Het ouderwetse Anton Pieckwinkeltje, dat tussen de moderne Belgische grootwinkelbedrijven staat ingeklemd, is een lust voor het oog. De ontelbare butsen in de houten kozijnen zijn weggestopt onder een dikke donkerbruine laklaag. De tand des tijds heeft wel geknabbeld maar niet gebeten. Een glimmend gepoetste koperen klep met daarop in sierlijke letters ‘boîte aux lettres’ wat vermoedelijk ‘brievenbus’ betekent, verfraaid de winkeldeur.Twee piepkleine etalages verraden dat het winkeltje een tweetal afdelingen telt. De afdeling rookwaren, kranten, souvenirs en de afdeling worsten. ,,Bonjour madame,” begroet de winkelierster mij vriendelijk als ik terug in de tijd stap. Een mengsel van boenwas, drukinkt, tabak en vleeswaren streelt mijn neus. Ik vis een Nederlandse krant uit het rek en pak mijn portemonnee om af te rekenen. In half Frans, half Nederlands complimenteer ik de vrouw met haar prachtige museumwinkeltje. Madame, met haar hagelwitte jasschort, haar opgestoken suikerspinkapsel en immense lasbril op haar neus, glimlacht trots. Haar man, die het complimentje glimmend in ontvangst neemt, buigt als een lam geworden knipmes. ,,We zijn niet gezwicht voor beaucoup d’euri van de projectontwikkelaar. Mon homme et me blijven voorlopig zitten waar we zitten,” zegt madame in Nederlands met een Franse tongval. Ze maakt een wijds gebaar. ,, Voila, waarom zouden we ook. Onze winkel staat altijd vol met klanten.” Mijn ogen volgen haar handen. In het winkeltje passen hooguit drie personen en als je een beetje aan de maat bent, dan heb je de hele zaak voor jezelf.

Het mannetje trekt me aan mijn arm zijn worstenafdeling binnen en het ‘deze Hollandaise gaat niet zonder worst naar buiten’straalt van zijn gladgeschoren tronie af.
,, Madame, mijn ‘saucissen’ zijn de lekkerste en de van de Ardennen,” en hij wijst naar de vitrine waar ik, naast worsten, ook een dikke rode kater ontdek. Het beest rekt zich uit, blaast vals, krult zich op en loert me gluiperig aan. ,, Allez, dat is Jerommeke. Hij bewaakt de worsten zodat niemand ervan kan eten. Jerommeke verlaat de vitrine alleen voor een hapje, een plasje en een poepje.” Het mannetje blaast een pluk kattenhaar van een hompje worst, strijkt het velletje omlaag en snijdt er een plak af. ,,Proeft u eens madame. Non, non, kijk niet zo vies. Mijn worsten zijn zeer proper want er zit een velletje omheen.” Mijn maag maakt een salto mortale en ik krijg nog net het woord merci over mijn lippen. Ik klem de krant onder mijn oksel, roep au revoir en glip de winkel uit. Jakkes, er zijn talloze dingen te bedenken waar een velletje omheen zit, maar die ik voor geen goud in mijn mond stop!

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

13 reacties

KawaSutra · 1 augustus 2006 op 00:26

[quote]Haar man, die het complimentje glimmend in ontvangst neemt, buigt als een lam geworden knipmes.[/quote]Geweldig Li, wat een verhaal.

[quote]Jakkes, er zijn talloze dingen te bedenken waar een velletje omheen zit, maar die ik voor geen goud in mijn mond stop! [/quote]Een banaan? 😀

WritersBlocq · 1 augustus 2006 op 00:29

[quote]De tand des tijds heeft wel geknabbeld maar niet gebeten.[/quote]
Puur Li, zoals ik je zo graag lees!
Ik vind het jammer dat er wat onnodige slordigheidjes in staan, maar misschien moet ik gewoon eens wild gaan azijnzeiken 😛

Li · 1 augustus 2006 op 00:38

[quote]Ik vind het jammer dat er wat onnodige slordigheidjes in staan[/quote]

Je hebt gelijk WB. Puur overheen gelezen. Ik zie ze nu pas 😳
Het blijkt maar weer; haastige spoed is… etc.

Li

Ma3anne · 1 augustus 2006 op 13:33

Foutjes of geen foutjes: weer een heerlijk beeldend en geestig Li-verhaal.
Maar wel jammer ja, dat je nu een hele maand tegen die slordigheidjes aan moet kijken. 😛

Eddy Kielema · 1 augustus 2006 op 17:05

Leuke column!

Prlwytskovsky · 1 augustus 2006 op 19:54

[quote]Jakkes, er zijn talloze dingen te bedenken waar een velletje omheen zit, maar die ik voor geen goud in mijn mond stop![/quote]
Een dik melk vel?

melady · 1 augustus 2006 op 21:53

[quote]. Jakkes, er zijn talloze dingen te bedenken waar een velletje omheen zit, maar die ik voor geen goud in mijn mond stop![/quote]

Een HEMA worst? 😀
Weer een leuke Li column, niet de beste maar ach.

Trukie · 1 augustus 2006 op 23:49

Ik zat zo in het verhaal, dat de slordigheidjes me niet zijn opgevallen.
Weer een echte Li.

Dees · 2 augustus 2006 op 18:10

Mooie zinnen, mooie woorden en een schoonheidsvlekje dat geen afbreuk doet aan het geheel. Liriaans. (li-risch :-?)

KingArthur · 3 augustus 2006 op 09:33

Mooi geschreven. Maar dat je niet even geproefd heb valt me toch een beetje van je tegen :-).

Chantal · 3 augustus 2006 op 17:17

Mooi + leuk = Geweldig! 🙂

Kees Schilder · 10 augustus 2006 op 15:27

Ik vind hem weer zeer geslaagd

DreamOn · 16 augustus 2006 op 20:45

Ik dacht dat ik allang op jouw column gereageerd had Li! Ik wilde em nog een keertje lezen, zocht in de reacties naar de mijne: staat er niet! Ik schaam me rot, want ik vond het een fantastische column en dat wil ik je toch nog even laten weten.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder