Het gaat goed met de negers in Amerika. De zingende negers welteverstaan. Op een doordeweekse verveelavond zap ik heel wat kanalen af op de tv. Regelmatig komt één van de muziekzenders langs in de hoop een leuk deuntje te vinden. Ik zie veel rap en veel neger en wat mij opvalt is dat de auto’s duur zijn, de juwelen groot, de vrouwen mooi, en veel tanden van goud. En dit alles in overvloed. Ik zie een neger, die zichzelf 50 cent noemt, langskomen die met geld smijt en een hobbelend dansje maakt langs een te dure zilveren auto. Er komen een aantal vragen bij me naar boven. Over het waarom van dit patserige gedrag, waarom zoveel materialistisch geweld. Een aantal vooroordelen schieten door mijn gedachten en ook een aantal bevestigingen hierop. Het is wel vrij populair zo’n videoclip, want ik zie het veel en vaak. Het zal de jeugd wel aanspreken.

De volgende ochtend is het over met het vervelen. Als ik mijn auto inspecteer zie ik dat achter een band plat staat. Ik herinner me dat ik de vorige middag het stoeprandje geraakt heb en sla mezelf voor mijn haren om deze stommiteit. Met heel veel moeite krijg ik de band verwisselt en rij naar de dichtstbijzijnde pompstation met de hoop dat een beetje lucht voldoende zal om mijn lekke tit weer hard te krijgen. Deze hoop is snel geweken; als ik na een uurtje de band inspecteer is deze weer zo plat als voorheen. Ik kijk of ik het lek kan vinden en zie al snel dat de velg een deuk heeft opgelopen. De deuk zorgt ervoor dat de band niet goed meer aansluit en zo binnen korte tijd leegloopt.
Met de hoop dat dit deukje recht geslagen kan worden rij ik naar de bandenboer. Ik krijg hier al snel nul op mijn request. De velg zal opgestuurd moeten worden naar de fabrikant en dit gaat behoorlijk wat geld kosten. Ik besluit het thuis zelf eens te proberen met een rubber hamer, maar na een aantal lichte tikjes blijkt dat ik er net zoveel beweging in krijg als dikke stront de bult op beweegt.
Er zit bij mij in de buurt nog een bandenboer die adverteert met 1 uur service. Ik besluit het daar te proberen.

De vriendelijke man achter de toonbank ziet er niet al te snel uit, maar ik blijf geloven in zijn advertentie en leg hem het verhaal uit.
“Ik zal Wally even roepen” zegt de man “dat is onze banden specialist”. Na een half minuutje wachten komt Wally binnen, en ik kijk omhoog naar een neger die nog een kop groter en een schouder breder is als mij (ik ben zelf al een meter of 2 lang). De gestalte van Wally maakt mij nietig. “Ik zal even voor u kijken, meneer” zegt hij vriendelijk. Al snel is zijn oordeel dat het er niet goed uitziet. Met een Antilliaans accent legt hij me uit dat de band niet goed aansluit, maar hij heeft wel een oplossing. Door wat vloeibaar rubber tussen band en velg te smeren moet het hele zaakje weer spatwaterdicht zijn. Ik kijk toe hoe mijn band professioneel gemaakt wordt. Bij het oppompen van de band waarschuwt Wally mij voor rondvliegend vloeibaar rubber en hij blijkt gelijk te hebben. Op de plek waar ik daarnet nog stond splut een dikke kwak rubber neer. Wally kijkt me lachend aan en ik zie een mooie rij twinkelende gouden tanden. Meteen herinner ik de schreeuwerige negers op de tv en raak een beetje in gedachten verzonken.
“Volgens mij is hij weer helemaal gemaakt” zegt Wally wijzend naar mijn band. Ik schrik tevreden en kijk naar het water op mijn band waarmee deze op lekkage is getest. Ik kan hem weer meenemen.
“Wat kost dat?” vraag ik aan Wally.
“Is wel goed zo, meneer” zegt Wally. En loopt nog even mee naar buiten om mij te helpen de band achter in mijn auto te tillen.

Even later rij ik rustig naar huis. Even komen mijn gedachten van de vorige avond weer bovendrijven en krijg heel eventjes het schaamrood op de kaken. Stomme vooroordelen ook altijd…


9 reacties

Louise · 14 juli 2004 op 09:05

Mooie boodschap. Het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant en tja, soms ook om de binnenband 😉

viking · 14 juli 2004 op 09:28

Ik geloof niet dat je je hoeft te schamen…

Gisteren op TV: Nederlands rappertje met kleurtje praat over teksten in hun rapseltjes. Daarin wordt gerept over het neersteken van Hirschi Ali. Het is een vies wijf. Ook gaat het over videoclipjes waarin ‘bitches’ en ’teven’ alleen goed zijn om hard en grof geneukt te worden. ‘Dat is om juist af te rekenen met onze vooroordelen’. Laat hem godverdomme de tering krijgen. ‘Tuurlijk zijn vooroordelen slecht, maar realiseren jullie je met zijn allen wel eens hoe anderen over ons denken? Ik ben bang van niet…

Mosje · 14 juli 2004 op 09:30

Het woord “nikker” is lang geleden in onbruik geraakt. Een te negatieve bijklank. “Neger” moest je zeggen. Maar ook dat woord wordt nauwelijks nog toegepast. “Zwarte” is wellicht het meest gebruikt nu, terwijl dat in de “negertijd” juist weer niet mocht.
Overigens merk ik dat “neger” weer meer gebezigd gaat worden, net als in jouw stukje.
Grappig om te zien hoe de taal wat dit soort dingen betreft in beweging blijft.

Ma3anne · 14 juli 2004 op 09:45

Misschien zijn er gewoon aardige en minder aardige MENSEN.

Tasz · 14 juli 2004 op 09:51

Ha die Jelmer,

Ik vond dit toch wel een hele goeie column hoor. Ach ja, we kennen allemaal wel eens die gedachten, daar in ben jij niet uniek hoor. Zolang je maar kan relativeren en ook de andere kant kunt zien. En dat zit bij jou wel snor zo te zien.

Column zit goed in elkaar, leest lekker weg, kan mij overtuigen en geeft herkenning bij de lezer.
Erg goed.

Cheers
Tasz

Bakema_NL · 14 juli 2004 op 12:26

Het zijn vooroordelen en ze worden nogal vaak bevestigd ook, maar dat schijn je niet te mogen zeggen.
Bij ons in de winkel kwam een mannetje langs, of we exotische broodjes wilden verkopen, deden wel meer winkels van ons. Het bedrijf dat het levert kende ik al van andere winkels waar ik gewerkt had. Goed, we deden zaken en een dag later kwam de eerste levering. Spulletjes uit de vrachtwagen en mijn collega, een Pakistaan, zei het even te willen controleren. De leverende chauffeur, een Hindoestaan (eigenaar van het bedrijf is dat ook), klom daarop even in zijn auto en haalde nog een krat broodjes er uit en zette het op de stapel. Bij de 1e levering probeerde hij ons dus al te naaien. Reaktie van mijn Pakistaanse collega was “tja, het is een buitenlander he, die moet je altijd controleren, dat weet je”. Nu moet je dat bij Hollandse leveranciers ook, maar bij “buitenlanders” moet je dat zeer zeker, het zit er helaas maar al te vaak in. Die eigenaar spreek ik nog wel een keer, die komt binnenkort wel eens kijken. En regelt hij het niet, pakt ie zijn zooitje maar weer in en gaat hij het ergens anders maar verkopen.

tommy · 14 juli 2004 op 12:58

Mmm …

Waar is die bandenspecialistneger te vinden? 😛

Net als andere etnische en culturele minderheden hebben bepaalde groepen negers hun eigen gebruiken, manier van gedragen, manier van kleden, manier van uiten … Net als die vreselijk brede en vreselijk stoere gangstarappers. Zo heb je immers ook de minder toerekeningsvatbare campingbezoekers die opdraven in de clip van Frans Bauers´ ´Heb je even voor mij?´

Betekent ook dat de term ´neger´ niet veralgemeniseerd moet worden; er zijn levensgrote verschillen tussen Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Noord-Amerikaanse negers. Met elk hun eigen cultureel referentiekader.

En net als de achterlijke campingklanten van ´Heb je even voor mij?´ kun je daar moeite mee hebben of je kunt het geweldig vinden, maar veroordeel niet vanwege huidskleur. Want dat is het meest achterlijke wat een mens kan doen.

Mup · 14 juli 2004 op 16:36

Goeie column, heb je nog wat Antilliaanse woorden voor me misschien? Hoeft niet op rijm, hoor,

Groet Mup.

Shitonya · 17 juli 2004 op 11:23

Tja, je hebt “goede” en “totaal foute” getinte (lees:negers) mensen. De “goede” vallen enkel minder op en merk je minder van.
Enige Column 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder