Klik hier om deze column te horen
[i]Een co-column geschreven door Fred en Mien.[/i]

Ze is amper terug of er gebeuren weer rare dingen in dit land. Alsof de duvel er meespeelt natuurlijk, of anders Allah wel. Ik heb het natuurlijk over de Somalische Ayaan Hirsi Ali. Trouwens niet eens haar echte naam, maar dat even terzijde. En inderdaad met de toevoeging ‘Somalische’. Dat is niet raar, maar schijnt zo te horen. Alle Marokkanen die in Nederland geboren zijn, spreken we aan met het land van afkomst. Al of niet gecombineerd met het woordje kut. Dan moeten we dat bij echte buitenlanders, zoals Ayaan, ook doen. Gelijke monniken gelijke kappen. Al is het misschien niet passend om een christelijk spreekwoord in dit verband te gebruiken. Maar goed, ik ben Nederlander en Brabander van origine, dus ik mag dat, vind ik.

Haar terugkomst was trouwens perfect geregisseerd. Van Gogh kan het niet geweest zijn. Maar toch, perfect gedaan. We zijn alweer een tijdje de Aziatische tsunami en Nederlandse giro 555 zat. Het moment om met een mediaspektakel de terugkomst van de Somalische Ayaan op poten te zetten. En natuurlijk deed ze dat aan de zijde van de Nederlandse Jozias tegen wie je nooit ‘buik vooruit’ hoeft te roepen. Hij weet waarschijnlijk niet dat het ‘borst vooruit’ moet zijn. Maar ze is er weer dus en vol moed. Maar dat lijkt me niets bijzonders na ruim zeventig dagen vakantie. Ja, ja, ik weet ook wel dat ze ondergedoken zat. Maar de Nederlandse Wilders werd ook bedreigd en hij bleef. En er waren meer bedreigingen, vertelde ze zelf. Zij was de enige die onderdook en dat noem ik dan vakantie.

Nederland werd een beetje saai wel. Het leek er even op dat het weer rustig was. De Nederlandse Samenwerkende Hulp Organisaties scoorden miljoenen euro’s. Heel het land was zowaar eensgezind. Waar een tsunami al niet toe kan dienen, denk je dan stiekem. [Fred]

Hirsi’s somatical leave is niet in haar kouwe kleren gaan zitten. Gesluierde monologen heeft ze wekenlang solidair verstuurd vanaf de Haagse beach naar de overkant van de oceaan. Nood breekt wet. En ja … godsdienstoorlogen en natuurrampen liggen dichter bij elkaar dan we denken. Als we het woord tsunami omdraaien dan kunnen we hierin lezen: Iman u Sint. Kan het heiliger! Om met xenofobisch joziaanse ijdelheid te spreken: ‘er zijn waarachtig wel degelijk parallellen te trekken tussen wereldchaos en religie’.

Met vereende krachten moet weerstand geboden worden aan de vele vreemde natuur- én hersenspinsels die onze levens bedreigen. Of we nu door op handen zijnde tornado’s of door lichtvoetige tulbandmaniakken tot achtervolgingswaanzin gedreven worden, iedereen heeft bescherming nodig. Zo ook de kamerleden. We zetten ze simpelweg onder het balkon. Hirsi A. samen met Wilders onder het balkon, dat wordt wat, dat moet een prozaïsch beeld geven. Pipo de Clown en Mammaloe … een droomhuwelijk wordt dat. De moderne Romeo en Julia dit maal gesitueerd onder het balkon. We weten niet hoelang dat huwelijk gaat standhouden. Maar ach … een verstandshuwelijk duurt nooit zo lang. Liefde op het eerste gezicht is het nooit geworden. Soms moet je een moetje accepteren …

Dit huwelijk is de perfecte aanzet voor de noodzakelijke herinrichting van onze staatsvorm. De regeringsvorm moet een kruisbestuiving worden tussen imans en sinten in de vorm van een duobaanmodel. In even weken regeren de imans en in oneven weken de sinten. Iedereen die tot tien kan tellen mag het volk vertegenwoordigen mits in het bezit van een inburgeringdiploma. Het inburgeringdiploma wordt uitgereikt indien men een zwemdiploma en een verkeersdiploma kan overleggen. Ervaring als miskoerier en drugsdienaar is wenselijk. Regenten moeten op de hoogte zijn van wat zich op de werkvloer afspeelt.

Rituelen en ceremonies spelen een belangrijke rol binnen de nieuwe staatsvorm. De vergaderdagen worden geopend met een gebed in de vorm van een openingslied. ‘Colourful People’ is een geschikte keuze. Van wie was dat ook alweer? Toni Bennetton of Mathilde Santing? Hoe gaat die openingsceremonie van de tweede kamer plaats vinden? Met de Land van Ooit-groet … op een matje of kleedje … gesluierd of met een hoedje van papier … gericht naar het oosten, zuiden of westen … of liever naar het noorden … want dat zijn we toch al lang kwijt! De plaats van handeling blijft gehandhaafd. De naam ‘Torentje’ spreekt zowel sinten als imans aan.

En wat wordt de hoofdstad van dit nieuwe rare land? Big City Amsterdam of Strange City Valkenburg? In de vroege middeleeuwen werden reeds valken ingezet door zowel imans als sinten om burgers te waarschuwen als er ergens in het land orkanen en bevingen enigerlei dreigden te ontstaan. Valkenburg als hoofdstad van het nieuwe Nederland, dat klinkt. En de naam Nederland (neder= klinkt negatief) en Holland (hol=daar wil je niet wonen) veranderen we in Allenland … land van ons allen … raar maar waar! [Mien]

Klik hier om deze column te horen
[i]Deze audio-column werd mede mogelijk gemaakt door ReadMe[/i]


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

16 reacties

Raindog · 28 januari 2005 op 17:19

Blijf geloven, leef de multiculturele droom. En als het wel dubieus wordt zijn er altijd wel mensen om dit aan te rekenen.

[quote]Ze is amper terug of er gebeuren weer rare dingen in dit land.[/quote]

Bijkomend voordeel van het hebben van een ‘collectieve vijand’, is dat het toch ronduit prettig is dat je tegen radicale moslims kunt zeggen ‘dat er meer is dat ons verbindt dan dat ons scheidt’ of andere polderkolder.

Het zou me trouwens niet eens verbazen dat die Ayaan, mediageil als ze is, zelf haar eigen bedreigingen ook in scene gezet en geregisseerd heeft. En ondertussen stiekem vakantie vieren- foei toch!

Voor die nieuwe hoofdstad wil ik meteen maar Mekka voorstellen.

Voor een kwalificatie van deze column trek ik maar weer eens een radicale term uit de kast als we dan toch zo vrolijk bezig zijn: karaktermoord, onder andere wegens omgekeerde bewijslast, debilisering van haar persoon en het belachelijk maken van wat haar (en anderen) wordt aangedaan. (‘Sometical’ my ass!)

Slaap zacht……

Ma3anne · 28 januari 2005 op 17:37

Allenland komt me net even te dicht in de buurt van Allahland. Dan nog liever Walh-Allahland. Ook een mengelmoes van diverse invloeden?
Heftige column.

Martijn · 28 januari 2005 op 18:44

Wat een retestrakke column! Mooie vondsten!

[b]Super[/b][img]http://smile.smilies.nl/382.gif[/img]

Groet Martijn 😀

Li · 29 januari 2005 op 01:24

Een sterk team die Fred en Mien! :peace:

Louise · 29 januari 2005 op 09:17

[quote]De regeringsvorm moet een kruisbestuiving worden tussen imans en sinten in de vorm van een duobaanmodel[/quote]
De kruisbestuiving Fred & Mien is in ieder geval geslaagd.
Klasse!

Dees · 29 januari 2005 op 09:57

Vondst na vondst na vondst, super om te lezen..

@Raindog: Karaktermoord? 😮 Heftige reactie!

Mosje · 29 januari 2005 op 12:29

Gaaf stukkie. Heb geprobeerd te doorgronden wie nou wat schreef. Niet te zien! Cool.

Kees Schilder · 29 januari 2005 op 12:36

Ga lekker door met dit co-schap.Smullen

Bakema_NL · 29 januari 2005 op 19:28

Tja, dat multi-culti niet echt werkt zie je dagelijks als je om je heen kijkt op straat, maar goed, jullie zien dat anders.

En Marokkanen worden inderdaad zo aangeduid en Hirsi Ali niet als Somalische. Niet echt vreemd lijkt me. Hoe vaak lees je tenslotte over allerhande problemen met mensen van Somalische afkomst? Zeer beduidend minder dan over Marokkanen, eigenlijk totaal niet vergelijkbaar.
Maar dat zal wel weer aan onze duidelijk gekleurde en eenzijdige media liggen volgens een hoop mensen………..tuurlijk.

Mup · 30 januari 2005 op 12:58

Als je er niet bijgezet zou hebben wie wat geshreven had, zou ik het ook niet gezien hebben, goed gedaan!

Groet Mup.

Raindog · 30 januari 2005 op 13:33

Omdat Dees me aansprak, even reageren, in beginsel voor Dees.

Met mag geen geheim heten dat Ayaan Hirsi Ali bij mij de gevoelige snaar is. In het eerste deel van deze column lees ik wat ik lees. Het is subtiel en staat er nergens echt letterlijk maar de boodschap is bij mij in ieder geval wel overgekomen. Verpakt in mooie en leuke woordvondsten met als mogelijke uitkomst dat complimenten voor de stijl, uiteindelijk complimenten voor en instemming met de inhoud worden. Die methode is niet nieuw. En je hebt gelijk; dan reageer ik heftig.

Misschien zou ik me overigens helemaal niet meer over deze onderwerpen druk moeten maken, tenminste niet anders dan in eigen bijdragen. Ik overweeg het sterk en omdat dat als idee alleen al mij zo ontzettend weinig aanspreekt, wordt die kans alsmaar kleiner naarmate dat idee sterker wordt. Desperate times call for desperate measures.

Moderator-Jr · 1 februari 2005 op 08:44

Heren,

Van harte gefeliciteerd met de eerste co-Column van de Maand!

😎
[b]MJ.[/b]

ReadMe · 1 februari 2005 op 13:36

Gefeliciteerd met de Column van de Maand! 🙂

Dees · 1 februari 2005 op 19:13

Mooi gedaan, Mien, Fred, ReadMe 🙂

Mien · 2 februari 2005 op 09:20

Bedankt voor de uitverkiezing …
Een mooie opsteker!

Groet,

Mien Gr(n)iffel

ignatius · 21 februari 2005 op 23:29

Klasse. Chapeau.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder