,,Kan het nog wel?” Ik plak mijn neus tegen de spiegel die midden in de kledingwinkel staat. Met mijn vingers kam ik mijn haar omhoog. Tussen de bruingeverfde lokken en blonde highlights springen zilvergrijze haartjes plagend tevoorschijn. Met duim en wijsvinger trek ik een plukje bruin met grijs omhoog. Mijn vent knikt bevestigend.,, Het kan nog best. Ik zie niets. Trouwens, je hebt drie weken geleden je haar nog laten verven.”
Hij heeft gelijk maar haar groeit sneller dan je wilt. Behalve dan als je het lang wilt laten groeien, dan schiet het geen millimeter op. Normaal gesproken maak ik geen punt van een grijs haartje meer of minder. Maar nu ligt dat anders. We hebben een last-minute naar Spanje geboekt en, ijdel als ik ben, wil ik ‘grijsloos’ op het strand liggen bruinen. Maar als manlief zegt dat het meevalt, dan zal dat wel zo zijn. Aan de andere kant zegt hij wel eens vaker ‘ja’ terwijl het ‘nee’ moet zijn. Hij voelt haarfijn aan welk antwoord ik wil horen.

Ietwat gerustgesteld duik ik tussen de kledingrekken en al gauw verdwijn ik, met armen vol rokken, truitjes en broeken, een paskamer in. Ik val voor een jeugdig zwart truitje met een lage hals en een lange rok met kleurige glittertjes. Mijn zwarte laarzen passen er geweldig bij. Ik stap de paskamer uit en draai rondjes voor de spiegel.
,,Het staat je geweldig. Dit maakt je minstens 10 jaar jonger,” slijmt mijn kerel. Tevreden verwissel ik de rok en het truitje voor mijn oude kloffie en dartel naar de dichtstbijzijnde kassa om mijn jeugdige outfit af te rekenen. Opgelucht sjokt mijn wederhelft alvast naar de uitgang; het heeft hem al veel te lang geduurd.

Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat hij in gesprek raakt met een vrouw. Ik ken haar niet maar aan de lachende gezichten te zien, hebben ze een hoop lol. De vrouw bloost verlegen en tikt hem vriendelijk op zijn schouder. Ze kijken beiden mijn kant uit en ik hoor haar ‘kan gebeuren’zeggen.
,,Wie is die mevrouw?” informeer ik, terwijl ik de tassen in zijn handen druk.
,,O, dat weet ik niet” grijnst hij ongemakkelijk. ,,Ik zei: dat truitje staat je hot. Ik dacht namelijk dat jij het was die naast me stond. Ze lijkt een beetje op je en ze heeft bijna dezelfde jas aan.”

Ik gluur naar de vrouw die lachend de winkel verlaat. Ik schat haar zo rond de zeventig. Ze draagt een jas die minstens 3 maten groter is en in haar zilvergrijze permanentje is geen spoortje bruin of blond te bekennen. Nijdig been ik naar de naastgelegen boekwinkel en koop een gidsje Wat en Hoe in het Spaans. Het woord kapper zal er vast wel instaan. Net als het woord opticien.

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

22 reacties

WritersBlocq · 1 november 2005 op 01:26

:laugh: Li-ha-risch!

Louise · 1 november 2005 op 07:27

Oh Li, mánnen!
Troost je, in de volle zon vallen die grijze glinsteringen helemaal niet op en in Spanje hebben ze massa’s hippe hoedjes en petjes 😀
Permanent met je hoofd in onder water, wil ook nog wel eens helpen 😉

wendy77 · 1 november 2005 op 08:38

Geestige column!

Ma3anne · 1 november 2005 op 09:15

Je flikt het weer om met jouw schrijfstijl iets alledaags boven de alledaagsheid uit te tillen. Heerlijke column!

Dees · 1 november 2005 op 09:59

Het verschil tussen jou en andere schrijvers op deze site zit hem in de finesses. Die zijn zo goed verzorgd dat je er altijd met een kop en een stel schouders bescheiden bovenuit piept.

Erg leuke column.

Kees Schilder · 1 november 2005 op 10:06

Die kerel van jouw is toch prima? Hij kraakt je tenminste niet af zoals ik ,zo om mij heen, ook wel eens hoor 😀
Heerlijke column

Chantal · 1 november 2005 op 10:16

Leuk en grappig! De titel past er ook echt goed bij! 🙂

Trukie · 1 november 2005 op 11:08

Heerlijk Li, die pre-vakantie-stress.
Maar zoals jij het verwoor is het pre-vakantie-pret

KingArthur · 1 november 2005 op 11:43

Goh Li, ik wist niet dat jij al zo’n respectabele leeftijd had bereikt. Maar dan zijn een paar grijze haartjes toch helemaal niet zo erg? 😎

klungel · 1 november 2005 op 12:15

Erg leuk einde moet ik zeggen :laugh: :laugh: :laugh:

melady · 1 november 2005 op 12:31

Ha-LI-risch!

Ik ben een groupie van je! 😀

Mosje · 1 november 2005 op 17:05

Wist jij Li dat grijze haren sneller groeien dan die van je oorspronkelijke kleur? Heb er al jaren last van.
Enne, dat wat je man deed overkwam mij ook eens. Ik gluurde de verkeerde paskamer binnen toen ik hoorde “Mosje, kijk eens even”. Het betrof overigens geen zeventigjarige, maar een jong ding. Het jonge ding kon er wel om lachen trouwens.

KawaSutra · 1 november 2005 op 19:56

Je zou er grijze haren van krijgen! 😀
Weer een heel leuke column Li.

Geertje · 1 november 2005 op 21:00

[quote],,Ik zei: dat truitje staat je hot. Ik dacht namelijk dat jij het was die naast me stond. Ze lijkt een beetje op je en ze heeft bijna dezelfde jas aan.”[/quote]

Complimenteuze man, toch?[quote]Ik schat haar zo rond de zeventig.[/quote] 😕

Leuke column! 😉

bert · 1 november 2005 op 22:32

Zelf zou ik nooit mijn haar verven, had ik altijd gedacht. Van de zomer had ik blonde puntjes in mijn haar laten maken, leuk voor de vakantieweken. Toen ik thuis kwam zei iedereen direct: best leuk, maar die grijze slapen staan er echt niet bij. Pigment Mousse van SP (Wella) deed wonderen en na 3 korte massages met dat spul bij mijn slapen was het grijs langdurig verdwenen.
Nu de blonde puntjes weer verdwenen zijn mag het grijs weer terugkeren.

Je hebt weer een heerlijke column op papier gezet. Zo leuk, zo alledaags en toch zo byzonder.

pepe · 2 november 2005 op 01:58

Geweldig weer, dit pretverhaal.
Ik heb trouwens bij jou nog nooit een grijze haar gezien, misschien moet ik eens naar de opticien 😛

Wright · 2 november 2005 op 08:21

Grijs..? Dacht dat het as-blond was.. 😛

Mup · 2 november 2005 op 13:10

[quote]Hij voelt haarfijn aan welk antwoord ik wil horen. [/quote]

Fijne vent, dacht ik, toen kwam de rest van het verhaal! Nu denk ik, een echte vent 😉

Heerlijk stukkie weer Li!

Groet Mup.

Raindog · 2 november 2005 op 18:33

Masterclass van Mister Li!
Waar kan ik me inschrijven?

Top!

😀

KawaSutra · 2 november 2005 op 20:53

Is dit een spookcolumn? Hij komt niet meer voor in het maandoverzicht. Of ben ik al aan het dementeren? 😕

Li · 3 november 2005 op 01:31

Snik, niet in oktober en niet in november,ik ben er uitgegooid. Je heb gelijk Kawa, ik ben nergens meer te vinden. Voel me net een grijs muisje. 🙁 😛

sistur · 4 november 2005 op 21:08

Nou, dit vond ik nou leuk! Echt spontaan gelachen. Goed geschreven en goeie timing. Het deed me denken aan een vriendin van me die eens in een winkel vol aandacht stond te staren naar een collectie CD’s en gezellig haar hand in de zak van haar vriend stak. Dacht ze. Na een aantal minuten keek ze op in de geamuseerde ogen van een wildvreemde… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder