Nederlandse tv. Bron van amusant vermaak, ergernis én doordachte, leerzame educatie.
Plaats van (mis)handeling: een naturistencamping. Land van herkomst: Zuid-Frankrijk. Nog exacter: een kampwinkel. De wijzers van de klok manoeuvreren zich richting 09.00 uur. Achter de toonbank een vrouw. Haar naaktheid is compleet. Door drukke bezigheden zwiepen haar pronte borsten heen en weer. Ook de winkeldeur zwaait open. Een wat oudere man. Louter gehuld in een verwassen, gekrompen T-shirt. Tevens geslipperde voeten. Het is zo al pijnlijk genoeg. Net als de boezem wiegt zijn leuter heen en weer terwijl hij het vrouwelijk schoon nadert. “Doe maar een stokbrood” (…). De vrouw doet een greep uit velen. Haar gemoed vleit zich neer op de vitrine. Keert terug in de normale stand én vorm wanneer ze zich weer opricht. “Eet smakelijk”, roept ze de man en zijn lid na.

Deux heures later staat dezelfde man met wat ballen in zijn hand. Niet écht de zijne maar ook weer wel. Jeules de boules. Altijd vermakelijk. Vooral in adamskostuum. De wind is minnetjes fris. Het groepje van 8 gehuld in alleen een … T-shirt. Allemaal dezelfde ondefinieerbare maat. Dat geldt minder voor hetgeen er onderuit bungelt. Xtra-small, small, medium, large, Xtra-large. Onze Lieve Heer heeft klaarblijkelijk een wonderlijke, weinig consistente, manier van kleien. De ballen maken sierlijke bogen richting de kleinste van al. Felgekleurd. Piemels, klein, groter en grootst, maken eenzelfde potsierlijke haal. Kostelijke komedie. Lichamelijke acties spelen de hoofdrol. Het genre van de Dikke en de Dunne. Slapstick (…) in zijn mildste, handzame vorm!

Nederland. Hier is het door de CO2-uitstoot elke dag zomer. Niet zelden minder fris dan in de Provence. Sportschool “Heteren” (Betuwe) biedt sportievelingen de gelegenheid naakt te fitnessen. Lekker met je bruine ster op de resten van andermans gekleurde supernova. Het schooltje is de eerste die deze gelegenheid biedt, verklaart de Naturisten Federatie Nederland (NFN). Ook wel: Naakt Fitnessen Nu. Naakt sporten kan voorlopig alleen op zondag. Triest dat mensen nudistenfitness nodig hebben om het weekend door te komen. Op zondag hoor je trouwens niet te sporten, op zondag ga je ter kerke. Duwen, trekken en transpireren is op de eerste dag van de week heidens en uit den boze. “In de sauna is poedelnaakt heel gewoon, dus waarom niet in de sportschool? Een heel nieuwe kijk (…) op kilo’s trekken”, aldus eigenaar Patrick de Man. Meneer staat zijn mannetje. Zoveel is duidelijk. De plaatselijke apotheker zal niet te klagen hebben. Genoeg mensen die meteen een handvol tubes schimmelzalf nodig hebben. Of tinctuur voor wratten in de bilnaad of erger: een jeukende, wandelde fauna rond hun genitaliën. “Na afloop is het altijd prettig ervaringen uitwisselen aan de bar!”

De kleerkast kwam op het idee van naakt roeien en draven na een bezoek van twee nudisten aan zijn zweethonk. De Man heeft al veel reacties gekregen, waaronder ook enkele verontruste vragen. Hij ziet de naakte feiten onder ogen: “We gaan streng letten op hygiëne. Ontsmetten de toestellen dagelijks (…) en gebruiken hoesjes rond de zadels. Voor de dames die ongesteld zijn, is er een spons. Graag op het zadel leggen vóórdat er op de hometrainer gemanoeuvreerd wordt!” Bewegingsvrijheid is dus niet van risico’s ontbloot.

Fitness roept associaties op met dikke vadsige lijven die van de eigenaren broodnodig terug moeten in de normale stand. Naturisten, toch vaak van die bewust levende ellendelaars. Leggen op alle slakken zout behalve op hun Eco-konijnenvoer. Bossen oksel- en schaamhaar, afkerig van deo en chemische additieven. Zich stevig 1 keer per week inborstelend met groene zeep waarna de genitaliën zich in 50 % van de gevallen weer fier staande houden. Of de juiste zuurgraad krijgen. Vaginale flora en fauna ga je niet met autoshampoo te lijf, weten zij als geen ander. Hun pretsite: “Opgewonden vrolijkheid en de muffe bries op je uitgedroogde huid. Samen onrustig en hitsig genieten van gevarieerde inkijk. Het maakt niet uit waar je vandaan komt: Bijlmerbajes, Huize Sylvia of kanswijk. Moslim, Baptist, atheïst, iedereen mag textielloos. Wederzijds respect en eerbied voor de natuur en het milieu staan hoog in ons vaandel”. Halleluja. Kortom; ontkleed recreëren is blootgewoon. Alleen hongerig worden van op knieën hangende testikels is niet aan de orde. De consumptie van een stokbroodje brie met in je blikveld een schaamlipcorrectiebehoevende ‘doorzonwoning’ is ook wat lastig. Ranzig…


8 reacties

LouisP · 15 oktober 2010 op 20:26

bouwjaar 54,
ge hebt pech vandaag. Ik heb een zware (rot)dag gehad en gij zijt ’t eerst aan de beurt..
Openingsalinea..weglaten!
“Kostelijke komedie. Lichamelijke acties spelen de hoofdrol. Het genre van de Dikke en de Dunne. Slapstick (…) in zijn mildste, handzame vorm!”
Weglaten!
(Betuwe)Dat interesseert me niet waar dat plaatsje ligt, kunnen die haakjes ook weg!

Je hebt wel een ongelofelijke snelle pen, met hele grappige zinnen erin. Maar er is iets met die kleurtoon. Die blijft hetzelfde. Een lied, met best mooie tekst maar de muzieknoten allemaal op dezelfde lijn van de muziekbalk..

gr.
Louis

Fem · 16 oktober 2010 op 10:40

Het kan aan mij liggen, maar ik snap het nut van die (…) niet helemaal.
Verder lekker vlot geschreven, al vlieg je-wat mij betreft hier en daar wat te kort door de bocht… (…)…

Ontwikkeling · 16 oktober 2010 op 11:15

Dank je!
Door jouw column komt weer haarfijn naar boven, waarom ik naturistisch kampeer. Heeft te maken met de toverwoorden tolerantie, geen vooroordelen, leven en laten leven.

Wil je mij een ding beloven? Dat jij alsjeblieft noooooit naturistisch gaat kamperen?
Je zou het nog eens leuk kunnen vinden namelijk…
😀

bouwjaar54 · 16 oktober 2010 op 12:29

@LouisP
Je suggesties om bepaalde tekstdelen weg te laten deel ik. Wanneer je met “kleurtoon” meer van hetzelfde bedoelt maar wellicht ook een eigen stijl dan deel ik die conclusies ook met je.

@Fem
Kort door de bocht? Héérlijk!
(…) geeft dubbele bodem of attentiewaarde aan. Veel gebruikt in columns. Echt!

@Ontwikkeling
Hoe eenieder buiten wenst te recreëren zal mij
oprecht worst zijn. Daarin neem ik iedereen serieus. Het leuke van columns is dat je zaken op de hak kunt nemen en uitvergroten. Je dient ze daarom te lezen met een fors korreltje zout.

Dank voor de reacties!

wamackaij · 16 oktober 2010 op 13:14

Erg vermakelijk en tegelijk weerzinwekkend en daarom erg goed! Geweldige vondsten (groene zeep, bossen okselhaar, plaatselijke apotheker) Ik deel jouw afschuw over het naakt recreëren helemaal. Mijn idee is om hier en daar eens wat spiegels op te hangen op zo’n blootgewoon tentenkamp, misschien dat die groenezeepsoppers dan het fatsoen op kunnen brengen om hun medemens te beschermen tegen de ongewenste confrontatie met hun incontinentie- en impotentieproblemen. Aan de andere kant: soort zoekt soort en zolang ze ons er niet mee lastig vallen op straat vind ik het prima. Overigens een gevaarlijk onderwerp: ik heb het idee dat er een bovengemiddeld aantal naaktrecreanten op deze site zit 😉

embee · 16 oktober 2010 op 19:22

Erg leuk geschreven, ik lag constant in een deuk, en ben het met je eens. Iedereen mag naakt recreëren
maar please!!! hoef ik het niet te zien?

embee

bouwjaar54 · 17 oktober 2010 op 20:17

Naaktrecreanten op deze site? Als het Gods bedoeling was geweest dat we naakt rondliepen, zou Hij nooit rieten stoelen hebben uitgevonden…
Thx voor je uitgebreide reactie.

bouwjaar54 · 17 oktober 2010 op 20:21

Thx voor je enthousiasme!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder