Ik ken serieus iemand die nog nog niet ‘online is’. Deze deerniswekkende ziel vraagt zich verwonderd af hoe het toch komt dat hij zo weinig sociale contacten heeft tegenwoordig. Van MSN heeft hij geen kaas gegeten en emailen is voor hem onbekend. Ook heeft hij nog geen mobiele telefoon. En dan loop je pas echt achter. Het is prachtig; elke dag komen er minstens zevenhonderd nieuwe soorten telefoons op de markt. De een heeft er vijf spelletjes opzitten, de ander wordt zelfs geleverd met joystick. Ik stond laatst bij de plantenboer een plantje af te rekenen bij de kassa toen er een meisje binnenkwam. Blijkbaar kwam ze een bloemetje halen voor haar vriendje. Maar helaas kon ze geen goede keus maken en pakte ze haar mobiele wapen. Ze maakte een vreemde manoeuvre met haar apparaatje en keek toen zelfvoldaan op haar schermpje. Ik snapte er geen niks van. Toen begon ze te bellen; ‘Hoi! Ja, bij de bloemist. Ik weet niet welke ik moet nemen hoor, maar ik heb je daarnet een foto-tje gestuurd. Welke denk je dat ie t leukst zal vinden?” Het plantje in mijn hand begon spontaan te verleppen. Nee, dit brengt Paul in verwarring. Bellen doe je met een telefoon, maar foto’s maken toch echt met een fototoestel, hoor. De arme ziel.

De technologie van de nieuwste telefoons liegt er ook niet om. Op de radio wordt je er al op attent gemaakt dat er een nieuw Nokia-model is met wap, I-mode, spelletjes, voice commands, agenda, spiegeltje (voor de vrouwen), rekenmachine, een kalender die je maandelijkse cyclus bijhoudt (ook voor de vrouwen) email, dvd-speler, nieuwsberichten, stofzuiger, deodorantroller en oh ja, je kunt er nog mee bellen ook. En hoor het prachtige geluid uit die dingen, vergelijkbaar met de symfonische muziekstukken uit mijn Atari. Een heel arsenaal aan ringtones die je ook nog eens voor maar vijf euro kunt bestellen via ’s lands eerste SMS-zender: TMF.

Ook het verschijnsel sms is een groot raadsel voor hem. De vitesse waarmee de gemiddelde jongere op het miniatuurtoetsenbord ramt doet hem van verbazing achterover slaan. Het is overigens onvoorstelbaar hoe klein die telefoontjes worden. Ze zijn nu bijna zo gekrompen dat je ‘m in het kleine zakje van je spijkerbroek kunt doen waar volgens de overlevering toch eigenlijk een condoom in hoort. Ik denk dat je binnenkort een kabouter bij je nieuwe foon krijgt die de toetsen in kan drukken voor je. Nee, Paul houdt het liever bij een ouderwetse brief of e-mail. Een andere technologische vooruitgang; het sms-en naar TV-programma’s en tijdschriften om je mening over een bepaald onderwerp te geven. Wie wordt het volgende slachtoffer van Al Qaida? SMS ENGELAND OF BELGIE. Wie moet een eigen reality-show krijgen? SMS VOLKERT of MURATD. IdolsSMS: Wat moet Marlies laten verbouwen? SMS NEUS of HOOFD. Voor maar 90 eurocent per sms krijg je nog zeker 3 smsjes terug van Marlies zelf! Ongelooflijk.

En dan is er de SMS-taal. In Schotland werd een meisje geschorst van school omdat ze haar opstel SMS-taal had geschreven. Ze beweerde de SMS-taal beter te beheersen dan het Engels. Haar werkstuk had het aanzicht van een verzameling hiërogliefen. Ik kreeg laatst ook een sms van iemand: Hll, k kn vnvnd nt kmn-k hb 1 d8! Grtjs. Ik was een kwartier bezig om het te vertelen. K snpt r gn fck vn.

Paul heeft geen hekel aan mobiele bellers. Sterker nog; hij kan er wel mee lachen. Vorige week nog. Het gebeurde in lijn 45; een meisje stapt in en gaat rustig een tijdschrift zitten lezen. Plotseling wordt de stilte bruut verstoord door de 5e symfonie van Mozart die uit haar tas kwam. In een katachtige reflex grijpt ze in haar tas en wacht toch lang genoeg met opnemen zodat iedereen kan zien wie de geluidsbron is. Aan de andere kant van de lijn haar vriendje blijkbaar, aan wie ze op de alom bekende autistische wijze uitlegt dat ze nu de bus ingestapt is,net is gaan zitten, dat de stoel niet zo lekker zit, dat de bus zo zal gaan rijden en zo over vier haltes weer uit zal stappen. Niemand kijkt hier nog van op, ik doe er zelfs aan mee, maar soms heb je mobielloze prehistorische overblijfsels zoals Paul die zich bij het horen van zo’n gesprek geërgerd naar de beller richten met een; “kan het wat zachter?” Er zijn blijkbaar mensen die wel zeggen waar het op staat. Helaas moeten die wel opletten tegen wie ze het hebben want voor je het weet is er weer een stille tocht in jouw gemeente inclusief witte bloemstukken en interviews met lotgenoten bij NOVA en Netwerk en een mogelijkheid tot het uitbrengen van een stem: Wie had de stilste tocht? SMS PAUl of PIM. 70 eurocent per bericht.

Volgende week gaat Paul op vakantie. Hij gaat een maand rondreizen in Zuidelijk Afrika. En wat een hel: Niemand die hem kan bereiken. Niemand die hem kan vragen of ie mee gaat stappen op de zaterdagavond. Geen prijsvragen waar ie aan mee kan doen door sms-jes te sturen en daardoor auto’s, tv’s en cd-pakketten misloopt. Geen enkele kans om zij emails en het laatste nieuws te checken en geen mogelijkheid tot het downloaden van de nieuwste ringtone van TMF. Paul zit de komende maand helemaal alleen tussen inheemse bevolking die het moet doen met opstaan, jagen, eten, werken en slapen. Hij is dus de komende maand afgesloten van de beschaafde wereld. F tch nt?

FvB


17 reacties

Sarakim · 13 april 2004 op 17:32

Erg prettig verhaal…ik ben zelf hartstikke mobiel en nog digitaler, maar tegen de cliché dingen kan ik ook echt niet.
Zodra iemand me zal vragen waar ik ben zal ik een antwoord geven die minstens 50 kilometer verschild van de daadwerkelijke locatie. (waar ben je? Ik rijd nét Den Bosch binnen…).

Ik kan me voorstellen dat aardig wat mensen helemaal niet mee doen aan die zooi, gelijk hebben ze ook.

viking · 13 april 2004 op 19:03

Ik heb vandaag met KPN gebeld en aansluitend één ISDN abonnement opgezegd en even uitgeknobbeld hoe ik alle andere nummers die we via een centrale kunnen gebruiken kan bundelen tot één overzichtelijk nummertje. Waarom ik toch al deze gemakken wil opzeggen is de vraag van een meisje met een stem waardoor ik aanneem dat ze mooi is.
‘Omdat ik het fijner vind om iemand in de ogen te kijken onder het genot van een bak koffie als ik iets te melden heb…’ was mijn antwoord.

Alle genoemde communicatievormen in je column zijn het absolute bewijs dat we elkaar eigenlijk niets meer te melden hebben…

Niks zinvols tenminste…

‘Waar ben jij nu?’

deZwarteRidder · 13 april 2004 op 19:05

was die reis van Paulk volgeboekt???
maar je hebt gelijk. …..het is een crime die hele mobiele toestand…back to basic is 1 optie..
niet bereikbaar is nog mooier…en de taal van de mobiele beller en zijn geluidsvolume…neeeeeee deze zegen is neen vloek voor de mensheid..
duidelijke column, en helaas zo waar!!

Bakema_NL · 13 april 2004 op 19:12

Ooit heb ik 1 jaar gewerkt in een winkel die die dingen verkocht. Toen raakte ik er aardig in thuis, moest ook wel, want het waren de succesnummers van die winkel waar je al kijkend kunt shoppen. En ik had daar een personeelskorting, er was een aanbieding en toen heb ik er toch ook maar 2 aangeschaft, want soms is het toch wel handig. Ik gebruikte hem nog wel eens, het was trouwens een prepay, maar die van mijn vrouw ligt eigenlijk nog gloednieuw in de kast zeg maar. En die van mij is ook al niet meer, want je moet die dingen opwaarderen, doe je dat niet binnen een bepaalde tijd, dan vervalt je beltegoed en simkaart………….dat is dus ook gebeurt, zoveel belden we er mee.
Maar een half jaartje terug wilde ik er toch wel weer eentje hebben, na alweer een paar jaar zonder door het leven te zijn gegaan. Ik was een paar keer in een situatie geweest waarbij het mobieltje toch wel van pas had kunnen komen. Dus ik heb er weer eentje en idd (let op de afkorting, hehe) het is af en toe handig. Ditmaal is het een abo’tje, heb ik niet meer dat gezeik van vervallen en zo. 100 minuten gratis en daarboven zal ik al nooit komen, prima zo. Het is trouwens een nec 341I, met i-mode jawel….en zelfs dat is af en toe handig, heel af en toe. Het ding kan ook foto’s nemen, ook handig wanneer je veel op dating-sites vertoeft, kun je tenminste je grote vriend even kieken…………slaat niet op mij hoor, echt niet.
Verder heb ik ook een hekel aan dat gelul in een bus e.d. Mij moeten ze alleen bellen als het ergens over gaat, anders word het een kort gesprek.

Nog even een toevoeging……….toen ik nog bij die winkel werkte waar je kan shoppen door te kijken heb ik in 1 jaar tijd 3 feesten meegemaakt van de toen kleinste aanbieder van allemaal, die met die toch wel briljante reclame toen ze begonnen, Ben. En met feesten, bedoel ik feesten. De eerste was omdat ze een jaar bestonden, de groenoordhallen waren afgehuurd, gratis vreten en zuipen, artiesten, muziek, spel, schaatsen…..verzin het maar, het was er…….dat moet schofterig veel geld gekost hebben. Feest 2 was ter ere van de komende olympische spelen waar ze sponsor waren, hup de diemervijver in Diemen afgehuurd, hele gebouw vol met wederom vreten en zuipen, die negroïde sportverslaggever van Studio sport die de boel bij elkaar lult, wederom alles er op en er aan. Heel kinderdagverblijf waar je je kind(eren) kon dumpen, mobiele nummer achterlaten en als er wat was werd je keurig netjes gebeld door de verzorgers. 3e feest was toen de olympische spelen echt begonnen, hup, olympisch stadion Amsterdam afgehuurd waar je, alweer, kon vreten en zuipen dat je niet goed was en verder een hoop sport en spel.
Allemaal leuk hoor, enorm goed verzorgd, dus dat moet veel, heel veel, geld gekost hebben. En dan heb ik het over de, toen, kleinste aanbieder. Hoeveel verdienen die grote jongens dan, vroeg ik me af? Schunnig veel dus, meer nog dat we vermoeden. Allemaal door die onzin-gesprekjes en sms’sjes. En iedereen stinkt er weer in.

Shitonya · 13 april 2004 op 20:37

😆

Superdeluxe column ^_^
Zoals Paul leeft, zou ik echt niet kunnen leven…
Mobieltjes en internet is gewoon verslavend, niks aan te doen 🙁

Mosje · 13 april 2004 op 21:17

rg lk clmn, fjg2003

Dees · 13 april 2004 op 21:56

Ff een highlight:

[quote]Wie wordt het volgende slachtoffer van Al Qaida? SMS ENGELAND OF BELGIE. Wie moet een eigen reality-show krijgen? SMS VOLKERT of MURATD. IdolsSMS: Wat moet Marlies laten verbouwen? SMS NEUS of HOOFD. Voor maar 90 eurocent per sms krijg je nog zeker 3 smsjes terug van Marlies zelf![/quote]

Helemaal goed 🙂

Ma3anne · 13 april 2004 op 22:26

Gave column! Lekker leesbaar en van A tot Z boeiend, al sleep je er van alles bij. Het loopt lekker in elkaar over allemaal.

Ben zelf nog maar net in het bezit van een eigen mobieltje dat het nog doet ook. Heb me altijd rotgeërgerd aan mensen die overal maar lopen of zitten te bellen, dus dat ben ik niet van plan. Het schijnt handig te zijn om hem altijd bij je te hebben… Nog niks van gemerkt. Hij zit doelloos in mijn tas. Maar misschien dat die onschatbare waarde, die me is beloofd, me ooit nog duidelijk gaat worden… 😕

Godspeed · 14 april 2004 op 08:17

[quote]met wap, I-mode, spelletjes, voice commands, agenda, spiegeltje (voor de vrouwen), rekenmachine, een kalender die je maandelijkse cyclus bijhoudt (ook voor de vrouwen) email, dvd-speler, nieuwsberichten, stofzuiger, deodorantroller en oh ja, je kunt er nog mee bellen ook.[/quote]

Je vergeet, de videorecorder, MP3 speler, voice recorder het navigatie systeem:-D

Natuurlijk heeft elk voordeel en nadeel.
Ik liep onlangs bij de groothandel toen mijn vrouw belde om te vragen om nog wat sigaretten en sigaren mee te nemen.

Ik heb gebruik mijn mobieltje altijd handsfree met een oortelefoontje, en kon de sigaren niet vinden. Al pratend en zoekend met mijn vrouw zag ik dat de andere mensen, die niet gezien haddden dat ik aan het bellen was, enige afstand namen.

Mijn vrouw probeerde mij duidelijk te maken dat hem om een groen doosje Corona weet ik wat 171 ging. En ik kon deze niet vinden en al disusieërend over de telefoon dat ze er echt niet lagen.

Dit moet voor de omstanders heel raar hebben uitgezien.
Iemand van links naar rechts langs de stelling met sigaretten/sigaren, in gesprek met zich zelf.
Ik kan ze niet vinden….. ik zie geen groendoosje….corona 171……ik kijk goed, ze zijn er echt niet……ik weet het maar ze zijn er echt niet……er liggen wel nog marlborro’s met de oude prijs……6 sloffen…….paaseitjes?…..ik zal kijken…..enz enz

De eigenaar van mijn nieuwe auto zat in Thailand.
Via SMS hebben we over de prijs onderhandeld, en zijn we er uit gekomen.

Hebben we elkaar niets meer te vertellen?
Ik denk van wel, alleen kunnen we het nu doen als het ons uitkomt, en dan evt. zonder koffie en persoonlijk kontakt.

Ma3anne · 14 april 2004 op 08:43

Godspeed, mazzel dat je nog los rond mag lopen! 😀

Kees Schilder · 14 april 2004 op 09:02

Ma3anne, je moet ook wel iemand je nummer geven anders word je niet gebeld 😮

pleuro · 14 april 2004 op 10:13

[quote]Je vergeet, de videorecorder, MP3 speler, voice recorder het [b]navigatie systeem[/b][/quote]

Dat apparaat in je auto die je midden op een brug links af wil laten slaan bedoel je?…. na die actie heb ik mijn palm met TomTom navigatie systeem aan de hoogste wilg gehangen die ik kon vinden….. ik heb toch zeker geen zelfmoord neigingen? 😀

Ma3anne · 14 april 2004 op 11:01

Heb ik gedaan Kees. Maar de mensen die mij bellen bint zunug en hebben nog geduld. Ze spreken kennelijk liever een voicemailberichtje in op mijn thuistelefoon, als ik er niet ben. Dan bel ik terug en da’s veel goedkoper voor ze. 😕

Sarakim · 14 april 2004 op 11:24

Het ‘Bel me terug, jij hebt een abo’ volk…ook erg leuk altijd 🙂

R@@F · 14 april 2004 op 11:38

Als ze er binnenkort ook nu een kut inbouwen in zo een mobieltje, heb je helemaal niemand meer nodig….LEuke column!
R@@F

Godspeed · 14 april 2004 op 13:54

[quote]Als ze er binnenkort ook nu een kut inbouwen in zo een mobieltje, heb je helemaal niemand meer nodig….LEuke column![/quote]

Als ze nu in een dildo een telefoon inbouwen, dan hebben de vrouwen ons helemaal niet meer nodig, ja alleen om te bellen het was lekker, blijf jij maar overwerken:-D

pepe · 15 april 2004 op 09:09

Ik heb zo’n ding, maar nog uitvoering koelkast. Ik ben alleen maar mobiel in noodgevallen, gebruik hem gewoon heel weinig. De nieuwste snufjes zijn aan mij niet besteed, ik heb er ook een hekel aan als telefoon van dochter lief gaat en zij er niet is, krijg het ding niet eens uit 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder