Rare jongens die Romeinen, zei Obelix altijd als hij weer eens een tsunami van die Italianen avant la lettre in de pan hakte. Datzelfde gevoel krijg ik bij bepaalde politici. Neem minister HardLeers. Heel stoer zegt hij: voor mensen die liegen is geen plaats in Nederland.
Nou weet ik dat je rare snuiters hebt die zeggen dat ons land vol is, maar HL trekt hier wel érg hard van leer. Ik zocht op: ‘leer’ staat hier volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek Van Dale (2006) voor ‘de leren schede waarin een sabel, degen of ander steekwapen gestoken is’. Van leer trekken betekende dus ‘het wapen uit de leren schede trekken.’ Oorspronkelijk betekende de zegswijze van leer trekken ‘zich voorbereiden op een gevecht’ en later verschoof de betekenis naar ‘een aanval ondernemen’.
Specialiteit HL trekt dus ten aanval. Tegen wie? Tegen Mauro, die een leugentje om bestwil heeft gebruikt om te ontkomen aan deportatie naar zijn geboorteland. HL voert dus oorlog tegen vluchtelingen, want Mauro staat symbool voor honderden kinderen in dezelfde situatie. Heldhaftig hè?

In de riddertijd vocht de ware adel ridderlijk: met open vizier en tegen gelijken. Onze Kruisridder voert een kruistocht tegen kinderen van niet-blanke afkomst. Dat zegt hij natuurlijk niet, hij is niet gek. Nee, hij verzint, gelijk Tom Poes, een list: wie liegt moet ons land uit.

Laten we zijn woorden eens op een goudschaaltje leggen en op de keper beschouwen. Wie liegt – hé, dat doet HL toch ook? En zijn bruine kabinet? En zijn partij? En de PVVD? En miljoenen mensen, ook u en ik, zo nu en dan? Bedoelt HL dat die allen het land uit moeten? We zitten vol, raaskalt zijn gedeugtnietpartner tot vervelens toe, dus onze ridder voert wat in zijn schild, maar wat?


2 reacties

Libelle · 6 april 2012 op 07:34

Op de interpunctie is niets aan te merken.

Mien · 6 april 2012 op 09:18

Column zou hardop voorgelezen niet misstaan in een Griekse arena.
Ik zou [b][url=http://www.encyclo.nl/begrip/idee%20fixe]Idefix[/url][/b] erop afsturen.

Mien Idee

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder