Het begrip schijnt al een tijdje te bestaan maar ik hoorde er pas onlangs voor het eerst van. Metroseksueel. Het woord kan betrekking hebben op zowel mannen als vrouwen en op zowel hetero’s als homo’s. Maar het is eigenlijk speciaal bedacht voor mannen die, hoewel ze van harte, 100 % en ongeneeslijk op vrouwen vallen, toch bij sommige mensen juist de tegenovergestelde indruk wekken. Dat zit hem in hun vrouwelijke kant. Toen ik het begrip metroseksualiteit ontdekte kreeg ik een “warm nest gevoel”. “That’s me” dacht ik. Ik hoor ergens bij. Ik ben definieerbaar, benoembaar. Ik besta! Eigenlijk is het ook zo volkomen logisch. Als je 100 % voor vrouwen gaat hoe zou je dan je eigen vrouwelijke kant kunnen onderdrukken. Dat zou een beetje zelfmoord zijn. Ik ben stapelgek op de vrouw in mij. Ik krijg een warm gevoel als ik de nog magere literatuur over het kakelverse begrip raadpleeg: metroseksuelen hebben aandacht voor hun uiterlijk, zijn niet bang voor geurtjes uit een flesje en leven zich uit in de keuken. Klopt bijna helemaal. Ik mag graag iets lekkers koken al vind ik het absoluut geen probleem als een ander (een vrouw bijvoorbeeld) het voor me doet. Van lekkere geurtjes houd ik ook al hoeven ze niet persé uit een flesje te komen; van mijn douchegel met amandelaroma’s ruik ik ook heerlijk. En wat vooral klopt is aandacht voor mijn uiterlijk. Ik moet toegeven dat ik een beetje smokkel. Jarenlang heb ik helemaal geen aandacht voor mijn uiterlijk gehad. Wonder boven wonder heeft dat geen nadelige gevolgen opgeleverd.

Ooit en dat is inmiddels best lang geleden was ik een ranke jongen van 18. En terwijl de meeste jongens van 18 een paar jaar later een stuk vadsiger zijn geworden en overdekt met een ondoordringbaar oerwoud is er bij mij weinig veranderd. Het zal wel te maken hebben met het feit dat ik regelmatig fiets en als je geen bier drinkt is het een beetje logisch dat je geen bierbuik krijgt. Toch moet de oorzaak vooral in de genen zitten. Ik weet anders geen verklaring waarom op de plaats van het gebruikelijke ondoordringbare oerwoud bij mij eerder sprake is van de Sahara. Ik ken vrouwen die jaloers zijn op mijn nauwelijks behaarde benen. En op mijn taille. En waarom zou ik dan niet kunnen doen wat ranke meisjes van 16, 26, 36 en zelfs 46 doen? Laten zien wat je in huis hebt. Het bleek al gauw dat ik dan niet op de afdelingen mannenmode moest zijn. Die zijn gespecialiseerd in kledingstukken die eerder bedoeld zijn om het lijf te verhullen dan om het te tonen. Maar er was een oplossing: Nog steeds niet zonder enige gêne begeef ik mij af en toe tussen de rekken met strakke, lekker korte, getailleerde, vrolijk gekleurde shirtjes. Door de fabrikanten bedoeld voor vrouwen maar ze staan me perfect, soms zelfs compleet met het bekende kekke reepje blote strakke buik. Een verademing vergeleken met de saaie polo’s of streepjeskreukhemden waar de meeste mannen op aangewezen zijn.

Ben ik nu metroseksueel of niet? Tot mijn ontgoocheling bleek als metroseksueel stijlicoon David Beckham model te staan, een profvoetballer nota bene! En die ondeugende Beckham draagt wel eens jurken en slipjes van zijn vrouw, beweert hij. Dat klinkt nogal bekend. Als metroseksualiteit niets anders is dan een verkleedpartij als vrouw, dan is Maarten (Maartje) ’t Hart het ook. Denk je eens in, de benen van een profvoetballer of een bonkige schrijver die onder een jurk uitsteken. Dat is eerder carnaval. Nee, als metroseksualiteit met voetbal of carnaval te maken heeft dan ben ik het niet. Ik zal op zoek moeten naar een ander warm nest.


6 reacties

Godspeed · 12 september 2003 op 12:47

[quote]metroseksuelen hebben aandacht voor hun uiterlijk, zijn niet bang voor geurtjes uit een flesje en leven zich uit in de keuken[/quote]

Maurits,

Ik douche met elke avond, en ’s morgens was ik me, kam mijn haren, scheer mij en doe wat afterschave op en gebruik een deo-roller.
Ik wil ook wel eens het gasfornuis misbruiken en geef mijn vrouw op haar tijd een beurt in de keuken(onder het koken). Dus ik kan wel zeggen dat ik ook onder de doelgroep val, niets is minder waar.

Trouwens, valt niet iedere man die een normaal leven heeft, onder deze groep???

Ik dacht dat metroseksuelen, de naam zegt het al, gewoon seks in de metro hebben.:-D

Hier de hoofdrol spelers in Metrosex??!?!?
[img]http://www.planetout.com/images/products/videos/metrosex.jpg[/img]

En dan nog deze [url=http://www.mostwanted.org/USMarshals/OK/ApodacaJesus062365.html]Wanted for Metro Sex[/url]
Let op zijn naam, en wat zijn vergrijp was.
Kruisigen die gast.

Groetjes,

Godspeed
:pint:

R@@F · 12 september 2003 op 13:39

Zo af en toe komt er een column op deze site die wat los maakt bij de lezers. Meestal is dat er een van Maurits onze Chippendale ( in zijn geval Skinnydale). Dan is het heel makkelijk om een reactie te schrijven waarmee je de lachers op je hand krijgt maar ook de R@@F wordt wat milder met de jaren. Te mild volgens een aantal in mijn omgeving. Daarom zal ik mij deze keer inhouden. Maar moet wel zeggen Maurits het is weer knap geschreven!

ToT Onzin
R@@F
Tramseksueel

p.s

[quote]Ik zal op zoek moeten naar een ander warm nest.[/quote]….Het leger des Heils heeft misschien nog wel plaats voor een miskend artiest/atleet
🙂

tommy · 12 september 2003 op 17:11

metrosexuelen (samentrekking van hetero en homo? neem dan de officiele term: ‘hotero’ 😉 zijn idd gewone moderne mannen, lijkt mij als homo die nooit metro is geweest …

En moderne mannen zitten de laatste jaren zó onder de plak bij hun vriendin/vrouw/scharrel dat ze wel op hen móeten lijken, dus is het meer een modeverschijnsel ipv een psychologische ontdekking 😛

nix vreemds dus dat metrosexuele gedoe. Maar geef maar sex i/d metro 😀

Maurits · 12 september 2003 op 20:44

Beste Godspeed,

Zolang je je met een pul bier laat afbeelden ben je niet metro. Begin eens met een navelpiercing. Natuurlijk alleen als je je navel niet met een dieplood hoeft te peilen.

Beste R@@f,

Ik heb je aardig getemd geloof ik. Je vreest toch niet toevallig mijn vlijmscherpe pen? Tja dat is ook het voordeel van een vrouwelijke kant. De wapens van beide kanten staan je ter beschikking. Zowel de botte bijl als de slinkse aanval onder de gordel. Maar wij hadden toch vrede gesloten? Laten we onze mooie vriendschap nu niet bederven. Skinnydale vind ik een aardige. Ik beschouw het als een geuzennaam.

Beste Tommy,

Ik ben dus bij nader inzien geen metroseksueel. Maar als ik het mocht definieren betekende het een combinatie van de voordelen van hetero en homo: Hetero: Kunnen appreciëren van hoe leuk vrouwen zijn. Homo: naast man ook een beetje vrouw zijn. Voor een vrouw geldt het ook: een vrouw die ook een beetje jongensachtig is kan ook extra leuk zijn.

P.S. Metroseksueel is een vertaling van metrosexual. Metro slaat op metropolis= grote stad. Wie van seks in een hol (boven of onder de grond) houdt, is geen metroseksueel.

Kees Schilder · 13 september 2003 op 08:58

Ola Mauritzz
Kun je de term Metroseksueel wat nader precisieren? Is het hetzelfde als metrofiel?
Je column spreekt me wel aan.Zelf ben ik ook niet echt behaard behalve op mijn hoofd.
Mijn vriendinnen vinden dat ik met mijn benen hoge ogen zou gooien als travestiet.
Ik zal dat maar als compliment beschouwen, ik slaap er niet minder om, by the way.
Nog even over bier drinken:daar heb je het mis!
Ik heb in mijn leven hectoliters bier gedronken, afgezien van andere geestige drankjes.
Echter, mijn buik is nog zo strak als toen ik achttien was.En dat komt niet door het fietsen, mind you!
Dus enige nuance op dit punt zou ik in deze fijne column toch wel willen adviseren.

overigens heb ik naar aanleiding van jouw column een proef gedaan gisternacht.Over de details, later meer.
groet
Keezz.

viking · 13 september 2003 op 11:10

Godspeed,

😛 😛 😛
Nee sorrie, jij metrosexueel? Je wast je ja. Je ruikt lekker? Mwoah. Je staat wel eens aan het fornuis. Je ziet het niet maar nu sta ik echt enorm breed te grijnzen. Ik denk dat het aantal keren dat je aan het fornuis staat enigszins in verhouding moet zijn met het aantal keren dat je daarna iets gaat eten wat op dit zelfde fornuis is klaargemaakt. Daarbij worden kant-en-klaar gerechten uit vriezers en potjes even niet meegerekend. En je vrouwelijke kant hoop ik eerlijk gezegd nooooooit mee te maken. Gatver.

Oh sorrie Maurits, het was jouw column. Een reactie… gave column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder