Mijn allochtone buurman van 3 flatgebouwen verderop behoort tot de etnische minderheid. Naar zijn gezinsamenstelling te oordelen behoort hij eerder tot een ruime meerderheid, maar ja dat vind ik. Trots als hij is dat hij na 10 jaar hier te zijn al Hollands kan spreken, lult hij je de oren van je kop af in dat gebroken Nederlands van hem, en het gaat dan gewoon nergens over. God mag weten welke fondsbril met geitenharen sokken hem dat geleerd heeft, ik niet in elk geval want dan zou hij wel anders piepen en plat Schiedams kletsen. Sienekelaas kom, jai ook kom kaike? Nee zei ik, rot toch op met je sinterklaas, dat is voor kinderen, toch niks meer voor mij? Hij ging wel met zijn kinderen kijken terwijl zijn vrouw thuis bleef want die moest stofzuigeren, en de badkamer schoonmaken met bielikwater. Bij mij heeft het ook even geduurd maar dan begreep ik eindelijk waar hij het over had.

Met mijn handen in mijn zakken liep ik door het winkelcentrum bij ons om de hoek, eigenlijk een winkelcentrum van niks. Ik zag de tram aankomen, bedacht mij geen moment en rende naar de halte toe. Korte tijd later stapte ik uit in het stadscentrum en stond meteen midden tussen het gepeupel. Waar zou die gek eigenlijk zijn, vroeg ik mij af en liep een rondje door de stad.

Eindelijk zag ik dan een stel Pietermanknechten zich uitsloven maar zij liepen mij wijselijk voorbij. En ja hoor, de aanwas van kinderen werd ineens erg groot om over het geschreeuw maar te zwijgen en temidden van al die mini Schiedammertjes stond daar de goedheiligman himself te glunderen temidden van alle aandacht. Met gulle gebaren deelde hij de kadootjes uit die ouders eerst hadden gekocht en vervolgens onder de sint zijn kont hadden geschoven om uit te delen aan hun kroost. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat weet ik wel want ik ken sint al een aantal jaren maar dan in een andere hoedanigheid.

Met een korte hoofdknik gaf de sint aan dat hij mij zag staan en ik knikte onopvallend terug. Toen alle tumult een beetje geluwd was kon ik dichterbij sint komen. Hallo Henk, zei ik, lukt het een beetje? Ik mot zeiken als een beer, gromde Henk, maar ik kan nu niet weg hier. Zal ik een biertje voor je halen, vroeg ik hem? Vooralsnog een gul gebaar van mij. Flikker op man met je bier, en hij keek de andere kant op om nog eens vriendelijk naar de kindertjes te zwaaien. Hoe is dat nou Henk, vroeg ik, hoe voelt dat nou aan dat je de hele middag in het openbaar met je staf in je handen kan staan? Gluiperig keek hij mij aan en terwijl hij zijn lippen tot spleetjes vormden siste hij: donderstraal nou op want anders herkennen ze mij. Wie, die kinderen, welnee man weten die veel. Nee joh zei Henk, zie je die kale vent daar met die dikke reet? Smalbil heet‘ie en daar heb ik gisterenavond heibel mee gehad dus die moet mij hier even niet herkennen. Heb je zijn kind dan al iets leuks gegeven, vroeg ik? Zal ik deze doos even gaan brengen, vinden ze vast heel aardig van je. Pleur nou toch op man, die doos is voor een ander jong dat nog langs moet komen. Net op tijd legde Henk zijn gezicht in de plooi en transformeerde zichzelf weer tot sinterklaas om vriendelijk wuivend de kindertjes te begroeten.

Het jongetje waar die doos voor bestemd was kwam angstig naar de sint toe en stak zijn handje uit. Zijn vader droeg een glas witbier van een halve liter en gaf deze aan sint. U zult wel dorst hebben als u hier zo’n hele middag moet staan, zei de vader, en gaf Henk het biertje. Ik zag Henk plotseling gaan trillen en huppelen waarbij het glasbier uit zijn handen op de grond viel, hoe jammer nu van dat witbiertje.

Een paar dagen later zag ik Henk in het echt lopen en ik vroeg hem waarom hij dat biertje nou liet vallen. Peet zei hij, ik kon het echt niet meer houwen en die straal zou je dan onder die tabberd uit kunnen zien lopen, toen viel me in dat als ik het bier liet vallen dan was alles meteen opgelost. Wel zielig voor die omstanders die met hun blote handen de scherven opraapten.

Categorieën: Gein & Ongein

13 reacties

senahponex · 29 november 2006 op 09:24

[quote]Wel zielig voor die omstanders die met hun blote handen de scherven opraapten.[/quote]

Hij is weer geweldig
:laugh: :laugh: :pint:

Dees · 29 november 2006 op 09:58

😀 😀

pally · 29 november 2006 op 10:48

[quote]Toen viel me in dat als ik het bier liet vallen alles meteen was opgelost[/quote]
Ha, ha, ik heb me rot gelachen!
Pally 😀 😀 😀

Bitchy · 29 november 2006 op 12:48

Als iedere “nieuwe” nederlander na 10 jaar verstaanbaar Nederlands zou kunnen praten ben ik tevreden 😛

[quote]en de badkamer schoonmaken met bielikwater[/quote]

Ik doe een gok, bleekwater? 😉

Schitterend geschreven!

Catladylia · 29 november 2006 op 13:17

😀 😀 ik lag in een deuk
groet,
Lia

arta · 29 november 2006 op 13:49

:laugh: Hilarisch!!

Estrella · 29 november 2006 op 15:01

:laugh:

Zou natuurlijk van de ware spirit getuigen als jij het volgend jaar van Henk over neemt…
😉

SIMBA · 29 november 2006 op 17:30

[quote]stofzuigeren[/quote] :laugh:

Geinig stukje!!!!

KawaSutra · 30 november 2006 op 21:14

Prachtig verhaal. Straks nog een over de kerstman in het verschiet? 😀

wendy77 · 30 november 2006 op 21:21

Niemand kan ze zo schrijven als jij Peet 😀

Li · 30 november 2006 op 22:21

Als ze jou niet in de zak doen, dan vreet ik die staf op 😀

Li

Prlwytskovsky · 30 november 2006 op 23:39

@Estrella: ik denk er toch iets genuanceerder over hoor. 😛

@Li: begin maar alvast te kluiven dan.

@Wendy: :kiss:

@Iedereen: hartstikke bedankt voor jullie leuke reacties.

Shitonya · 2 december 2006 op 12:41

deze stijl mag je wel vaker hanteren

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder