Soms ben ik me ineens bewust van het feit, dat mijn kinderen toch wel een heel andere jeugd doormaken dan de kinderen van mijn generatie. Mijn dochter vroeg me pasgeleden: ‘Mam, toen jij klein was, toen hadden jullie alleen maar zwart-wit televisie. Maar de computerspelletjes: waren die ook alleen maar in zwart-wit?’ Ze snapte er niks van, dat ik als kind nog nooit van een computer gehoord had en pas op mijn dertigste voor het eerst in aanraking was gekomen met een personal computer. Elke avond kijken mijn zonen op internet naar de website van hun school en het rooster voor morgen. Meestal met een positief resultaat; de lessen voor de volgende dag blijken mee te vallen. Leraren ziek, waardoor lessen uitvallen en zij slechts voor een paar luttele uurtjes naar school behoeven te gaan. Zorgvuldig maken zij een uiterst moeilijke wiskundige berekening; (die kunnen ze onmogelijk hebben geleerd van de wiskundeleraar, aangezien die man altijd ziek is) want; als de reistijd heen – en terug meer tijd bedraagt dan de lesuren, dan hoeven zij helemaal niet op te komen draven!

Ook al blijkt ’s avonds dat de lessen zullen verlopen volgens plan, dat er momenteel geen uitvallessen zijn, dan nog strompelen mijn kinderen ’s morgens vroeg om zeven uur al nar beneden. Ze zetten eerst de computer aan, alvorens zij gaan ontbijten. Je weet immers maar nooit! Stel, dat meneer Pietersen van Engels vannacht om drie uur geconfronteerd werd met een blindedarmontsteking, in allerijl naar een ziekenhuis is gebracht alwaar de operatie plaats vond om half vier, dan mag je toch van een béétje school verwachten, dat deze roosterwijziging vannacht om vier uur nog online is gegaan!

Bij mijn oudste zoon geloof ik helemaal mijn oren en ogen niet. Hij zit op het Grafisch Lyceum in Rotterdam en ik heb uitgerekend, dat hij hooguit tweeënhalve dag les heeft per week. Nog afgezien van de roosterwijzingen. Het kind is zestien jaar en vertoeft zo’n vijftien uur per week op school. Ik begrijp dus niet zo goed, waar wij die enorm hoge bedragen voor moeten betalen; hij draait immers maar een halve werkweek?

Roosterwijzigingen. Had ik die vroeger ook? Geen computers en elke dag met de bus van tien voor half acht naar school. Ik ken de term ‘tussenuren’ nog wel. En ik weet ook nog hoe het voelde als je op tijd op school kwam en er bleek geen les te zijn het eerste uur! Dan had je nog een uur langer in je bed kunnen liggen! Wat dat betreft ben ik jaloers op mijn kinderen. Wat kunnen zij hun tijd efficiënt besteden, in plaats van rondhangen op school waar geen les is, kunnen zij nu andere nuttige dingen doen.

Ik wilde maar, dat er voor mij ook zo’n site bestond. Zo’n site, waarop staat, wat er NIET doorgaat:
 Groep 3 is vandaag niet in staat om op school te verschijnen. De leerkrachten worden verzocht om een eigen invulling aan deze dag te geven.
 Vandaag vallen de uren ‘wassen en strijken’ uit. Nadere berichtgeving volgt.
 Ook de les: ‘boodschappendoen en eten koken’ komt te vervallen. Alsmede het opruimen van de keuken. Deze maatregel kan enkele weken duren.
 Helaas: stoffen/zuigen – en dweilen wordt verplaatst naar volgende week.
 De zorg voor uw kinderen: voor deze week komt deze te vervallen, we hopen voor volgende week een nieuwe oplossing te hebben gevonden.

Ik ga dus mee met mijn tijd. Ben in volle afwachting van de roosterwijziging voor de moeder, alias de werkende vrouw. Nu nog de website waarop deze informatie te vinden is!!


DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

14 reacties

Lotje · 11 december 2006 op 13:10

Wat zou dat heerlijk zijn Trudy, zo’n rooster als huisvrouw/moeder. Wie weet wat er in de toekomst nog geregeld kan worden. Leuk geschreven!
Lotje

KawaSutra · 11 december 2006 op 13:13

Nou Trudy, jij hoeft volgens mij niet te klagen. Een hele tijd vrij gehad van CX.
Leuk je weer te lezen en met een prima column. Misschien moet Examedia maar eens zo’n website lanceren, als de server dat aankan tenminste. 😀

Ma3anne · 11 december 2006 op 13:21

Roosterwijziging:
*Alle lezers en schrijvers van CX kunnen nu weer terugkomen, want CX loopt weer als een tierelier.

We kunnen er een item van maken in het café, Trudy.

😀

DreamOn · 11 december 2006 op 18:06

@Ma3anne: dát had je nou niet moeten zeggen, dat CX het weer doet als een tierelier! Meteen was CX de hele middag niet meer te bereiken!
Zeker een roosterwijziging van de redactie……. 😀

arta · 11 december 2006 op 18:32

Heel leuk geschreven!
Enne…zogauw die site actief is, wil je hem dan even bekend maken? Ik zit er ook al jaren op te wachten namelijk!
🙂

Saskia · 11 december 2006 op 18:36

Ik meld me ook meteen aan bij die site!
En dan:

[quote]Wat dat betreft ben ik jaloers op mijn kinderen. Wat kunnen zij hun tijd efficiënt besteden, in plaats van rondhangen op school waar geen les is, kunnen zij nu andere nuttige dingen doen.[/quote]

Wat voor nuttige dingen doen jouw kinderen dan?
😮
Heb je nog suggesties wat dat betreft?

groetjes van Saskia
p.s. leuk om weer wat van je te lezen!!

Prlwytskovsky · 11 december 2006 op 18:46

Heheheeee Trudy is ook weer in de uitzending. Ik miste je al. :kiss:

pepe · 11 december 2006 op 18:53

Geweldig leuke column en CX had ook last van uitvallende uren vanmiddag, zouden ze het er om gedaan hebben 😉
Fijn dat je weer op het CX-rooster bent ingedeeld

SIMBA · 11 december 2006 op 18:57

Hahhahaha wat een leuke column! En ik had er geen idee van dat het tegenwoordig zo gaat, het lesrooster online! Geweldig!

Li · 11 december 2006 op 20:12

Een roosterwijziging voor werkende huismoeders. Wat zou dat heerlijk zijn. Een gat in de markt?
Leuke column 🙂

Li

pally · 11 december 2006 op 22:59

Ha die Trudy!

Leuk geschreven column meteen weer.

Groet Pally

Bitchy · 12 december 2006 op 05:58

Begrijp de ophef niet over zo’n rooster voor moeders, ik spijbel gewoon 😉

KingArthur · 12 december 2006 op 14:15

Soms is het jammer dat verandering van tijden altijd voortuitgang is.

DreamOn · 13 december 2006 op 16:08

Bedankt voor alle leuke reacties en het mij opnieuw verwelkomen op cx.

Zodra de website voor de roosterwijzigingen er is, dan zal ik deze natuurlijk bekend maken. Misschien richt ik die site zelf wel op…

Liefs Trudy 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder