Op zoek naar die ene ware liefde! De speurtocht zonder weerga, want Hollandia telt ruim 2,4 miljoen verward ronddolende alleenstaanden. Een ware tombola. Het CBS, met louter getrouwde/samenwonende werknemers, voorspelt dat daar tot 2035 nog bijna een miljoen zielige singles bijkomen doordat jongeren vaker op zichzelf vegeteren en ouderen langer zelfstandig blijven (leven). De levensverwachting van loslopende landgenoten is ook nog eens ruim bemeten. Alleen is toch vaak heel erg alleen. De ranzige markt voor datingsites is daardoor aanzienlijk. Tijd voor wat filosofische vergezichten en weidse analyses van een dater pur sang: Jacob H.

Een triest warhoofd die in zijn eenzaamheid de conclusie heeft getrokken dat in het universum alles om hem draait. In de vijf jaar dat Jacob (50) via het world-wide-web zijn eeuwigdurende liefde probeerde te vinden, maakte hij de gekste avonturen mee. Het pad van de innige internetdater gaat zelden over geurende rozen. Tegen het AD (Altijd Date) liep deze geschoffelde womanizer geurend leeg. “Ik werd van al die afspraakjes op den duur wat navelstaarderig”. In plaats van intense blijdschap dat de GGD buiten beeld bleef voor behandeling van een vochtige soa, richt broeder Jacob de blik op de navel.

Ooit sloeg hem de schrik om het hart toen hij een gewichtige droogtrommel ontmoette die zichzelf als Rubens-vrouw omschreef. Ze bleek in het wild zo’n 175 kilo schoon aan de haak. Simpelweg een stevig, breed inzetbaar, (s)exemplaar! Zoals ook de ontsteltenis toen Jacobus tientallen beeldjes van Land-van-Ooit-laven bij een vrouw thuis aantrof. Een afknapper. Ook vrouwen die tijdens een date vooral zwegen (autistisch?), vies roken (naar een sigaret of naar walmende witte vloed?) of met vijf mannen tegelijk afspraakjes hadden. “Dan zeg ik dat ik geen click voel”. Jacob is niet de man met de juiste inborst voor een relatiesite, dat blijkt.

Apostel Jacobus is één van de honderdduizenden mensen die via datingsites speuren naar vriendschap of relatie. Verward voetvolk met ruis op de emotionele antenne. Dertig procent krijgt het schuim op de bek van het resultaat. Oorzaak: “Kom, we gaan naar bed. Ga jij op het plekje van de hond liggen”. De cijfers komen van de Consumentenbond. Nog eens 30 procent is “niet tevreden, niet ontevreden”. Hilarisch. Types die bij de onnozelste enquête van de Bond invullen: “Ik weet het niet!” En altijd weer HBO: Hartelijk Behaard Ongeduldig. Voor 21 procent heeft een datingsite geleid tot een langdurige amoureuze connectie, voor 20 procent tot een kortere (5 uur) en 29 procent hield er een vriendschap aan over. Smetvrees bleek ook vaak een pijnlijk gevolg.

Jacobientje heeft tussen de 40 en 50 afspraakjes gehad. die in ruwweg 25 gevallen tot iets leidde. Namelijk een geslachtsziekte. Dat iets liep verder uiteen van een one-night-stand tot een relatie die een jaar duurde. Dames reageerden op Jacobs profiel, het verfrommelde visitekaartje gevuld met non-info wat ieder slachtoffer op de site achterlaat. “Vertel ik later”, is de meest voorkomende hartenkreet. Gezeik over alcoholica, open vuur, humor, ransel en zeezicht is ten hemel schreiend. Jacob kwam tot de frase: “Als je in God gelooft of spiritueel georiënteerd bent, reageer dan maar niet!”. De spoeling werd daardoor wat dunnetjes. Helderziende kneuzen die hun hoop gevestigd hebben op pendelen, koffie-dik-kijken, Tarot en I Tjing zijn oververtegenwoordigd in de databestanden. Vijftig jaar en je leven nog niet op de rit…

Jacob omschrijft zichzelf als “geen Jan-doorsnee”. Die conclusie trekt hij overigens als enige. Hij heeft een bovenmatige interesse in cultuur. Dit heerschap slaapt dan ook met een kunstzinnig koel stenen torso tussen de lakens. Zijn toekomstige geliefde moet uit datzelfde hout (…) zijn gesneden. “Verder hoeft ze niet mooi te zijn, maar ze moet wel beschikken over een zekere schoonheid die ik niet kan definiëren. “Hij bedoelt gewoon: “Het moet een lekker wijf zijn!” Kwestie van de lat op de juiste hoogte. Jacob ziet er overigens zelf uit als een gereanimeerd verkreukeld verkeersslachtoffer op de IC…

Internetdaten begint met e-mailen of msn’en. “Ik heb het voordeel (…) dat ik me alleen goed schriftelijk kan uitdrukken. Dat ik kan charmeren met woorden. De verovering begint al achter het toetsenbord”. Een blikje povere zelfkennis. “Dat kan heel ver gaan. Soms is sprake van virtuele verliefdheid.’’ Een snél ontvlambaar kereltje die Jacoba levend in zijn eigen fantasiewereld. Een keer of zeven kreeg hij na een ontmoeting het deksel op zijn neus. “In het begin dacht ik zie je wel, niemand wil me… Maar ik heb mijn houding veranderd. Gewoon gaan voor een leuke avond”. Voor Jacobi vormen ongewassen, rokende autisten blijkbaar plezierig gezelschap.


clabamsk

Liefur sodt dann saay

3 reacties

Mien · 27 juli 2012 op 13:04

Ja, ja, wie schrijft die blijft.
Ik wacht op een vervolg uit eigen werk.
Geinig of niet geinig, maakt niet uit.
Je geeft wel een leuke inkijk in deze lonely planet.

Mien

p.s.
Complimenten voor het wat meer beschaafde taalgebruik.
Ongekend voor jouw doen. Werkt wel.

Libelle · 27 juli 2012 op 15:40

Als je op een geinige, onderhoudende manier een (wan)toestand aan de kaak kunt stellen, en er zit geen ongein in, dan mag je jezelf een goede columnist noemen. Iets minder divers zou ik nastreven. Alles draait voor mij om dat ene zinnetje; ’50 jaar en je leven nog niet op de rit’.

Sagita · 30 juli 2012 op 10:03

Amoureuze vertelling met grappige omschrijvingen! Ik snap ook niet waar die mensen allemaal op uit zijn? Ik was gisteren op bezoek bij een 90tig jarige vrouw in een verzorgingshuis, daar hoef je ook niet jaloers op te worden. Het is een zegen om alleen te mogen zijn! :hammer:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder