Seks is vies. Althans, dat dacht ik. Ik was er als kind dan ook heilig van overtuigd dat míjn ouders daar niet aan deden. Tot mijn overbuurjongetje en tevens verloofde op een dag verklapte dat mijn ouders wel drie keer seks hadden gehad, want ze hadden toch zeker drie kinderen. Verongelijkt verbrak ik onmiddellijk de verloving; ik had ‘m wel door! Ook al was ie nog zo klein, hij had een piemeltje. Ongetwijfeld probeerde hij het onderwerp vast bespreekbaar te maken voor een volgende stap in onze platonische verkering. Toch hadden zijn genadeloze woorden me aan het denken gezet. Zou het? Ooit had ik gehoord dat als een man en een vrouw tegen elkaar aan wreven, ze een kindje zouden krijgen. Was dat seks? Gespannen ging ik op zoek naar het Boek. Het Boek was van mijn oudste zus, maar op een dag zou ik ‘m krijgen. Welke dag werd me alleen nooit verteld. Tot die tijd werd het Boek angstvallig uit de buurt van mij en mijn zusje gehouden. Bovenop de kast vond ik ‘m: ‘Waar kinderen vandaan komen.’ Ik voelde mijn oren warm worden naarmate ik vorderde in het boek. De illustraties lieten weinig te raden over. Het was een feit: mijn ouders hadden seks gehad. Behalve als… “Mam, ben ik geadopteerd?”

Toen ook dat antwoord mijn bange vermoedens bevestigde, probeerde ik me te verzoenen met het idee dat mijn ouders seks hadden gehad. Uiteindelijk besloot ik het ze te vergeven. Tenslotte hadden ze anders mij en mijn zusjes ook niet gehad, dus het was voor een goed doel geweest. Bovendien waren ze niet de enigen, gezien mijn uitgebreide vriendenkring.

Dus vertelde ik Saartje, mijn beste vriendin, dat haar ouders zeker twee keer seks hadden gehad. Je kent het wel, ik noem het ‘t Sinterklaas-principe. Wanneer kinderen erachter komen dat de goede man helemaal niet bestaat, stort hun wereldje in. Toch kunnen ze niet wachten om het nieuws te verspreiden en de dromen van zusjes, vriendjes en vriendinnetjes aan diggelen te helpen. Dit was natuurlijk een vergelijkbare situatie, maar tot mijn grote ongenoegen vertelde ik Saartje niets nieuws. Sterker nog, haar grote zus had ook seks en daar kwamen niet eens baby’s van!

Ontsteld door deze onthulling, kon ik het niet meer loslaten. Wat als mijn ouders het nog steeds deden? Na lang wikken en wegen besloot ik op onderzoek uit te gaan. Volgens Saar was het duidelijk te horen als er gesekst werd. Haar zus deed het elke keer als ze op Saar moest passen, wist ze te vertellen. En dus luisterde ik. Bij de slaapkamer van mijn ouders, als ze in de badkamer waren, ’s avonds in de woonkamer of toen papa mama een keer ging helpen iets uit de kelder te halen. Maar ondanks mijn vroeg ontwikkelde creativiteit, hoorde ik niets. Wist ik toen veel dat ik wellicht meer succes had gehad als ik op zolder was gaan luisteren, waar mijn vader kantoor en zijn secretaresse had.

Inmiddels vind ik seks niet vies meer. Integendeel zelfs. Toch kan het nog voor de nodige problemen zorgen en toekomstplannen danig in de war schoppen. Vandaar mijn goede voornemen voor 2004: Geen seks dit jaar! Eerst afstuderen, dun worden, carrière maken, boek schrijven en nog veel meer. En nee, ik wil niet wedden dat ik vol ga houden. De meeste mensen verklaren me voor gek, behalve Ien, de uhh.. nieuwe vriendin van mijn moeder. Enthousiast riep ze: “Ik doe dit jaar ook niet meer aan seks!” , toen ik onder de koffie met oliebol van mijn goede voornemen vertelde. “Nou,” giechelde mijn moeder flirterig, “Het is maar goed dat dit jaar nog maar een paar uur duurt dan.” Ieeeeeeeeeewwwwwww. Ja, soms kan seks nog steeds vies zijn.


12 reacties

pepe · 8 januari 2004 op 17:55

Grappig geschreven, ik geloof dat alle kinderen zo denken als ze klein zijn.

Hier weten de kinderen gelukkig beter, dan wij vroeger 😉

viking · 8 januari 2004 op 19:15

Sex niet vies vinden maar het wel afschrijven voor minimaal één jaar??? Ik geloof dat je vooral de laatste alinea eens regel voor regel moet gaan toelichten! Ik betwijfel of wie dan ook, zelfs onze achtenswaardige Dr. Godspeed hier een touw aan vast kan knopen…

Mosje · 8 januari 2004 op 21:45

Clueless,

Wil je wel geloven dat ik me rot schrok toen ik erachter kwam dan mijn kids sex hadden? 😉

Mooi geschreven column,

Drs. Mosje

Clueless · 9 januari 2004 op 01:01

In het kader van de discussie onder de column van pepe, wil ik hierbij vermelden dat opbouwende kritiek op de (schrijf)stijl van mijn columns altijd van harte welkom is op het [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewforum.php?forum=5&0]leerforum[/url]!!

Clueless · 9 januari 2004 op 01:10

Uhmm.. wat is het precies dat je niet snapt, Viking?

Tasz · 9 januari 2004 op 11:02

Hoi Clueless,

Ik heb jouw column met plezier gelezen. Aangezien je feedback waardeert ga ik toch even door het geheel heen.

Je beginzin is super. Het is iets waarover de lezer zelf een mening heeft en sterker nog waarschijnlijk een mening die tegenovergesteld aan jouw zin is. Hierdoor nodig je de lezer uit om verder te lezen.

Dan begin je over Het Boek, super maar in een korte tijd noem je deze drie keer en dat is iets te vaak. Wellicht kun je een van deze keren vervangen door iets anders.

De volgende zinnen vind ik echt heel erg sterk en goed gevonden, hierin onderscheid je je van de gemiddelde schrijver en laat je je creativiteit, kundigheid en schrijftalent zien.

Het was een feit: mijn ouders hadden seks gehad. Behalve als… “Mam, ben ik geadopteerd?”

Wist ik toen veel dat ik wellicht meer succes had gehad als ik op zolder was gaan luisteren, waar mijn vader kantoor en zijn secretaresse had.

Eindzin is goed gevonden en nodigt wederom uit tot een glimlach. Laat wel het “Ieeewwww.” op een volgende regel beginnen. Dialoog begint veelal op een nieuwe regel waardoor het overzichtelijker wordt.

Supercolumn en mijn inziens beheers jij alle elementen, talenten en creativiteit met woorden en zinnen waardoor je het geheel beeldend laat worden. Ook beheers je stijl en dat gecombineerd met inhoud heb je mij als lezer volledig weten vast te houden.

Ik hoop dat je iets met mijn feedback kunt.

Bye
Natasza

P.s. ik heb weinig tijd (kindje ligt in ziekenhuis) om ook nog eens naar het leerforum te gaan dus daarom maar even toch hieronder. Zo kan ik toch zoveel mogelijk lezen en mensen een reactie geven.

Maurits · 9 januari 2004 op 14:27

Erg leuke column. Ik sluit me verder grotendeels bij Tasz aan. Maar ik moet wel Viking gelijk geven dat je in je laatste alinea niet aannemelijk hebt weten te maken dat je een jaar stopt met seksen. Het schijnt een probaat middel te zijn om dun te worden. Dus hoe meer hoe beter. Of het nu door al die beweging komt tijdens de daad daar wil ik vanaf wezen. Maar de jacht op dates kost ook energie. En als een topsporter tegenwoordig mag seksen waarom een student dan niet. Dan rest me nog een vraag. Valt seks tussen je moeder en haar vriendin onder seks tussen je (stief)ouders of seks tussen vrouwen?

Clueless · 9 januari 2004 op 14:45

Ha Maurits,

Ik snap niet waarom dat niet aannemelijk zou zijn, en eigenlijk interesseert me dat ook niet zo. Het gaat er niet om dat het een plezierig tijdsverdrijf zou kunnen zijn, met als prettige bijkomstigheid wellicht een kilootje of wat eraf. Het gaat erom dat seks oorzaak kan zijn voor het opstarten van een reeks van nadelige gevolgen (verliefdheid, relaties, liefdesverdriet, etc) die me meer tijd, energie en gemoedsrust zouden kosten dan ik bereid ben te investeren in een vrijetijdsbesteding. We kunnen niet allemáál onze gevoelens uitschakelen als het gaat om deze hobby 😉

Wbt je laatste vraag: beide natuurlijk. Dat is wat het ook zo ‘vies’ maakt om je er als dochter een voorstelling van te maken.

Oh ja, en dan nog iets: je schijnt een nieuwe uitdrukking te hebben gevonden, nl. ‘daar wil ik vanaf wezen.’ Ik heb die uitdrukking werkelijk nog nooit gehoord, en vind ‘m verwarrend in geschreven teksten. Heb je die zelf verzonnen?

Groetjes,
Clueless

Maurits · 9 januari 2004 op 14:54

“daar wil ik vanaf wezen” is spreektaal. En een beetje ouderwets ook nog. Je bent misschien iets te jong (het enig denkbare geval dat er ’te’ voor ‘jong’ moet) om de bloeiperiode van die uitdrukking meegemaakt te hebben. Misschien was de bewering in je laatste alinea beter overgekomen als je de argumentatie uit je reaktie op mij gebruikt had.
groetjes

Clueless · 9 januari 2004 op 15:07

Hai Tasz,

Dank voor je lovende woorden en de nuttige adviezen! Je hebt gelijk wat betreft beide kritiekpuntjes, bedankt voor het opmerken.

Mijn off-topic opmerking mail ik je wel even..

Groetjes,
Clueless

PS Even voor Maurits:

[quote]Misschien was de bewering in je laatste alinea beter overgekomen als je de argumentatie uit je reaktie op mij gebruikt had. [/quote]
Ik snap ‘m niet…

PS2 voor Mosje: Dat kan ik me helemaal voorstellen! Mijn moeder was ook not amused… 😉

Maurits · 9 januari 2004 op 17:17

[quote]Ik snap niet waarom dat niet aannemelijk zou zijn, en eigenlijk interesseert me dat ook niet zo.[/quote]
Is dit niet juist wat je met een column probeert te bereiken?

Ik schreef in mijn vorige reaktie:
“Misschien was de bewering in je laatste alinea beter overgekomen als je de argumentatie uit je reaktie op mij gebruikt had. ”

Clueless:
“Ik snap ‘m niet…”

Deze dus:

[quote]Het gaat erom dat seks oorzaak kan zijn voor het opstarten van een reeks van nadelige gevolgen (verliefdheid, relaties, liefdesverdriet, etc) die me meer tijd, energie en gemoedsrust zouden kosten dan ik bereid ben te investeren in een vrijetijdsbesteding. [/quote]

maar eigenlijk start je hiermee een heel nieuw onderwerp. Maar dat is iets voor het leerforum.

Zou het leerforum trouwens iets met de leerscene te maken hebben? Of raken we dan definitief offtopic?

Tasz · 11 januari 2004 op 18:12

“Daar wil ik vanaf wezen”, zucht.. ik ken de opmerking… betekent dat nu dat ik definitief oud ben???? Oh boeh.

Clueless, ik zie je offtopic opmerking graag tegemoet.

Bye
Tasz

Geef een reactie

Avatar plaatshouder