Een vrije dag, lekker weer en geen horloge om. Op de fiets naar de bakker voor wat lekkers en door naar de sigarenboer voor een krantje. Eerlijk gezegd meer voor de Sudoku dan voor het nieuws. Naar huis hoef ik helemaal niet, dus besluit ik om langs de Vliet een bankje te prikken om daar te Sudoku’en. Gelukkig, er is er een vrij. Twee zelfs. Een oude meneer heeft zijn scootmobiel geparkeerd voor een van de drie bankjes die om een boom zijn geplaatst. Naar goed Hollands gebruik neem ik het bankje dat het verst van meneer verwijderd is in bezit. Wij groeten elkaar vrolijk ‘goedenmiddag’ en tijdens deze woordenwisseling zie ik dat hij een Sudoku-heavy uit een boekje maakt. Knap, denk ik, en blader snel van achter naar voor door het AD op zoek naar mijn light-exemplaar.

Het ontbreekt mij aan ruimtelijk inzicht en tijdens het puzzelen compenseer ik dit door wat om mij heen te kijken. Mijn ogen vallen op de scootmobiel. ‘Zuurstofflessen meneer?’ ‘Ja, longemfyseem. Uhrrrgg. Maakt niet uit, met dit ding kom ik overal. Ik woon helemaal dáár, bij het spoor, Uhrrrgggg, en met dit ding tuf ik over paadjes waar ik het bestaan niet vanaf wist.’

Meneer vertelde mij stukjes van zijn levensverhaal. Zo luisterde ik gebiologeerd naar hoe hij in 1973 weduwnaar was geworden en een zeilboot had gekocht om er met zijn jongens van toen 11 en 13 jaar oud op uit te gaan. Een vriendin kreeg, maar nooit met haar is gaan samenwonen – laat staan trouwen. Van atleet naar ‘Uhrrrgg’ was afgegleden. En hoe hem nu de angst voor het onontkoombare bejaardenhuis parten speelt.

Ik schoof door naar het middelste bankje. Nu kon het. ‘Meneer, ga nou eens een bakkie doen hier om de hoek, bij ‘Schoorwijck’. Is de koffie niet te drinken, dan maakt u zich weer uit de wielen. Babbel vrijblijvend met de mensen die daar wonen, en wellicht ook lang of kort geleden nog met dezelfde twijfels als de uwe in de weer waren. Hoe ze zich erbij voelen, nu, en herkennen waar u mee kampt.’ ‘Ja, hallo, dat zijn ouwe mensen. Die doen Bingo, en kaarten. Uhrrrgg. Kaarten is prima, maar dat doe ik op de pc. Mensen vind ik daar te dom voor.’ Hij gebaarde er zo wild bij als zijn zuurstofarme spieren toelieten. Daarna waren wij beiden in overpeinzing en in onze Sudoku’s; allebei op een totaal ander niveau.

‘Uhrrrgg. Ik word al duizelig bij het idee dat ik in een schema mee moet draaien. Dat… nee. Ja, jawel, voordelen heeft het ook, dat zie ik heus wel in. Ik ben van alles, maar niet blind. Er zijn steeds meer dingen die ik niet kan en er is ook niemand meer over aan wie ik het kan vragen. Uhrrrgggg.
Aardig idee wel, koffie drinken en een praatje maken’.

Ik moest vreselijk nodig plasssen, dus maakte ik mijzelf met tegenzin klaar om op te stappen en sloot af met: ‘Bingo of Sudoku, het zijn cijfers en vakjes. Voordeel is wel dat bij ‘Bingo’ de Vliet om de hoek ligt. De Vliet met de Salamander, het Anker, en kijk, die prachtige waterlelies en al dat gepeupel op boten die klaarliggen om de sluis door te gaan. En deze bankjes; wie weet wie er nog allemaal op komen te zitten? Ik zou het wel weten meneer. Áls de koffie tenminste lekker is’.


WritersBlocq

Talent voor tekst, taal en verhaal

21 reacties

Eddy Kielema · 17 september 2006 op 11:10

De kunst van het schrijven is om ‘plain and straight’ een moeilijk probleem inzichtelijk te maken. Dat doe je met deze column. De nadelen van het ouder worden, gekoppeld aan de voordelen, maakt van je column geen zielige klaagzang over een oude man, maar een verhaal met een optimistische ’twist’. Klasse!

WritersBlocq · 17 september 2006 op 11:18

Dank je Eddy, en red-actie voor het verwisselen van deze versie voor de eerder ingezondene. Toch is er nog wat fout gegaan, niemand ziet dubbel hoor 😀 en er staat nog steeds een spelvaudtjuh in voor de azijnzeikers onder ons. En zo nog een paar dingetjes, ik zou zeggen: zoek-zuh!

Eddy Kielema · 17 september 2006 op 11:45

Gelukkig is het zondagochtend, Pauline, en zit ik hier rustig met een bakkie koffie (!) de slaap uit mijn ogen te wrijven, waardoor ik alle fouten héél gemakkelijk over het hoofd zie. Op zich is dat trouwens ook een leuk tijdverdrijf voor ouderen: zoek de spelfouten! 🙂

Mosje · 17 september 2006 op 11:48

Bezie het van de zonnige kant: twee vrije dagen is ook harstikke leuk natuurlijk (als je niet elke keer wat lekkers koopt)
Mooi stukje WB.

KawaSutra · 17 september 2006 op 11:53

Nee hoor WB, is perfect zo. Op de zondagmorgen moet ik toch altijd alles twee keer lezen.
Eddy heeft het zoals gewoonlijk weer prima samengevat. Die Sudoku moet je me nog maar eens uitleggen. Zou wel een intrigerende titel geweest zijn trouwens.

[quote]Naar goed Hollands gebruik neem ik het bankje dat het verst van meneer verwijderd is in bezit.[/quote]
Wat kun jij de verborgen waarheden van het leven toch treffend onder woorden brengen.

champagne · 17 september 2006 op 12:37

Een prachtige ontmoeting die vast nog een staartje krijgt voor meneer…tenminste, als de koffie lekker is 😉

Prlwytskovsky · 17 september 2006 op 12:43

[quote]dus maakte ik mijzelf met tegenzin klaar [/quote]
Zeker ook één van die drukfoutjes?

Prachtverhaal WB.

Li · 17 september 2006 op 13:20

[quote]Daarna waren wij beiden in overpeinzing en in onze Sudoku’s; allebei op een totaal ander niveau.[/quote]

Mooi! Net als de ontmoeting.

[quote]‘Meneer, ga nou eens een bakkie doen hier om de hoek, bij ‘Schoorwijck’. Is de koffie niet te drinken, dan maakt u zich weer uit de wielen. Babbel vrijblijvend met de mensen die daar wonen, en wellicht ook lang of kort geleden nog met dezelfde twijfels als de uwe in de weer waren. Hoe ze zich erbij voelen,[/quote]

Ik vind het zelf niet zo prettig lezen als dialogen vlak achter elkaar geplaatst zijn en dat bv ‘Schoorwijck’ tussen dezelfde leestekens is geplaatst.

Je moest zeker wel heel erg nodig plasssen WB:-P

Li

melady · 17 september 2006 op 13:27

Zondagmiddag leest het fijn en voutjus zie ik dan door een roze bril. Leuke column WB.

WritersBlocq · 17 september 2006 op 14:03

@ Li [quote]‘goedenmiddag’[/quote] Nou, wat moest ik nodig 😆

Trukie · 17 september 2006 op 14:04

Na een stevige zondagochtendfietstocht en een chocoladefestival hier om de hoek, is een praatje langs de Vliet een heerlijk verpozen. Ook in het echt vond ik al die bankjes met mensen die-wel-in-zijn-voor-een-praatje heerlijk.
Je hebt het heel treffend getroffen WB.
Zo gaat dat op die bankjes.

Ach en een fautje, zonder fautjes geen ben je geen mens maar een robot.

DreamOn · 17 september 2006 op 14:22

Prachtige column. Lekker, dat ik em op mijn vrije dag rustig kon lezen!

DriekOplopers · 17 september 2006 op 14:34

“Sudoku is voor boekhouders. Cryptogrammen, dát is het,” bromde de oude Oplopers narrig. “Al die moderniteiten…”

Maar hoe het ook zij: je verhaal is prachtig. De manier waarop jij naar de mensen om je heen kijkt is meer dan goed.

Driek

Kees Schilder · 17 september 2006 op 15:01

Als je op fouten gaat letten zie je het verhaal niet meer.Heb je met bomen en bossen ook.
fabelachtig mooi WB

Anne · 17 september 2006 op 20:58

Mooi verhaal WB. “Naar goed Hollands gebruik”…
Wat zijn we toch een merkwaardig volkje.

BrokenHalo · 18 september 2006 op 10:26

Zomaar op een bankje in het zonnetje met iemand praten die je niet kent… heerlijk…
Heb zelf op deze manier de meest bijzondere mensen leren kennen.
Mooi stukje…

KingArthur · 18 september 2006 op 11:13

Kan me de ‘bejaardenhuisvrees’ goed voorstellen. Maar soms gaat het langer gewoon niet zelfstandig en dan moet je wel en mogelijk valt het dan toch nog mee.

Ma3anne · 18 september 2006 op 12:26

[quote]Daarna waren wij beiden in overpeinzing en in onze Sudoku’s; allebei op een totaal ander niveau.[/quote]
Mooi.

pepe · 18 september 2006 op 15:21

Heerlijk zulke spontane gesprekken met een ieder die je op je pad tegenkomt.
Mooi en beeldend geschreven 😀

Dees · 18 september 2006 op 17:56

Mooie observatie WB, met of zonder foutjes in je element…

WritersBlocq · 18 september 2006 op 19:51

Hoi allemaal, met plezier weer jullie reacties gelezen 🙂 dank je wel.
Groetels, Pualine 😀

EDIT: o jee, ik zie nu dat we niet meer dubbel zien, redactie: dubbel bedankt!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder