Mijn kinderen zijn pubers. Alle vier. Dat brengt met zich mee dat, wanneer je ze niet alle vier van een eigen televisietoestel voorziet, ik bij tijd en wijle in het kader van de democratie waarin de meerderheid beslist, word gedwongen naar televisieprogramma’s te kijken waar mijn interesse volstrekt niet naar uitgaat óf de kamer moet verlaten. Want door het geluidsvolume valt geen gesprek te voeren en geen boek te lezen. Het was dan ook om die reden dat ik onlangs werd geconfronteerd met de nieuwste kijkcijfertrekker onder de jongeren, getiteld Herken de Homo!
Een mevrouw moet uit een grote groep kennelijk goddelijk geschapen mannen de homosexuele kerels halen. Als de laatste vent een hetero is, dan wint ze heel veel geld. Is het een homo, dan wint die de poet.
Leuk, heel leuk. Om het hardst raadt mijn kroost welke personen onder het gezelschap van de herenliefde zijn. Dat is nog niet zo makkelijk, want eeuwenlang hebben die lui hun geaardheid moeten verbergen omdat ze anders aan de worgpaal zouden eindigen. Dus hoe dat moet, dat weten ze nog wel. Om die reden heeft onze kandidate inmiddels al menige hunkerende hetero naar huis gestuurd en zit ze met een steeds groter aantal hitsig kijkende, maar slechts hetero lijkende kerels opgescheept.

Maar wat een gore formule is het weer. Al in een eerdere column verfoeide ik het sperma-racen dat door John de Mols Natte-Droomfabriek in Aalsmeer was bedacht. Overigens viel heel weldenkend Nederland over het ranzige plannetje heen en het werd dan ook snel geschrapt. Of in elk geval op de plank gelegd tot de dag dat het klootjesvolk nog debieler zou zijn dan alle Tokkies bij elkaar.
Maar zendtijd moet gevuld, dus kijkt iedere inkoper van een omroep dagelijks om zich heen en speurt de zenders af naar een zo groot mogelijke portie buitenlandse ranzigheid.
Yorin heeft het voor elkaar. Ze hebben Herken de Homo binnengesleept en buisverslaafd Holland, vooral de jeugd, zwelgt erin.

Ieder zijn meug, zegt u wellicht. Ik niet. Allereerst is het een wel zo opzichtig fake-programma dat geen zinnig mens kan zeggen of iemand nou werkelijk homo of hetero is, want hoe wil je zoiets bewijzen. Door ‘de daad’ tussen kandidate en de uitgekozen oelewapper uit te zenden? Waarbij terzijde moet worden opgemerkt dat homo’s zeer wel in staat zijn om het (als er maar wat te winnen valt) een keer met een vrouw te doen. Een beetje heterosexuele acteur is vervolgens prima in staat een homosexueel te spelen. Men denke aan Tom Hanks als voorbeeld.
Nee, de beslissing wie wint of verliest ligt geheel in handen van de programmamakers.
Wat ik echter het meest goor vind, is de indruk die bij jongeren wordt gewekt als zou homosexualiteit herkenbaar zijn. Met andere woorden: een homofiel is herkenbaar, is te vinden, is anders, is uit een groep mensen te halen, te separeren. Het roept een algeheel gevoel van vunzigheid bij me op. En het idee dat dit nog maar het begin is van een hele nieuwe reeks ‘leuke’ raad-of-hij-staat-programma’s. Een kijkje in de keuken?

‘Betrap de Booswicht’. Vind de zakkenroller in een volle Amsterdamse tram en lever hem over aan de politie.
‘Zoek de Zweepslag!’ Onder leiding van Jort Kelder gaan tien journalisten op zoek naar het antwoord op de vraag wie de échte strenge meesteres is in de kamertjes van Yab Yum.
‘Raad de psychopaat’. Het enerverende spelprogramma waarin een deelnemer geblinddoekt moet raden wie de echte seriemoordenaar in het Pieter Baancentrum is.
SBS 6 brengt ‘Pak de Pedo’. Gezellig familieprogramma met de opdracht voor een kleutertje van vier jaar om de enge oom te vinden tussen dertig mannen die allemaal verkleed zijn als Ronald McDonald.
En wat dacht u van ‘Wie zich vergist, vindt de terrorist’. Een avondvullend spelprogramma vol onverwachte ontmoetingen, gepresenteerd door Osama Bin Laden.
‘Verdacht of verkracht’, waarin een kandidate vijf nachten door een parkeergarage in de Amsterdamse Bijlmer moet wandelen.
‘Sillicon Spotters.’ Duizend kandidaten mogen, onder leiding van Robert Jensen en slechts geholpen door hun vingertoppen, op zoek gaan naar het geheim van Georgina Verbaan.
In ‘Wie spreekt de Waarheid?’ krijgt een zwevende kiezer een jaar de tijd om in de Tweede Kamer iemand te vinden die een waar woord zegt.
Maar het echte kijkcijferkanon zal wel de ‘Hofstad-Hunt’ worden, waarbij een team van BN’ers, bestaande uit Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders, Job Cohen en Ahmed Aboutaleb in een door de AIVD gescreende groep van honderdvijftig buitenlanders alle vijfentwintig handgranaten moet vinden.

In bewerking zijn nog programmaatjes als Traceer de Turk, Naai de Neger, Molesteer de Marokkaan, Leuter of Lesbo, het SM-programma van de EO Knevel die Knevel en Jen de Jood. Heerlijk, die creativiteit op hoog niveau waar de commerciële zenders ons toch dagelijks weer mee verrassen…

TT


14 reacties

Kees Schilder · 26 januari 2005 op 07:43

Ja,je vraagt je af wat iemand beweegt om vrijwillig naar dat soort ranzigheid te kijken.
Ik heb wel eens gelezen dat de mens maar 15% van de hersens gebruikt en dat de overige 85% ligt te wachten op gebruik.
Ik denk dat die 15% inmiddels gezakt is naar 1.5%
Geweldige column

pepe · 26 januari 2005 op 07:49

[quote]Want door het geluidsvolume valt geen gesprek te voeren en geen boek te lezen. [/quote]

Breien een optie? 😉
Ik ben geen buis-mens, zie dus erg weinig. Als hier de tv aan staat is het sport of kinderprogramma’s. En ook bij de kinderprogramma’s zit een boel onzin. Zij hebben laatst genoten van swiebertje, meer van dat soort lijkt me een goep plan.

Leuk geschreven column, sterkte!

WritersBlocq · 26 januari 2005 op 08:59

Ik vind het een sterke column en ben blij dat je niet bij de commerciële werkt, je had je zakken kunnen vullen met die scenario’s van jou! Knap uiteengezet. Groetje, Pauline.

Dees · 26 januari 2005 op 09:08

😀

Het is slechts een kwestie van tijd voordat vergelijkbare programma’s ook echt uitgezonden zullen worden, dat is dan eigenlijk ook weer treurig…

Louise · 26 januari 2005 op 10:03

Als de sodemieter patent op aanvragen en over 2 jaar lekker rentenieren 😉

viking · 26 januari 2005 op 11:27

In ‘Wie spreekt de Waarheid?’ krijgt een zwevende kiezer een jaar de tijd om in de Tweede Kamer iemand te vinden die een waar woord zegt.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar dít vind ik toch echt een serieuze uitdaging!

sally · 26 januari 2005 op 13:37

Ik dacht eerst dat het een geintje was
“herken de homo”
Roept m`n dochter gisteravond:”Mam, lachen, moeten ze de homo eruit halen!”
Het is toch niet te gleuven.
Wat een prut!

IJzersterke column.

Zo kunnen we toch nog een beetje lachen om dergelijke onzin.

Ma3anne · 26 januari 2005 op 15:25

Zo leer je elke dag bij hier. Geen idee waar het over gaat, maar het is weer prima geschreven.

Mosje · 26 januari 2005 op 22:29

Ach ja, de tv. Ik pleit voor een strenger uitzetbeleid!

melady · 26 januari 2005 op 23:42

[quote]SBS 6 brengt ‘Pak de Pedo’. Gezellig familieprogramma met de opdracht voor een kleutertje van vier jaar om de enge oom te vinden[/quote]

Dat heette vroeger toch ‘De film van Ome willem met als thema: ‘Kleutertje luister’?

Ik heb geen moeite om de knop te vinden…van de afstandsbediening. 😉

Melady 🙂

Mup · 27 januari 2005 op 09:28

Kijk je uit dat je de programma makers niet op een heleboel ideeën hebt gebracht?
Sterk verwoord,

Groet Mup.

Mar · 27 januari 2005 op 12:18

Heel leuk geschreven weer.

Mar

doos1 · 27 januari 2005 op 13:07

Oeps, dan toch maar investeren in aparte t.v-eetjes ??? Super collum, laten we bidden dat Arnie ( reinout ) niet zit mee te lezen want voor je het weet zie je al je ideetjes volgend jaar over de buis flitsen, ahhhhhhhhhhh !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Li · 27 januari 2005 op 20:01

😀 😀 😀

Ik ken het programma ook niet.
Toch maar eens kijken 😮

Li

Geef een reactie

Avatar plaatshouder