De ongekroonde koning van de Nederlandstalige hip hop, Extince, zei het in 1997 al: “meisjes drillen met de billen, want dit is het geluid dat ze willen van Holland tot aan de Antillen.” ‘Vrouwonvriendelijke’ teksten, alleen in de lightversie. Dit is namelijk nog niets vergeleken met zijn Amerikaanse collega’s, een flink eind verwijderd van het koude kikkerlandje waar we ons nu bevinden. Zogehete gangsterrappers beschrijven hun omgang met vrouwen alsof ze bezig zijn geweest met een hond, al vraag ik me af of de dierenbescherming niet meteen zou ingrijpen als men het had over het ‘pimpslappen’ van een willekeurige trouwe viervoeter. Jongeren horen niet alleen die teksten, maar de bijbehorende beelden worden ook nog eens op hun netvliezen gebrand door muziekzenders als TMF, MTV en The Box, door middel van muziekclips. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren dit gedrag overnemen, een slechte ontwikkeling dus.

Voor de witregel haalde ik de drie grote muziekzenders van Nederland al even aan, want zij spelen een zeer grote rol in de vertroebeling van het vrouwbeeld in ons land. Het is algemeen bekend dat jongeren veel makkelijker dingen opnemen dan volwassenen, vandaar dat wij het onderwijs zo vroeg mogelijk laten beginnen. De nieuwsgierigheid van de kleintjes is erg goed, maar het kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Snoop Dogg, 50 Cent, Dr. Dre en The Game laten dikwijls hun handen het woord doen tegenover schaarsgeklede dames, die tevens alles schijnen te doen wat de snelrijmende artiesten willen. Wellicht een droom voor vele mannen, maar tienerjongens hebben nog niet begrepen dat dromen bedrog zijn. Zij nemen de handelingen van hun grote idolen over, en zijn plotseling negenjarige pooiers geworden. Rappers spelen voor architect, als ze weer een vrouwonvriendelijk nummer met bijbehorende clip hebben opgenomen. Ze richten de denkbeelden van de jeugd in, als een Jan de Bouvrier voor de hersenactiviteiten. Dan vraag ik mezelf af hoe het komt dat er mensen zijn die zich afvragen hoe het komt dat een groepje twaalfjarigen een meisje verkrachten. Hoe zou dat toch komen? Heeft het misschien te maken met die “dertien in een dozijn”-clips waarin alle handelingen voorgedaan worden? Men schijnt niet door te hebben dat die beelden van gemiddeld 3.30 minuten een soort van leertape is.

Lang, lang geleden waren de vrouwen ondergeschikt aan de mannen. Het was zelfs zo erg, dat de gevolgen dezer dagen nog steeds terug te zien zijn in de samenleving. Vrouwen met topfuncties zijn er wel, maar het blijft een zeldzaam fenomeen. De vrouw hoort te gehoorzamen aan hét belangrijkste wezen van de aardbol: de man. Een interessante gedachte, maar het blijft mij een raadsel waar dit infantiel geblaat vandaan komt. Iets minder lang geleden sloot het opperwezen een denkbeeldige pomp aan bij de mens, en pompte er wat meer herseninhoud in. Men bedacht plotseling dat de vrouw een mens was! Naar mijn mening een ontdekking van wereldniveau. De toekomst zag er zonnig uit voor de rondborstige homo sapiens. Nu zijn we op een punt gekomen waar we de ontwikkeling eens goed onder de loep moeten nemen. Als het emancipatieproces een auto op de snelweg geweest was, dan zijn wij, als bestuurder van het wagentje, een verkeerde afslag ingegaan. We willen van het onderdrukken van de vrouw doorrijden naar een samenleving waar iedereen gelijk is, maar door de genomen afslag komen we niet verder. De tijden van de lange haren, “make love, not war” en andere “hippistische” denkbeelden zijn voorbij. Het gaat nu allemaal om de ‘pimp’ uithangen, je ‘bitches’ aan de ketting houden en natuurlijk je verzameling vrouwen uitbreiden. Het draait hier allemaal om normen en waarden, maar wie bepaald die nu? Luisteren we liever naar een bebrilde man met een depressieve uitstraling die kletst over het waarderen van de vrouw en het onderstrepen van de normen en waarde in Nederland, of gaan we liever voor die gespierde neger vol met tatoeages, drank, vrienden, wiet en die zoveel vrouwen ‘bezit’ dat je ervan scheel gaat zien? De keuze voor veel jongeren is snel gemaakt, zij kiezen hip hop als leefwijze. Nu is dit vandaag de dag heel populair. Hip hop is iets heel moois, maar tegenwoordig hebben artiesten als 50 Cent en Nelly de kroon op, waardoor het beeld van de vrouw heel scheef wordt. Er is géén succesvolle rapper (die iedereen dus kent) die het heeft over de rechten van de vrouw, en dat ze worden overschreden door veel van zijn collega’s. Nee, want dan ben je niet meer stoer. Je teksten horen vol te zitten met vrouwvernederende opmerkingen en je clips moeten meer naakte ‘chicks’ bevatten dan alle verschenen Playboy blaadjes bij elkaar. Als je dit vanaf dat je een klein kereltje bent tot aan de grens van de volwassenheid aantreft op je beeldbuis, dan neem je deze dingen over. Geheel onbewust natuurlijk, maar het gebeurt wel. Voor je het weet vind je het normaal dat vrouwen afgeschilderd worden als lustobjecten. Het erge aan het geëvolueerde vrouwbeeld is nog wel dat een groot gedeelte van het vrouwelijke geslacht er zelf vrolijk aan mee doet. Ze lopen rond met een paar lapjes stof en vinden het prima als er allemaal “wannabe 50 Centjes” op ze afkomen en ze behandelen als een welbekend blaffend huisdier.

Het is dankzij die laatstgenoemde groep beesten dat ik een nieuwe alinea kan volschrijven. Je neemt de hond mee en gaat op pad. Mijn oren vingen een kreet op, “het enige recht dat de vrouw heeft, is het aanrecht”. Drie jongens van rond de zestien waren met elkaar in gesprek. De zoute vloeistof vloeide rijkelijk uit mijn lichtelijk opgezette wallen. Volgens mij kan een vrouw wel meer doen dan koken, sowieso heeft de gemiddelde vrouw meer kwaliteiten dan de drie eerder beschreven afstammelingen van een beroepshersenloze uit het bos. Het is zonde dat juist deze mensen ervoor zorgen vrouwen uit de kleren moeten gaan om iets te bereiken. Het gaat niet meer om de inhoud, het gaat om de buitenkant van de vrouw.

Nu moeten we wel reëel blijven, want het is niet allemaal de schuld van de televisie, de bladen en de liederen. De mannen die de ‘player’ willen uithangen en de vrouwen die er als prostituee bijlopen hebben wel degelijk zelf een idee over wat ze doen. Het is overigens ook zo dat er genoeg mensen zijn die wél nuchter blijven onder al die pogingen om je te hersenspoelen. Daarnaast heeft ook de opvoeding een groot aandeel in het gedrag van kinderen. Het beeld dat kinderen vormen over vrouwen wordt mede bepaald door de opvoeding. Al vraag ik mezelf wel af hoe veel invloed de ouders nog hebben als het kind op school een MP3 in zijn gretige vingertjes aantreft. Als ik hoor dat een aantal kinderen van zeven jaar oud alle nummers van de Straatremixes albums van Lange Frans en Baas B kunnen meezingen, dan vrees ik dat de ouderlijke invloed niet erg groot zal zijn. “Ik neuk je hard van achter tot me pik uit je keel komt,” zo schreeuwt Brutus op één van die nummers. Nu lijkt het me niet gezond als de kleintjes van vandaag dit soort zinnen kunnen opdreunen.

Ik blijf erbij dat het toch voor een groot gedeelte de schuld van de maatschappij is en daaronder behoort een ieder die er niets aan doet. De vertroebeling van het vrouwbeeld wordt vooral door de mensen die het verheerlijken veroorzaakt, hierin spelen artiesten en muziekzenders natuurlijk een grote rol in. Als rapper Nelly zijn ongetwijfeld goedgevulde creditcard door de bilspleet van een goedogende vrouw mag halen zónder dat er commentaar op is, dan vraag ik me af hoe de toekomst van mijn nichtje van drie eruitziet. Hopelijk zal ze niet vol worden gegoten met chocolade, waarna een mompelende poëet het bruine goedje van haar lichaam zal aflikken, zoals 50 Cent doet in één van zijn vele vrouwonvriendelijke clips.


7 reacties

DriekOplopers · 30 april 2006 op 08:56

Volkomen eens met het schokkende betoog dat je houdt. Een somber scenario. Maar wat is dan de oplossing? Censuur??? Betere ouders die wél weten wat hun kinderen uitspoken, waar ze naar luisteren/kijken?

Wel vond ik je column nogal aan de lange kant. Maar omdat hij nergens onderweg zijn kracht verliest, valt dat je eenvoudig te vergeven 😉

Driek Rulez da Bitch

Dees · 30 april 2006 op 09:20

Onderwerp naar mijn hart.

Je titel belooft meer dan het verhaal waarmaakt, immmers je hebt het over artiesten en niet over de media. Je zorg komt goed naar voren. Maar ik vind wel dat je veel onderwerpen aan elkaar rijgt en niet altijd even logisch. Het gesprek van de jongens, de teksten, je nichtjes… Minder is meer en effectiever. Maar de boodschap is helder en ik ben het veelal met je eens.

Grtz,

Dees

DriekOplopers · 30 april 2006 op 10:11

@Dees: maar het zijn natuurlijk wel de media die dit soort vullis uitzenden. Of afdrukken, want soms bezie ik in de AKO of de Bruna met verbijstering de omslagen van allerlei op jongeren gerichte blaadjes. Wat moet ik met een foto op de cover van -ik meen- FHM, waarbij de reet van een of ander belspel-meisje wordt afgebeeld in een lapje stof dat zelfs voor een string nog klein mag worden genoemd. Je kijkt zo ongeveer recht in dat meisje haar kut. Goed voor de oplage van het blad, maar de hamvraag luidt “Is dat normaal?”

Groeten,

Rikus

Chantal · 30 april 2006 op 14:14

Bij het lezen van je, overigens steengoede, column moest ik heel erg denken aan het liedje ‘Superman’ van Eminem:

But I guess that’s just what sluts do,
How could it ever be just us two?
I never loved you enough to trust you,
We just met and I just fucked you,

But I do know one thing though,
Bitches they come, they go,
Saturday through sunday monday,
Monday through sunday yo,
Maybe i’ll love you one day,
Maybe we’ll someday grow,
Till then just sit your drunk ass on that fuckin runway hoe

Om misselijk van te worden.

Eddy Kielema · 2 mei 2006 op 19:34

Beetje lang verhaal, waarbij ik me afvraag of er ook niet een klein beetje humor in die clips zit? In een van de clips van 50 Cent (volgens mij Candy Shop) komt duidelijk naar voren dat hij zijn escapade met de dames gedroomd heeft. En Nelly vind ik eigenlijk wel oké. Zijn duet met Kelly Rowland van Destiny’s Child was een integer liefdesliedje, zonder bankbiljetten in haar bilnaad. Misschien is het wel allemaal niet zo somber als we denken.

Nkingzy · 6 mei 2006 op 18:05

Ik was niet te stoppen, vandaar dat het ietwat lang is geworden. Ik denk dat de meeste clips van Nelly en 50 cent wel degelijk vrouwonvriendelijk zijn. Vooral Fiddy is de kampioen in dat soort activiteiten.

In ieder geval bedankt voor de complimenten/tips mensen 😉

wzza04115 · 28 april 2008 op 00:17

Napoli Immagini nokia Mature Obbligazioni sesso free [url=http://www.dacons.net/convertitore_amr_mmf_2008.html]or mmf amr convertitore dacons.net[/url] 407 Vendita grossi avellino piedi Art Ospedale gratis Dire sant Grandi Palermo roberta tim Sexy Express Porno [url=http://www.dacons.net/eros_incontri_2008.html]the incontri dacons.net eros[/url] Scarpe italia Self Spagnola Sfondi Patrimoniali Serie nude Programmazione Cingolate amore Costruzione sposa Grande foto [url=http://www.dacons.net/video_scopate_con_animali_2008.html]and Animali Con Video Scopate[/url] Gratis milano Gratis immobiliare porno Valori [url=http://www.dacons.net/video_scopate_con_animali_2008.html] Video Con Animali Scopate[/url] Motorola Artiglio Cabina Anno figa Listino erotica Commercialista Verifica Fumetti Prezzo foto Ventura Org foto Cavo Toquinho Produzione Streghe sesso [url=http://www.dacons.net/sito_amatoriale_hard_2008.html]or sito hard amatoriale[/url] immagine della simpson porno foto [url=http://www.dacons.net/ermafroditi_porno_2008.html] Porno Ermafroditi[/url] 353 Roma sesso Hotel anteprima Usata [url=http://www.dacons.net/blocchi_autocad_handicap_2008.html]or blocchi handicap autocad[/url] download Progetto gratis Letto Neonato contatto Giochi Massaggio porno Roma Handicap Per Codifica Disney Martinastella [url=http://excode.ru/sbloccare_tre_2008.html] sbloccare tre[/url] Niente Pompini Stock The Rusco curriculum Roscopo Per film foto Messanger Bollo Musica danza Nome [url=http://excode.ru/atto_di_transazione_2008.html] Transazione Di Atto[/url] Ossibuchi Piu invito Diani Milano Napoletane Registrare Com Raccolta masturbazione [url=http://excode.ru/nome_glitter_2008.html] nome glitter[/url] nudi Torino video Programma porno Carta Ospedale [url=http://excode.ru/harry_potter_e_il_calice_2008.html]and E Calice Potter Harry Il excode.ru[/url] Investimento Vernice msn porno assegni gratis Cuccioli canzoni Appunti Varese Donna 2006 smeraldo dell annuncio Barbie sicurezza [url=http://excode.ru/lido_caldonazzo_2008.html]the Lido caldonazzo[/url] video free Opere Fato Che elisabetta Mediatore [url=http://excode.ru/ragazze_pon_pon_2008.html] Pon Pon Ragazze excode.ru[/url] Pistoia amatoriale Erpetica Per Cammino Massaggi Rasata sat Cambiare Falcon Capitolato gratis Senza Chat nuda Teknica Primo moana porcelli Bang [url=http://excode.ru/aprire_agenzia_viaggi_2008.html]the Viaggi Aprire Agenzia[/url] Ball Esposto calabresi latino Epagneul beinasco Scarica disney Inglese manga Relaxa

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder