De zomer is op z’n einde aan het lopen, sommigen piepen er nog even (voor de tweede keer?) tussenuit naar de warme zon in het zuiden. Ach ach, wat hebben de mensen het toch eigenlijk allemaal slecht tegenwoordig. De crisis wordt breed uitgemeten in de pers, we praten onszelf allemaal in de put door de nieuwsberichten, banen verdwijnen als sneeuw voor de zon en als ik het mag geloven heeft niemand meer iets in zijn portemonnee. Tsja, het is voor heel veel mensen tijd om te korten op bepaalde dingen… Laat ik vooropstellen: als mensen ècht willen werken, dan kunnen ze echt nog wel aan het werk. Maar ja, weinigen zijn in deze tijden bereid een beetje water bij de wijn te doen en een vaak gehoorde kreet in deze iets moeilijkere tijden is dan ook [i],,Als ik bedrag x kan verdienen bij dat werk, dan kan ik net zo goed in de WW zitten, dan heb ik net zoveel”[/i] Ja echt! Het gebeurt gewoon. Waar mensen de arrogantie nog vandaan halen, is mij een compleet raadsel. Misplaatst is deze arrogantie ook nog eens in veel gevallen, want veel mensen vinden zich gigantische toppers in hun werk, terwijl ze de werkethiek hebben van een gemiddelde tiener; niets willen of kunnen, maar wel de hoofdprijs vragen qua salaris.

Maar goed: deze kanjers kiezen dus bewust voor thuiszitten en 30% minder salaris, in plaats van werken en 20% minder salaris. Maar dat soort figuren zijn vaak wel degenen die het hardst roepen dat ze het met wat minder moeten doen. Onlangs ving ik een halve discussie op, midden in een winkel bij de kassa. Nou ben ik niet echt bepaald een van der Sar look-a-like en heb ik bescheiden oren, maar ze klapperden zo heftig, dat ik zo een aardig eindje had kunnen wegvliegen. Het gesprek ging tussen 2 dames, waarvan de één een man had die thuis was komen te zitten. Voor het gemak noem ik ze maar effies Truus en Gerda. Luister en huiver…

[b]Truus:[/b] …,,Ja, want wij moeten ook aardig de broekriem aantrekken nu hij thuis zit zonder werk”

[b]Gerda:[/b] Dat kan ik me voorstellen, ik zou denk ik dan toch als eerste letten op de boodschappen of misschien wat minder kleren voor mezelf kopen.

[b]Truus:[/b] Gaan jullie eigenlijk nog op vakantie? Wij gaan nu naar Frankrijk met z’n viertjes, want dat is iets waar ik echt niet zonder kan.

Pardon!!!! Dus wel gewoon (en dan neem ik eventjes een gemiddelde prijs denk ik) een kleine 2400-3000 aftikken voor een vakantie, maar dan wel zeuren dat je de broekriem moet aantrekken, omdat je man zonder werk zit!!! Dat is gewoon (omgerekend) een kleine 200-250 per maand, wat je in je gezin kan stoppen! Nee in plaats van kleding voor de kinderen, of even iets opzij zetten (je TV zal maar kapot gaan) voor grote aankopen, gaat zo’n mens liever op vakantie. Mijn mond viel open van verbazing, het leek de Westerscheldetunnel wel…

Hoe bizar verwend zijn we in dit land eigenlijk?! We klagen liever de hele dag dat we niets kunnen, omdat we het zo slecht hebben maar… We moeten wel op vakantie! Omdat vakantie geen luxe meer is, maar een zogenaamde eerste levensbehoefte… Nou, de groeten zou ik zeggen, dat soort mensen hebben dus echt hun prioriteiten niet helemaal op orde vind ik… Maar dat is de maatschappij van nu: status is belangrijker geworden in ons land, de mening van een ander wat hij van ons ziet (dikke auto, groot huis, merkkleding bijvoorbeeld) is belangrijker geworden, dan de mening gebaseerd hoe iemand is. Voor dat soort mensen zeg ik heel simpel: Lang leve de vakantie!!!! En hoop ik dat ze met de tijd eens een deurwaarder op de stoep hebben staan. Dan moeten ze het [b]echt[/b] met minder doen

Roverij & Schieman


10 reacties

DreamOn · 7 september 2009 op 09:24

Ten eerste: Welkom op CX, ik las al in de shoutbox dat je het erg spannend vindt hoe je eerste column wordt ontvangen, en dat is logisch.

Eerlijk gezegd ben ik er niet zo weg van. Erg generaliserend, niets nieuws onder de zon, ook aardig wat taal – en stijlfouten… nee, sorry, niet mijn cup of tea.

Volgende keer beter! 😉

PS. Roverij en Schieman?
Klinkt als een advocatenkantoor of zoiets. In ieder geval is zo’n voetnoot overbodig, we zien naast de titel al de naam van de columnist.

FatTree · 7 september 2009 op 09:27

Welkom op CX!

Prettig stuk om te lezen, goed debuut 🙂

Ik zou misschien het gesprek meer in de vertelvorm hebben verteld.

Ben benieuwd naar je volgende!

lisa-marie · 7 september 2009 op 09:44

Ik vind het teveel generaliserend.

[quote]Maar dat is de maatschappij van nu: status is belangrijker geworden in ons land, de mening van een ander wat hij van ons ziet (dikke auto, groot huis, merkkleding bijvoorbeeld) is belangrijker geworden, dan de mening gebaseerd hoe iemand is. [/quote]

dit is niet alleen van nu maar al van vele honderden jaren hoor hetzij in andere materieële zaken dan nu.

Serlyhn · 7 september 2009 op 10:46

Nou je bent niet de eerste die het opvalt! Vind het soms ook frappant om te zien dat sommigen vinden dat luxe voorgaat op basisbehoeften.

Wij hebben momenteel geen cent te makken, omdat ik mijn baan ben kwijtgeraakt. We bezuinigen op alles. We eten heel vaak brood, om de kosten te drukken en meer van dat soort dingen die op korte termijn ervoor zorgen dat er meer geld overblijft. Kan soms vreselijk kwaad worden op mijn schoonouders die dan zeggen, waarom neem je niet gewoon een lening? Ze zijn niet goed!
Zitten zelf in de schuldhulpverlening en hebben nog steeds een gat in hun hand. Ze kopen liever een nieuwe broek dan een brood! Wat is dat toch?

DriekOplopers · 7 september 2009 op 11:27

Je hebt deze column gepost in de rubriek “Gein en Ongein”. Daarom neem ik maar aan, dat deze column is bedoeld als parodie op de borrelpraat in de kantine van de Larense Hockeyclub. Maar je had dan wel wat duidelijker moeten maken dat deze column een grap is. Want dat is ‘ie toch, met al die bespottelijke generalisaties en plattitudes?

:eh:

klapdoos · 7 september 2009 op 18:06

Welkom op columnx en waarom generaliseer je zo? Als dit onder de noemer gein/ongein valt, ben ik toch ineens mijn humor kwijt door jouw stukje. Volgende keer wat meer naar jezelf kijken en zeker om je heen kijken? Zul je zien hoeveel mensen zich schamen omdat zij geen kant meer op kunnen financieel
groet van leny

Saya_Surya · 7 september 2009 op 20:37

Redelijk geschreven, naar mijn mening ook iets te veel ‘over één kam’, persoonlijk had ik het leuker gevonden als je Truus en Gerda sterker had neergezet om je statement te maken.

Enne vrij recht door zee? Ik vind het nog redelijk algemeen hoor 😀

Dees · 7 september 2009 op 21:39

[i]poverty is in the eye of the beholder[/i], zoiets was het toch? goed stuk, goed punt, laat je niet ontmoedigen.

arta · 8 september 2009 op 07:18

Ik vind het ook wel een frisse binnenkomer…
Wel wat kleine puntjes, oa spelling en interpunctie, maar een leuk debuut hier!
🙂

Anne · 11 september 2009 op 22:22

Gein of ongein, gewoon mee eens. Inderdaad, laat je niet ontmoedigen.

Geef een antwoord