Ach, de vriendendienst. Een kleine moeite, een groot plezier. Liever een goede buur dan een verre vriend, want dan is hij er eerder als je hem nodig hebt. Ik word regelmatig gevraagd voor een vriendendienst en ik baal ervan. Zal je zeggen waarom. Op ons kantoor staat een doosje appelflappen in de koelkast. Gekregen omdat ik de laptop heb gemaakt voor een vrouw die in hetzelfde kantoor werkt als wij. Altijd handig een IT bedrijfje in de buurt. Nu doe ik dat dus bij wijze van uitzondering omdat het de laptop van haar dochter is, van negentien… 😉

Mijn collega’s worden ook regelmatig gevraagd om in de familie of in de buurt een oud stoffig pc-tje op te lappen. En dat doen ze wel, maar alleen maar omdat ze geen ‘nee’ durven zeggen. Je denkt dat het hun hobby is maar dat is niet zo! Denk je dat een fotograaf het leuk vindt om naar je mislukte vakantiefoto’s te kijken? Dacht het niet.

Natuurlijk, wij werken met computers dus we kunnen dat verwachten. Maar hoe zou het zijn als je Ben Woldring bent, dat jochie met die bel-websites. Kun je elke keer uitleggen welke belbundel het goedkoopst is. Of Jaap Buijs, de manager van Jan Smit: “en Jaap, nog wat leuks meegemaakt de laatste weken?”.

Ik kan me ook voorstellen hoe het moet zijn als je huisarts bent. Het gaat op verjaardagen al vaak over ziekte en ellende maar het feest kan past echt beginnen als jij binnen bent! Of misschien werk je bij de belasting, politie of ben je rechter. Gezellige gesprekken zul jij voeren!

Bij ons draaien de gesprekken dus altijd richting Vista, spyware en dat alles zo traag is en weet je: [i]Talk to the hand ’cause the face ain’t listening[/i].

Het is niet dat we te beroerd zijn om een medemens te helpen. Op die pc-tjes is het alleen dweilen met de kraan open. Het is nog erger dan onze kat borstelen. Het heeft totaal geen enkele zin want als je klaar bent kun je weer opnieuw beginnen. Het probleem zit niet in de computer maar ervoor! Snap nu eens dat niet elk bestandje met de naam “”Heb je even voor mij”” een liedje van Frans Bauer is.

Iemand die een virus wil verspreiden hoeft het alleen maar “Frans Bauer” te noemen en daarna is het een kwestie van wachten en in zijn geval waarschijnlijk elke 24 uur het gezicht een keer opnieuw insmeren met Clearasil Ultra. Maar het virus zal zich vanzelf verspreiden.

Nu vraag je je misschien af waarom ik dan wel de laptop wil maken van de 19 jarige dochter van een collega-huurder terwijl niet zij maar haar moeder de laptop komt brengen. Ik zal je een geheimpje verklappen: op het moment dat je ons naar je computer laat kijken heb je geen enkel geheim meer voor ons!

We dringen zonder enig probleem door tot je zwartste geheimen. Geen enkel fetisjisme blijft onopgemerkt. Als wij je pc komen opschonen trekken we een beerput open: we zien je hele internet geschiedenis, al je gedownloade filmpjes en al je privé foto’s! Natuurlijk, wij laten het niet merken. Maar is het ook niet gênant als je oude buurmeisje nu bij de GGD werkt als je daar een gratis chlamydia-testpakket komt ophalen? Nou, zoiets dus. Je kunt je harddisk beter 5 minuten op 800 Watt in de magnetron zetten als je wat te verbergen hebt!

En ik roep hierbij alle buurjongens, neefjes en vakgenoten op om de geheimen niet langer met de mantel der liefde te bedekken. Laat ze de pc’s zelf maar schoonmaken! En anders tonen we de wereld hun werkelijke aard!

En dus, alleen als je heel veel geluk hebt, help ik je nog één keer, maar dan alleen als je uiterlijke gelijkenis vertoond met Doutzen Kroes. Maar dan ook alleen nog maar als je een webcam hebt! Dan blijft er voor ons wat leuks te neuzen op je laptop en heb ik tenminste ook wat leuks over jou te vertellen, op jouw volgende verjaardag!

[img]http://www.gastcolumns.nl/images/stories/robert/Doutze%20Kroes.jpg[/img]


6 reacties

Mup · 26 mei 2009 op 16:17

Leuke uitsmijter, emoticons mag je wat mij betreft weg laten, het is toch wel duidelijk 😎 wat je bedoelde.
Ik snap het euvel, ik heb het met de was, mijn kinderen denken me er blij mee te maken….

Groet Mup

lisa-marie · 26 mei 2009 op 16:22

helaas ik lijk niet op doutzen 😀
ik vind hem wel leuk en met plezier gelezen.

LouisP · 26 mei 2009 op 18:55

R.

ik haat pc’s, hoe kun je daar nu iets over schrijven!
Maar het is wel goed geschreven

groet,

L.

Neuskleuter · 28 mei 2009 op 01:16

Je hebt genoeg om over te schrijven, ik vind het ook wel grappig. Ik zou het wel duidelijker vinden als je een duidelijkere keuze zou maken: of meer het meisje uitbuiten, of meer het verhaal uitbuiten met wat je op die computer vindt. Je verhaal is duidelijk genoeg zonder de voorbeelden van de politie e.d. Ik vraag me al af wat je allemaal tegenkomt! En vooral: hoe je dat zou brengen op een verjaardag waar iedereen interessant probeert te doen, of over de spyware vraagt!

Je hebt her en der wat spelfoutjes, dus nog even de bezem erdoor. Ook qua stijl kan je een keus maken, door óf vooral in de ik-vorm te praten, of in de wij-vorm. Nu is het wat gemixt. Persoonlijk vind ik de ik-vorm vaak leuker, omdat het dichterbij komt. Enneuh, een goede tekst behoeft geen emoticons of afbeeldingen! 😉

Je hebt vast nog veel om over te schrijven, met jouw beroep! 😉

Mien · 29 mei 2009 op 09:46

Zou het er dan eindelijk van komen?
De macht aan de opruimers en het poetsvolk!
Leuke column over beroepsdeformatie.

Mien

trex01 · 29 mei 2009 op 20:47

Ik lijk als twee druppels water op Doutze Kroes en met mijn pc is altijd wat. Er moet nu een nieuwe XP-versie op, maar volgens kenners kan dat niet meer. Nederlandse spellingcontrole heb ik inmiddels niet meer. De ellende van pc-specialisten is, dat ze allemaal wat anders beweren. Jullie hebben de macht helemaal in handen, wij kunnen slechts hopen dat de persoon die je pc weer geneest kundig is. Is er nog hoop voor mijn pc.
Groetjes van Doutze

Geef een antwoord