Zo vlak voor mijn vakantie maak ik mij zorgen. Want het schijnt dat je het vliegtuig niet in mag als je in de war bent. En iedere vijf minuten overkomt het me weer. Ik barst telkens opnieuw uit in een hysterische schaterlach. Want ik las zonet het laatste nieuws over mijn grote inspiratiebron Joost Ravoo, communicatiechef der Nederlandse Stoorwegen. Hij verdoet de baas zijn tijd en gebruikt zijn baas zijn geld met het uitvechten van een persoonlijke vete met shockblog GeenStijl. En hij heeft zichzelf op een wel heel kinderachtige manier een prijs toegeëigend. GeenStijl is een shockblog waar het er hardhandig aan toe gaat. Eh, fijnbesnaard is anders, zal ik maar zeggen. En u weet, trouwe lezer, dat Joost Ravoo de makers en gebruikers van GeenStijl ernstig tegen zich in het harnas had gejaagd. Als een huilende kleuter hing hij aan de lijn. Bij GeenStijl of het wat minder kon. Bij grootaandeelhouder Telegraaf of het wat minder kon. Zelfs de reclames van de NS in de Telegraaf zijn nu naar verluidt door Joost stopgezet. Maar iedere keer werd Joost weer afgemaakt, en steeds hardhandiger. Joost heeft nu ten einde raad de Bond van Adverteerders gebeld. Want fatsoenlijke adverteerders doen geen zaken met zo’n onfatsoenlijke site, vindt Joost. Maar hoe fatsoenlijk is Joost zélf eigenlijk?

Eerst stuurde onze Joost een open brief aan de Forensenbond. Die brief mailde Joost vol trots naar alle belangrijke NS-medewerkers. “Kijk eens wat een mooie brief ik heb geschreven?” Helaas werd Joost door de Forensenbond stevig van repliek gediend. Maar heeft Joost dat antwoord ook aan de halve NS toegestuurd? Neen. Weet u, waar dat mij aan doet denken? Aan de selectieve informatievoorziening die de Nazi-propagandaminister Goebbels hanteerde. Fatsoenlijk is de manier van optreden van Joost niet.

Een poosje later meldde Joost vol trots dat ‘ie ferm had opgetreden tegen een Volkskrant-redacteur die stukjes schreef die naar Joosts mening te kritisch waren. De journalist in kwestie kreeg geen antwoorden op vragen meer, en aan de hoofdredactie van de Volkskrant werd gevraagd, hem uit zijn functie te zetten. Bulderend van de lach belde de hoofdredacteur van de Volkskrant de portier om Joost de deur uit te flikkeren. Maar weet u, waar die actie van Joost mij aan doet denken? Aan de perszuiveringen die de Nazi-propagandaminister Goebbels hanteerde. Fatsoenlijk is de manier van optreden van Joost niet.

De Forensenbond heeft een wekelijks stukje in een landelijke krant. Volgens hardnekkige geruchten heeft Joost die krant gebeld met de vraag of dat wekelijkse stukje alstublieft geschrapt kon worden. “De NS is immers een belangrijke adverteerder”, aldus Joost. Het zou me niets verbazen als dit hardnekkige gerucht waar zou zijn. Als dat zo is, weet u waar die actie van Joost mij dan aan doet denken? Aan het monddood maken van de oppositie, zoals Nazi-propagandaminister Goebbels deed. Fatsoenlijk is de manier van optreden van Joost niet.

En deze Joost maakt dus bezwaar tegen het feit, dat GeenStijl hem de Goebbels van de NS noemt. Okee, die kwalificatie is uitermate stijlloos. Maar of die daarmee ook volkomen uit de lucht gegrepen is?

En Joost roept adverteerders dus ook op, niet bij zo’n onfatsoenlijk medium als GeenStijl te adverteren. Mag ik de Bond van Adverteerders dan oproepen, om alle reclame op stations en in treinen met onmiddellijke ingang te schrappen? Want een bedrijf namens welk iemand zich zo misdraagt als communicatiedirecteur Joost, valt met de beste wil van de wereld niet fatsoenlijk te noemen. Ik begrijp werkelijk niet waarom de Nederlandse Stoorwegen accepteren dat ze door hun ontspoorde communicatiedirecteur zo belachelijk worden gemaakt. Meneer Veenman, doe er wat aan! Extra vreemd is trouwens, dat de NS accepteert dat Joost geld van de NS inzet om zijn persoonlijke vete uit te vechten: advertentiecampagne in de Telegraaf hoogstpersoonlijk door Joost geschrapt als straf voor het aandeelhouderschap in GeenStijl.

O ja, da’s waar ook. Joost won een paar jaar geleden een belangrijke communicatieprijs. Bijzonder is, dat je daarvoor moet worden genomineerd. Volgens insiders vroeg ‘ie zijn vrouw, hem met gebruikmaking van haar meisjesnaam dus even te nomineren. Wat een kleuter ben je dan… Maar ik zie in dit vuiligheidje ongekende mogelijkheden. Mevrouw Oplopers heeft onder haar meisjesnaam Van Westindië even naar Zweden gebeld. De Nobelprijs 2007 voor de Literatuur kan mij niet meer ontgaan!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

Eddy Kielema · 31 juli 2006 op 12:24

Wordt deze persoonlijke vete een feuilleton, Driek? 😉

Ma3anne · 31 juli 2006 op 12:33

Kun je deze niet beter in een vakblad zetten? Of staat ie daar al? 🙂

Trukie · 31 juli 2006 op 12:52

[quote]Maar weet u, waar die actie van Joost mij aan doet denken? Aan de perszuiveringen die de Nazi-propagandaminister Goebbels hanteerde. Fatsoenlijk is de manier van optreden van Joost niet.[/quote]

Dit gaat me toch iets te ver.
In 10-voud!!!!!!!

Dees · 31 juli 2006 op 13:34

Onder handen genomen worden door GeenStijl lijkt me ook geen pretje. Ik vind het allemaal wel een beetje gezever hoor, van alle drie de kanten. Tuurlijk is Joost een beetje triest, tuurlijk is GS te grof en tuurlijk is dit koren op de molen van ‘de man achter Driek Oplopers’. Maar voor de rest van de wereld… mwa… Een hoop geschreeuw en weinig wol, sorry.

Eddy Kielema · 31 juli 2006 op 17:10

Is het trouwens geen idee, Driek, om Joost voor een column te vragen? Nu is de berichtgeving, op zijn zachtst gezegd, een beetje eenzijdig.

Li · 31 juli 2006 op 18:01

[quote]Ik begrijp werkelijk niet waarom de Nederlandse Stoorwegen accepteren dat ze door hun ontspoorde communicatiedirecteur zo belachelijk worden gemaakt. Meneer Veenman, doe er wat aan! [/quote]

Driek toch; Weet je waar dat mij aan doet denken 😀

Li

Mosje · 31 juli 2006 op 18:37

Driek, Ma3 heeft gelijk. Zet deze in een vakblad of zo. Het is een beetje een inside item. En wie Joost is, Joost mag het weten.

WritersBlocq · 31 juli 2006 op 19:33

Waarom toch elke keer weer die nazi’s erbij halen 😕 Dat was jij toch ook in eerdere columns, of verslik ik mij nou hevig? Indien ja, dan bij deze al sorry. Maar ik vind het veel te ver gaan, wie het ook doet.

Mosje · 31 juli 2006 op 20:11

[quote]Waarom toch elke keer weer die nazi’s erbij halen [/quote]De laatste keer dat dat gebeurde was, als ik mij goed herinner, naar aanleiding van een column van Martijn. Over Dorien Pessers in Buitenhof.
Ja, waarom? Omdat die nazi’s hele foute mensen waren, die hele foute dingen deden. En als er vandaag de dag wederom mensen foute dingen doen, dan mag je dat best vergelijken met de nazitijd. Graag zelfs. Ik heb verdorie ik weet niet hoe vaak twee minuten mijn mond gehouden en geluisterd naar toespraken, die allemaal de strekking hadden van: “opdat wij niet vergeten, en dit nooit meer.” Dus als er iets gebeurt dat absoluut niet door de beugel kan, graag de vergelijking trekken met het nazidom, nationaal socialisme, fascisme, holocaust en weet ik wat al niet meer. Het verleden begraven of met rust laten heeft absoluut geen zin. Gebruiken moeten we onze geschiedenis, hoe afgrijselijk die ook was. Gebruiken om iets van een betere wereld te krijgen.

WritersBlocq · 31 juli 2006 op 21:08

Laat ik ook eens een parallel trekken.
Het woord kanker hoort niemand in mijn regio meer. Ziekte? Welnee, het bekt gewoon lekker om er lachend ‘kankahbakkah doet mèn effe een kankahwit’ uit te knallen.
Als nazi’s net zo vaak gebruikt worden als het woordje kanker, dan ziet niemand het kwaad er meer van in. Niemand, mij incluis.
Wil je dát?

Mosje · 31 juli 2006 op 21:20

[quote]Wil je dát?[/quote]Ik zou willen dat de discussie beperkt blijft tot het onderwerp waar het nu even om gaat: mag je zaken die zich in het heden afspelen, vergelijken met zaken ten tijde van het nationaal socialisme.
Maar goed, misschien moeten we die discussie elders voortsetten, nu dreigt het off-topic te gaan.

KawaSutra · 1 augustus 2006 op 01:27

Een column zoals een column geschreven en gelezen moet worden, met een knipoog.
Maar ik ben het wel een beetje eens met voorgaande reacties. De hele NS-problematiek begint zo langzamerhand een beetje een soap te worden en dan is wat mij betreft de sjeu er wel vanaf.

Martijn · 1 augustus 2006 op 21:31

[img]http://img446.imageshack.us/img446/6163/driekgroetjoostgh2.jpg[/img]

Ravoo heeft een groot probleem, hij geilt op aandacht. Slechte publiciteit is immers nog steeds publiciteit. Zaakbelang lijkt vaak het tweede plan te staan bij dhr Ravoo. Voor de rest kan hij me gestolen worden, net als hetgeen waar hij tussen de regels zo hard om roept.

Pas overigens op met ‘strooifeauteaux’ Driek, er zijn koks die in meerdere potjes roeren. 😉

melady · 1 augustus 2006 op 22:29

[quote]Pas overigens op met ‘strooifeauteaux’ Driek, er zijn koks die in meerdere potjes roeren. [/quote]

En pissen.

Martijn · 2 augustus 2006 op 11:38

Kijk aan, Joostje kan gaan Ravootten. Exit bij de NS. 😎

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder