Het weer was de afgelopen zomer niet best en mijn humeur werd er niet beter op bij het zien van reusachtige billboards met de grijnzende kop van Lionel Richie. Overal in de stad maakte hij arrogant lachend reclame voor Saai Radio. En daarmee karakteriseer je meteen de status van Richie op dit moment. Hoe diep kun je zinken als je alleen nog maar voor een vadsig Tros-publiek mag optreden, begeleid door de stijve Cor Bakker? Het is ongelooflijk dat deze man ooit een wereldster was. [img align=left]http://www.berlin-tourist-information.de/bilder/buchbar/lionel-richie_o.jpg[/img]In de jaren ’70 maakt Richie deel uit van de funkband The Commoderes. Al snel komt hij erachter dat hij ook ballads kon schrijven. Na verloop van tijd worden die trage nummers ook op single uitgebracht en belanden The Commoderes ineens bovenaan de hitparade! ‘Easy’, ‘Three times a lady’ en het prachtige ‘Sail on’ worden mega-hits. Het zelfvertrouwen van Richie groeit en in het begin van de jaren ’80 verlaat hij The Commodores om een solocarrière te beginnen. Het blijkt een gouden zet, want hij wordt in één adem genoemd met supersterren als Michael Jackson en Prince. Samen met Jackson schrijft hij ‘We are the world’.

Hoewel Richie altijd zingt over eeuwige trouw en pure liefde, laat hij in de clip van ‘Hello’ al een beetje zien hoe hij werkelijk over vrouwen denkt. Hij verzamelt al zijn moed bij elkaar en belt met het blinde meisje waarop hij een oogje heeft, maar veel meer dan ‘hello’ kan hij niet uitbrengen. Sterker nog, hij gooit de hoorn op de haak! Is dat zijn manier om met vrouwen om te gaan? Geen wonder dat het huwelijk met zijn muze Brenda stuk loopt. Zij treft hem in bed aan met een andere vrouw. Als niet lang daarna zijn vader overlijdt, komt Richie’s carrière in een vrije val. In een veranderend muzikaal landschap blijkt geen plaats meer voor hem, ondanks zijn krampachtige pogingen om met vage Europese danceproducers aan te haken bij de huidige trends.

In de VS is Lionel Richie vooral bekend als pleegvader van Nicole Richie. Zij zette zich samen met de leeghoofdige Paris Hilton compleet voor schut in het tv-programma ‘Simple Life’. Niemand neemt Nicole Richie serieus en helaas geldt dat inmiddels ook voor de muziek van haar vader. Hij draaft op in elke onbenullige show, waarin hij zich vooral laat kennen als een opschepperige babbelaar.


27 reacties

prikkels · 10 september 2005 op 09:39

Och simpel of niet, er wordt vet naar gekeken én betaald. Dus lekker belangrijk waar ze op komen draven. Dochterlief mag zelfs een 3e serie doen met jawel nu aartsvijandin Paris. Doen de omroepen vast niet omdat het nix oplevert. De zakken worden weer lekker gevuld. Maar het is wel jammer van een wereldartiest als Lionel Richie eens was.

Ma3anne · 10 september 2005 op 09:53

Voor mij geen doeltreffender poetsmuzak dan oude en nieuwe Lionel Richie cassettes, platen of CD’s. Kan ik lekker meebrullen en de vaart blijft in het werk.

De man zelf vind ik trouwens ook best een lekker nummer. Tuurlijk wordt ie ouder, maar dat doet ie nog niet eens zo verkeerd, vind ik. Van mij mag ie lekker simpel blijven en simpel in het gehoor liggende muziek blijven maken. Niks mis mee in dit geval.

Li · 10 september 2005 op 10:20

Goed geschreven column. Maar met de inhoud ben ik niet eens. Cor Bakker is niet stijf. 😛

Li

champagne · 10 september 2005 op 10:27

Ik ben het inhoudelijk ook niet met je eens, Eddy.

Ma3anne gaat als een witte tornado door haar huis, ik deed zo’n 20 jaar geleden heel andere dingen op de l.p van Lionel. Net smoorverliefd en verkering….gaat goed hoor, op die muziek:-P
Met de relatie is het overigens net zo gegaan als met Lionel’s carriere: ook niets meer van over!

Geertje · 10 september 2005 op 10:37

Lionel Richie.[quote]Ik ben heel dwars…zeg me wat ik niet kan en ik ga juist dat doen![/quote]

Tina Turner zei het eenvoudig met haar song ‘Simply the best’. 😀

Outsider · 10 september 2005 op 11:29

[quote]Goed geschreven column. Maar met de inhoud ben ik niet eens. Cor Bakker is niet stijf. [/quote]

Juist Li, Cor Bakker is een aardige, sympathieke persoon en een hoogbegaafde pianist en ik kan geen kwaad woord over hem horen. En er is ook niks mis mee dat Lionel Ritchie in een Trosprogramma optreedt.

Raindog · 10 september 2005 op 11:31

Eddy, topcolumn!

Misschien moet je voortaan overwegen dergelijke columns niet meer voor een Saai Radio publiek uit te brengen!

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

Eddy Kielema · 10 september 2005 op 12:51

Grappig die reacties! Jullie moeten toch toegeven dat Cor Bakker eruit ziet als de zoon van een gereformeerde dominee en de tv-uitstraling heeft van een natte theedoek? Mijn favoriete [url=http://www.lionelrichie.com/]Lionel Richie[/url]-nummer is trouwens ‘Girl, I think the world about you’ van bijna 30 jaar geleden alweer. Van het Richie/Hilton-programma is een variant op Talpa te zien met, hoe verschrikkelijk, Joling en Gordon… 🙁

Troy · 10 september 2005 op 13:05

Ik ben het helemaal met je eens Eddy. De muziek van Lionel is sinds de jaren 80 vreselijk saai. Hello staat ook in mijn top tien van walgelijkste nummers ooit. De producers en Richie hebben willens en wetens alle scherpe randje en soul uit zijn muziek verwijderd, om een zo’n breed mogelijk (Tros) publiek aan te spreken. Ook als vader moet hij iets niet goed hebben hebben gedaan gezien dat verschrikkelijke wicht van een dochter.

WritersBlocq · 10 september 2005 op 13:58

[quote]Jullie moeten toch toegeven dat Cor Bakker eruit ziet als de zoon van een gereformeerde dominee en de tv-uitstraling heeft van een natte theedoek? [/quote] En, wat dan nog? Ik vind hem werelds, net als je column!

Outsider · 10 september 2005 op 15:02

[quote]Jullie moeten toch toegeven dat Cor Bakker eruit ziet als de zoon van een gereformeerde dominee en de tv-uitstraling heeft van een natte theedoek? [/quote]

Nee, dat geef ik helemaal niet toe en ik vind dit wel een zeer treffend voorbeeld van ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’.

prikkels · 10 september 2005 op 16:04

Tja maar dan noem je ook een omroep.

Zo ik het nieuws rondom Talpa volg, is er dikke kans dat ondanks alle sterren ze het toch niet gaan redden. Al het geld dat er tegen aan gegooid werd ten spijt.

Zo zie je maar, talent is met geen geld te koop!

Kees Schilder · 10 september 2005 op 17:25

Ben het met je eens.Richie maakt muzak voor de lift in het hotel.En Cor Bakker is een aardige man maar dat is mijn buurman ook.Daar houdt het zo ongeveer bij op.
Goeie column Ed

Eddy Kielema · 10 september 2005 op 19:54

[quote]En Cor Bakker is een aardige man maar dat is mijn buurman ook.[/quote]
Dat ben ik helemaal met je eens, Kees. Je buurman gaat ook niet met z’n kop op tv en het is mij een raadsel waarom Cor Bakker dat wel doet. Goed piano kunnen spelen is geen garantie voor goede tv. Maar een aardige vent is hij zeker, daar bestaat geen twijfel over.
Overigens luister ik nu naar de Soul Show en Ferry Maat draait (speciaal voor mij!) ‘Girl I think the world about you’ van Lionel Richie. Is hij ook eens op een andere zender dan [url=http://www.radiofreak.nl/nieuwsartikel.php?id=1079866174]Saai Radio[/url] te horen! 😉

[quote]ik vind dit wel een zeer treffend voorbeeld van ‘de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet'[/quote]
Gelukkig ben ik niet als pianist op tv te zien! 🙂

Outsider · 10 september 2005 op 22:50

[quote]Gelukkig ben ik niet als pianist op tv te zien! [/quote]

Kom, kom, Eddy, ook weer niet te slecht over je zelf denken. Als jij goed piano kon spelen, dan zie ik je graag op tv.

Bakema_NL · 10 september 2005 op 22:50

Ik kan zijn muziek prima aanhoren, al is het de laatste 15 jaar natuurlijk niet zo spannend meer allemaal. Toch heeft hij in die tussentijd nog wel een opleving gehad, veel had ik er zelf niet meer mee. Maar die oude muziek blijft gewoon goed en ja, ook Hello vind ik een wereldplaat…..zowiezo de hele cd waar dat vanaf komt, niks mis met wat easy listening af en toe, dat zullen mijn buren ook best wel eens waarderen, hahahaha. 😛

melady · 11 september 2005 op 00:01

[quote] Hij verzamelt al zijn moed bij elkaar en belt met het blinde meisje waarop hij een oogje heeft,[/quote]

Leuke quote.

KawaSutra · 11 september 2005 op 01:34

Lionel leek me altijd een vriendelijke vent. Hij heeft mooie platen gemaakt. Maar who the fuck is Cor Bakker?

WritersBlocq · 11 september 2005 op 03:55

[quote]Maar who the fuck is Cor Bakker?[/quote]
Die is ver van na jouw tijd Kawa!

Louise · 11 september 2005 op 07:52

[quote]dat Cor Bakker eruit ziet als de zoon van een gereformeerde dominee en de tv-uitstraling heeft van een natte theedoek?[/quote]
Dat doet er even niet toe, hij kan mooi pianospelen en hij is een perfecte voorzetter in bepaalde programma’s.
En Lionel Richie vond ik ook altijd wel te pruimen. (Z’n muziek dan).
En deze column trouwens ook 😉

Dees · 11 september 2005 op 10:15

Bleegh, Lionel Richie. ‘Hello’ roept bij mij “goodbye, you are the weakest link” gevoelens op.

Grappige column.

Wright · 11 september 2005 op 10:25

Inderdaad, Dees! Kreeg altijd neiging om die klomp klei uit de clip ‘Hello’ vakkundig op zijn hoofd uit te smeren.

Dees · 11 september 2005 op 10:26

😀

Of in z’n ogen…

Of ben ik dan een tikkel te grof 😀

Wright · 11 september 2005 op 12:36

*Grin* Neem z’n mond gelijk mee.(Bij voorkeur met snelhardende klei) 😀

WritersBlocq · 12 september 2005 op 00:24

[quote]*Grin* Neem z’n mond gelijk mee.(Bij voorkeur met snelhardende klei)[/quote] 😀
Hee, hebbie daar geen plaatje van? Zo wil ik Richiebooooooi wel zien, ondergesmeurd en wel hihi. Leuke column, nogmaals, en leuke reacties ook.
@ Eddy: Saai Radio, now you’re talking my language haha.

klungel · 12 september 2005 op 09:15

PPffff, m’n hele Richie beeld verpest ;-(

Maar dus wel een leuke column 🙂

Eddy Kielema · 12 september 2005 op 11:10

[quote]Saai Radio, now you’re talking my language haha.[/quote]
Die heb ik van jou, WB, dat klopt! Nogmaals bedankt voor het lenen van die treffende term!! Overigens schijnt er een bijzonder hilarische scène te zitten in de film ‘[url=http://www.shoutfactory.com/selection/226/The_40-Year-Old_Virgin_-_Original_Motion_Picture_Soundtrack.html]40 year old virgin[/url]’ die binnenkort in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, waardoor je ‘Hello’ nooit meer kan horen zonder daar aan te denken…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder