W[/size][/b][/i]at een briljante insteek!! [i][b][size=small]W[/size][/b][/i]at een schitterende column!! [i][b][size=small]W[/size][/b][/i]at een glansrijke start!!
[i][b][size=small]W[/size][/b][/i]at een fantastische keus om jou als nieuwe VC te vragen!!

[b]Li, go for it girl!!![/b]

Groet Martijn 😀

Tasz · 1 januari 2004 op 12:05

Leuk column, met of zonder alcohol 😉

Tasz

Godspeed · 1 januari 2004 op 15:37

[quote]En als je per se Vaste Columnist wilt worden, dan kun je altijd nog geslachtsverandering overwegen.[/quote]

Ik zou wel even met de redactie overleggen, alvorens met de hormoonkuur te beginnen.
Ik kan me voorstellen dat dit niet het enige criterium is geweest.:-D

Proficiat met je VC-schap.

RuudBakker · 1 januari 2004 op 18:13

Veel succes tussen die drie heren naast je en boven je!!

[quote]En als je per se Vaste Columnist wilt worden, dan kun je altijd nog geslachtsverandering overwegen. [/quote]
Dus er is nog hoop voor Maurits? 😉

Zeer leuk je column!

Ruud

Kees · 2 januari 2004 op 00:00

Li, gefeliciteerd.

En man of vrouw, wat maakt het allemaal uit, het gaat om de columns (vind ik). Een tip: het begin van een column of verhaal is vaak lastig. Lukt het niet: schrijf gewoon wat ik je opkomt, gooi alles op papier en bepaal pas later hoe het begin er uitziet. Heb je een verhaal, dan komt het begin vanzelf (vreemde uitspraak…). Anders blokkeer je jezelf onnodig!

Succes !

viking · 2 januari 2004 op 11:38

Wij maken ons duidelijk minder zorgen over jouw schrijfkunsten dan je zelf doet… ik kijk er naar uit!

Mup · 2 januari 2004 op 12:32

Ik kom pas net kijken, maar vind het een topsite. Heb al veel geleerd, o.a. zo net waar ik welke wijn moet halen als ik gek wordt van mijn lege scherm. Ik hou het nu nog even op een bakkie prut, maar heb genoten van de column,

Mup.

deZwarteRidder · 2 januari 2004 op 14:54

Ik wist het nog niet……..
maar…
heel erg van harte en zo en vele jaren en vele stukjes ..en dat u blij mag wezen..
kortom PROFICIAT…ik genoot in ieder geval van deze column…komt allemaal goed denk ik zo maar.
Toy toy toy..
Rich@Rd

Kobus · 2 januari 2004 op 15:46

Beste columniste en correspondente. Gezinsmanager en kinderopvangster.
Als VC-ster ontkom je er niet aan wel een fatsoenlijke pasfoto in je profiel te plaatsen.
Zou eigenlijk in het protocol voor aanstelling moeten staan. Van harte gefeliciteerd en veel succes met het halen van de maandelijkse deadline !!

Maurits · 3 januari 2004 op 18:12

Beter laat dan nooit. Gefeliciteerd met je promotie. Je was niet “genoemd” maar dat is ten onrechte. Ongeacht de vraag of er sprake is van seksediscriminatie kan er weinig tegen de keuze van de redactie ingebracht worden. Jouw aanwezigheid bovenaan de pagina compenseert een beetje dat het systeem van vaste columnisten voorlopig niet op de helling gaat. Misschien moeten alle vaste columnisten een voorbeeld aan Mercurius nemen: na verloop van een redelijke termijn zelf het estafettestokje doorgeven, een soort natuurlijk verloop. Dat is voor jou, Li, voorlopig niet aan de orde. Groetjes Maurits

R@@F · 3 januari 2004 op 22:32

Li,

Super column!!
En nu ik al je columns gelezen heb ben je inderdaad een hele goede keuze geweest! En ik een hork omdat ik niet de moeite had genomen dit eerder te doen, want dan waren er zeker positieve reacties geplaatst door me!(alsof mijn reacties wat uit hadden gemaakt)
Li, welkom onder me en ik hoop dat je nog lang op deze plek blijft! In ieder geval heeft het feit dat je onder me staat veel meer voordelen dan dat je boven me had gestaan. Want dan had je nooit meer een rok kunnen dragen!:-D

Grrrrrr
R@@F

Li · 4 januari 2004 op 01:04

Ach Raaf, of ik nu een rok draag of niet, dat maakt niet uit, ik heb altijd de broek aan. En ofdat ik blij moet zijn dat ik onder je sta, zal de tijd leren. Aan de ene kant lijkt het veilig maar aan de andere kant weet je nooit wanneer er vogelshit komt! 😉

Li

Kees · 4 januari 2004 op 11:01

Ha die Maurits, Ik begrijp dat je jouw column in dat blad vrijwillig hebt overgedragen aan je opvolger. Moedig hoor! Groetjes, Kees

Maurits · 4 januari 2004 op 12:17

Tuurlijk niet, Kees. Ik ben net als een ander, als ik goed zit blijf ik zitten. Alleen als ik eruit geschopt word bij dat blad stopt mijn column daar. Ik raad jou en de andere VC’s dan ook ten strengste af mijn voorstel in een eerdere reaktie op Li op te volgen. Maar dat was je vast al van plan. groetjes Maurits

Mercurius · 4 januari 2004 op 14:14

Hoi Li,

Een geweldig debuut als vaste VC! Go for it woman!
Jij kunt die heren wel aan hoor! oja enne voor alle duidelijkheid: Floor is en blijft nog steeds een man! 😀

Veel succes!

Ciao Mercurius

Geef een reactie

Avatar plaatshouder