Maandag loeide het luchtalarm nog als gevolg van de maandelijkse testprocedure, maar vandaag is het menens. Al sinds vanmorgen klinkt het luchtalarm vrijwel onafgebroken door de straten van het voorheen zo rustige Sesamstraat en omstreken. Het is oorlog! Breaking News op CNN en natuurlijk op de NPS. De regeringstroepen, onder leiding van Medy van der Laan, rukken met groot materieel op in de richting van het hart van deze probleemwijk. Embedded journalist Kermit de Kikker neemt u mee naar de frontlinie. Het hing al een tijdje in de lucht dat Sesamstraat – de as van het kwaad – binnengevallen zou worden. De bewoners hadden dus al maatregelen genomen. Sien had onder haar winkel een schuilkelder laten maken, waar de vrouwen en kinderen konden verblijven. De mannen, onder leiding van de boomlange blauwhelm Pino, zouden zich over Sesamstraat verspreiden om de binnendringers vanaf daken tegenstand te bieden. Tommie had gezorgd voor voldoende wapens en munitie. Wel pas nadat meneer Aart Tommie er van wist te overtuigen dat het roepen van “poehee” weinig indruk zou maken.

Vorige week, toen de inval al in de lucht hing, had ik nog een interview met Pino. Op de vraag waarom de bewoners van Sesamstraat zich zo verzetten tegen de ‘bevrijding van het juk van de NPS’ door het regeringsleger antwoordde de rebellenleider: “Als we ons overgeven is het gedaan met onze onafhankelijkheid. De regeringstroepen doen ons dan cadeau aan een omroep met leden. Dan worden wij – mensen van vlees en bloed – poppen die moeten dansen naar de wensen van de omroepleden. Wij passen er voor om poppen te zijn.” Pino maakte zich zichtbaar boos over het dreigende gevaar. Ik legde hem de vraag voor wat de gevolgen voor de kijkertjes zouden zijn bij een eventuele capitulatie. “Zoals gezegd worden wij dan de poppen van de omroepleden. Stel dat onze straat onder toezicht komt te staan van de KRO, dan worden wij bestuurd door de hand van God. Koekiemonster wordt gedwongen om over te stappen op hosties in plaats van koekjes. “Poehee” wordt gezien als Godslastering. Ernie en Bert moeten vanwege hun geaardheid verhuizen en ga zo maar door”, antwoordde Pino op mijn vraag. “Met alle respect maar dat is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, Pino. Er kleven toch niet zoveel bezwaren aan een omroep als de TROS”, vroeg ik hem journalistiek verantwoord. Pino bleef volharden en antwoordde: “Ook met een omroep als de TROS verliezen we onze zo gekoesterde onafhankelijkheid. Voor je het weet komt BZN bij je optreden en moet je vrolijk figureren in zo’n palingpopspecial. Bovendien moeten we dan op komen draven bij het jaarlijkse uitje voor TROS-leden. Daar passen wij voor. Of nog erger: we worden tot in den treure herhaald en straks in één adem genoemd met Schone Schijn. Kom ook niet aanzetten met de VARA, want dan beland je al snel elke zaterdagavond aan een bar om vervolgens een typetje te moeten spelen en wordt je door het volk voor zakkenvuller uitgemaakt als je je MPV ergens parkeert.” Zoals het een echte onafhankelijke journalist betaamd vroeg ik door: “En commercieel gaan, Talpa, is dat geen optie?” Pino verloor zijn geduld maar antwoordde nog net voordat hij de microfoon tussen mijn beide kikkerogen prikte: “SMS Kermit UIT naar 4646.”

Vlak nadat het luchtalarm de eerste tonen produceerde, haastten Sien, de jeugdige Elmo en de kleine Purk zich de schuilkelders in. In alle chaos en paniek waren ze de kwetsbare Ieniemienie uit het oog verloren. De stoere mannen namen hun posities in. De legergroene Oscar verschool zich in een vuilnisbak die verder tot de nok toe was gevuld met granaten. Pino had zijn blauwe verendek verruild voor een camouflage uitvoering en smolt zo beweegloos samen met zijn grote nest. Meneer Aart hield zich samen met Tommie, die voor de gelegenheid weer eens een vergiet op zijn hoofd had gezet, op in de winkel van Sien. Grover bewaakte in zijn Super Grover kostuum het luchtruim boven Sesamstraat. De heren Ernie en Bert waren van mening dat het voeren van oorlog hun smetteloze imago zou schaden en zij spoedden zich de schuilkelders in.

Zonder al te veel moeite wist het regeringsleger al snel Sesamstraat te bereiken. Allereerst werd de televisietoren omgelegd, zodat de Sesamstraatkijkertjes thuis niets van het dreigende bloedbad mee zouden krijgen. Hun volgende taak was het uitschakelen van alle verzet. Vanuit de winkel zag meneer Aart dat Ieniemienie krijgsgevangen werd gemaakt. “Als de kindertjes de vernederende foto’s van haar gevangenschap maar niet onder ogen krijgen”, dacht meneer Aart. Nadat de gevangen genomen Ieniemienie uit het zicht was verdwenen werd het vuur geopend. Hoe lang houdt Sesamstraat stand?


9 reacties

Mosje · 10 juli 2005 op 19:24

Leuk geschreven weer.

klungel · 10 juli 2005 op 21:42

kan niet wachten op het volgende deel 🙂

alpeko · 10 juli 2005 op 22:17

[quote]kan niet wachten op het volgende deel 🙂 [/quote]

Voor het vervolg zou ik eigenlijk moeten wachten op wat mevr. van der Laan met haar plannen gaat doen.

Ma3anne · 11 juli 2005 op 09:35

Ik had wat meer lijdelijk verzet van Sesamstraat verwacht, maar ik snap ze wel. Ik sta pal achter ze met bezemsteel en punthoed.

Houd ons op de hoogte!

Troy · 11 juli 2005 op 11:31

Het lijkt me geweldig om die columns van jou eens verfilmd te zien..Ook deze is weer erg leuk.

Grt Troy

alpeko · 11 juli 2005 op 12:28

[quote]Het lijkt me geweldig om die columns van jou eens verfilmd te zien.[/quote]

Dat lijkt mij ook geweldig. De kans dat dat gebeurd acht ik echter vrij klein. Ik schrok nog al toen ik Pino vroeg wat voor een bedrag hij in gedachte had. Die Sesamstraatbewoners zijn in werkelijkheid zakkenvullers 😛

Troy · 11 juli 2005 op 18:55

Ja, je betaald je scheel aan die Sesamstraat bewoners…misschien moet je eens op zoek gaan naar een stel look-alikes die het voor minder geld willen doen 😀

alpeko · 11 juli 2005 op 19:20

Troy,

Hoe is jouw Koekiemonster immitatie?

Troy · 12 juli 2005 op 11:42

Met gratis bokkebootjes en af en toe wat verse krakelingen is die uitstekend! 😛 I’m in…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder