Heerlijk, de vakantie is geboekt! De bevestiging is binnen dus de voorpret kan serieuze vormen aannemen. Ik lees achteloos de “kleine lettertjes” door, die eigenlijk niet zo heel klein zijn. Daarom valt mijn oog op de zin: “Geldig paspoort is verplicht. En het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na thuiskomst”. Ik ging direct nakijken hoe het met de geldigheid gesteld was, helaas bij thuiskomst van onze reis zou mijn paspoort bijna verlopen zijn. Dus ik moest eraan geloven; een nieuwe moest aangevraagd worden.
Een hele woensdagochtend had ik uitgetrokken om dit belangrijke document te bemachtigen.
Het begon thuis al; haar in model, beetje oogschaduw en lippenstift want er moesten ook nog foto’s gemaakt worden. Nou ben ik niet zo dol op foto’s en zeker niet op pasfoto’s maar wat moet dat moet!

Aangekomen bij de fotograaf ging ik er eens goed voor zitten en probeerde zo vriendelijk mogelijk in de camera te kijken. FOUT! Je mag tegenwoordig niet meer vriendelijk op je paspoort staan; recht in de lens kijken, beide oren moeten zichtbaar zijn en niet lachen.
Het resultaat was er dus naar, een nors kijkende vrouw in een “ik ben de boef” positie. Ik vraag me af wanneer ik opgepakt wordt als “verdacht persoon” op de heenweg of op de terug weg van onze geplande vakantie, ik werd bijna bang van mezelf.

Dus met de vier foto’s (waarom eigenlijk altijd vier, ik kan hier echt niemand blij mee maken) toog ik richting gemeentehuis. Lekker rustig, zag ik in één oogopslag en ik ging me melden bij de balie. Foto werd geïnspecteerd alsof het om een kostbare diamant ging en gelukkig goed bevonden. Toen kreeg ik een nummertje en als dat op het bord verscheen mocht ik naar de balie. Niet zo moeilijk zou je denken, maar in de praktijk viel dat toch nog tegen.
Ik had A5, de mevrouw naast mij had A4 en verder zat er niemand.
B105 verscheen op het bord, C224 vlak erna. Niemand stond op en toch duurde het nog een kwartier voordat A4 verscheen, vreemd maar waar, ik denk dat B105 de code is voor “koffie drinken” of zoiets dergelijks. Na een half uur in een leeg gemeentehuis gezeten te hebben was ik dan toch aan de beurt en vijf minuten later liep ik bijna vijftig euro lichter weer naar buiten.

Volgende week mag ik terug om mijn paspoort op te halen.


13 reacties

DriekOplopers · 17 januari 2007 op 21:30

Ach, beter 50 euro lichter dan 50 kilo lichter. Toch? 😀

Leuke brommerige column. Ik zou nu niet op de foto kunnen: ik lach.

Driek

pally · 17 januari 2007 op 21:41

Soms is chagrijnig leuk, hier dus bijvoorbeeld 😀

groet Pally

DreamOn · 17 januari 2007 op 21:51

Leuke column. Wat een gedoe inderdaad, met die pasfoto’s. Op school komt bij ons altijd de fotograaf om de kinderen op de kiek te zetten. Wij als personeel laten ons dan ook kieken, want wij krijgen de foto’s gratis. Daar zitten dan ook pasfoto’s bij, die niet in een paspoort mogen. Wat heb je er dan aan?
Ik hoop dat je volgende week sneller klaar bent aan de balie…

SIMBA · 18 januari 2007 op 08:30

Het is inmiddels een week later, het ophalen was zo gepiept en ik kreeg mijn oude paspoort mee met wat gaten erin gemaakt. Ik wilde dit paspoort namelijk bewaren i.v.m wat speciale reizen die we gemaakt hadden.

arta · 18 januari 2007 op 12:32

[quote]Ik vraag me af wanneer ik opgepakt wordt als “verdacht persoon” op de heenweg of op de terug weg van onze geplande vakantie, ik werd bijna bang van mezelf.[/quote]
😆
Vreselijk: Pasfoto’s!! Het is dat de fotograaf mij altijd verzekerd dat ik het écht ben…
@ Trudy: Die schoolfoto’s zijn wél meestal leuk, zelfs de pasfoto’s!

Leuke column, Sim!

Prlwytskovsky · 18 januari 2007 op 15:11

[quote]Volgende week mag ik terug om mijn paspoort op te halen[/quote]
Niet vergeten een nummertje te trekken he? 😆

SIMBA · 18 januari 2007 op 16:48

Nou Prwl… dat nummertje hoef je niet te trekken, er is iemand die jou dat verstrekt!
Als dat geen werkverschaffing is…pfffff

Ma3anne · 18 januari 2007 op 21:47

Nooit proberen de logica achter ambtenarij te zoeken. Daar word je alleen maar moe van.
Ja, leuk hè? Die boevenfoto’s. 😕

pepe · 18 januari 2007 op 22:01

Weer leuk geschreven over iets wat ons allemaal overkomt.

En bedankt, ik moet binnen een maand voor zo’n zelfde klusje, rijbewijs verlengen.
Ik had vanavond willen gaan, maar door storm is het stadhuis gesloten, het was een soort kaartenhuis geworden, er viel een en ander naar beneden.

Ben benieuwd of het nu nog op tijd gaat lukken;-)

Bitchy · 19 januari 2007 op 06:37

Een glimlach op die foto vind ik ook ietwat overdreven als je 50 euro lichter bent geraakt. 😉

Leuke column!

Geitenstal · 19 januari 2007 op 11:08

Het is misschien wel een complot!De ambtenaar keurt de foto af en heeft een contract met de lokale portretfotograaf,hij/zij krijgt 10% van de opbrengst.

Leuke column!

KawaSutra · 19 januari 2007 op 20:02

Gebruik die foto als avatar hier op CX, dan zullen wij wel even keuren of het mee valt. 😀

SIMBA · 20 januari 2007 op 09:25

Ik dácht het niet Kawa 😀

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder