Of menstruatieverlof een goed idee is, vraag ik mij af na het lezen van een stukje in de Metro. Ach, het is een doekje voor het bloeden. Maar hebben we er daar al niet genoeg van in die periode? Maandverband heb ik voor mijzelf allang afgeschaft. De geur van die stinkende, zompige lap in je onderbroek – nee. Als meisje kreeg ik er tijdens het fietsen schrale onderlippen van, brrr, als ik daar nog aan denk… gelukkig zijn er tampons te kust en te keur en ik heb ze allemaal uitgeprobeerd. Met inbrenghuls, maar gek genoeg vind ik die niet prettig omdat je dat niet voelt. Nee, doe mij maar de echte knoeperds, van die grote die in een seksshop niet zouden misstaan. Dat noem ik nog eens originele ‘binnenpretjes’. Hoe ze van binnen opzwellen en op de G-spot drukken, hmmm… zal ik er eentje ontwikkelen met een klein zendertje erin, zodat ie kan trillen? Het ding zit er toch al in, dus waarom van de nood geen deugd maken?

Maar nee, vrij hoef ik er niet voor en ik vind ook dat dit voor alle dames geldt. Buiten dat is er al een wet voor, namelijk de Ziektewet. Daar valt veel onder: van kater tot menstruatieverlof en van verzwikte enkel tot verstuikte stuit. De ene beroept zich erop, een ander werkt gewoon door. Dat is al lastig zo niet onmogelijk te controleren. Hoe zou een werkgever moeten omgaan met menstruatieverlof en de controle dienen uit te voeren? Ik leef bij voorbaat mee met de manager die dit klusje in de schoot geworpen krijgt. Want misschien doet een ouwe taart die allang door de overgang heen is er wel een beroep op. Tijdens de wekelijkse afspraak vraagt de manager er naar: “Ongesteld? Maar je hebt al maanden niet meer van die zweetaanvallen, dus ben je toch door de overgang heen?”- ‘Nee hoor, ongesteld, harstikke! Veel erger nog dan tijdens mijn puberteit. Niet uit te houden. Ik kan het wel laten zie…’“Nee nee nee dat hoeft niet”.

Het volgende gesprek is met de transgender medewerkster. Het menstruatieverlof komt ter sprake. Heeft zij daar recht op? Ja, want zij is een vrouw. Maar is zij ongesteld? Nee. Het zou toch discrimineel zijn om deze jongedame uit te sluiten voor het recht op menstruatieverlof?

Ik hijs de rode vlag voor dit onderwerp. Het is een absolute no-go. Hoewel… menstruatieverlof als spaarpotje, dat is best wel lucratief. Vooral als je het vijf jaar kunt opsparen en met je bovenwettelijke vakantiedagen óf in een keer opneemt, óf verkoopt tegen het dan geldende uurtarief, dus inclusief de jaarlijkse loonsverhogingen. Nu de rente tot een dieptepunt is gekelderd, komt dat ons wel erg goed uit, toch dames?


WritersBlocq

Talent voor tekst, taal en verhaal

13 reacties

NicoleS · 30 april 2017 op 13:48

Ik heb een deja-vu?. Wat een toeval, 2 menstruatieverhalen op de frontpage. Ik vind dat mannen maar es ongesteld moeten worden. Ipv wij.?

Mien · 30 april 2017 op 16:07

Ook een leuke hoogvlieger en ook welcome back. Op naar de volgende vlieger. Vlieger es in bij CX. Leuk thema. ?

Li · 30 april 2017 op 16:50

Geinig om te lezen dat ook jij bezig bent met Code Rood WB! Een hele andere insteek over hetzelfde onderwerp.

Esther Suzanna · 30 april 2017 op 18:24

Ook al een leuke column. Het is menstruatiedag. 🙂

van Gellekom · 1 mei 2017 op 10:23

Vandaag is rood

Arta · 1 mei 2017 op 14:14

Gefeliciteerd met de duo-column van de maand!

Wat een lekker smeuïg geschreven stuk heb je neergezet, Weebeetje!

Mien · 1 mei 2017 op 15:25

Ha ha, van overkomer naar binnenkomer. Felies WritersBlocq.
Nu maar hopen dat het geen eendagsvlieger blijkt.

Bruun · 1 mei 2017 op 15:45

Voor wie het zich afvroeg: ik leef nog 🙂 Maar dat terzijde.

Wat een leuke column. Gefeliciteerd met het duo-CvdM-schap.

WritersBlocq · 1 mei 2017 op 16:55

Jeetje! Ik bloos ervan, echt! Zo blijf ik mooi binnen het thema.

Bedankt voor het lezen en deze leuke plek,
Warme groet van WB

Karen.2.0 · 2 mei 2017 op 01:32

Mooi rood is niet lelijk en dat geldt zeker ook voor jouw column (naar mijn hart, 😉 )
Terecht CvdM, leuk dat duo-schap. Blijkt maar weer dat de dames er bovenop zitten als het topic raakt 😀

WritersBlocq · 9 mei 2017 op 00:26

quote: “Blijkt maar weer dat de dames er bovenop zitten…”

Ja… letterlijk!

KawaSutra · 8 juni 2017 op 23:30

Dat heb ik nou echt gemist, die WB-kronkels.
Als genderloze val je weer buiten de boot, dat voelt kut.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder