Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om bont te dragen. Je bejaagt een dier om het op te eten, dan is het toch zonde om die huid weg te gooien, vooral als je je daarmee lekker warm kunt houden? Stel, tegenwoordig, er wordt een varken geslacht. Dan is het toch van den gekke om zijn huid weg te gooien terwijl je daarvan schoenen kunt maken? En ook daar vindt niemand iets mis mee. Waarom zijn er dan wel zoveel mensen tegen bont? Neem nou bijvoorbeeld de manier waarop Indianen een buffel slachtten. Al het vlees en de meeste ingewanden werden geteten. De darmen werden gebruikt om touw te maken. De schedel en hoorns als versiering of als maskers. De botten als bouwmaterialen en werktuigen. Het bloed werd door de jagers gedronken. En de vacht werd gebruikt als tenten of als kleding. Niets, maar dan ook helemaal niets ging verloren.

In ieder geval wordt het veelvuldig door bont-tegenstanders aangehaald dat dat tegenwoordig niet zo is. Maar ook tegenwoordig wordt vrijwel alles van een geslacht dier gebruikt! Al het vlees en bijna alle ingewanden worden verwerkt in voedsel voor mens en dier. Het bloed wordt gedroogd en verwerkt in voedselproducten en kunstmest. Het bot wordt vermalen en gebruikt om o.a. lijm te maken. Het vet wordt in zeep en cosmetische producten verwerkt. En de huid wordt verwerkt in lederwaren zoals tassen, schoenen en jassen.

Bij bont gaat het precies het zelfde. Het meeste bont dat tegenwoordig te koop is, is konijnenbont. Die konijntjes worden echt niet geslacht voor het bont hoor, maar voor hun vlees. Maar laat zo’n konijn nou toevallig een heel mooi bontjasje hebben. Het zou toch zonde zijn om dat weg te gooien?

Oké, een stapje verder: dieren zoals nertsen en vossen die voor hun bont gefokt worden. Maar ook bij die diertjes gaat er niets verloren. De ontvelde kadavers worden écht niet verbrand ofzo, maar die worden ook verwerkt.

Waarom is een anti-bont-activist dan tegen bont? Omdat die nertsen in te kleine hokjes zitten? Kippen, kuikens, varkens, en kalveren ook… Gewoon het feit dat je een “tweedehands jas” aan hebt? Ik vraag me sterk af of iemand die dat beweert zelf helemaal geen leren schoenen, jassen of tassen heeft… Want als je geen dure leren schoenen koopt, dan koop je goedkopere kunststoffen schoenen, maar om die schoenen te maken wordt kinderarbeid gebruikt. Dus, anti-bont-activist, je loopt blootvoets? En je bent veganist? (Dus ook geen eieren, melk of andere dierlijke produkten!)

En bekijk het ook eens van de kant van de nertsenfokkers. Eerst zegt Den Haag: als jullie deze aanpassingen doen, dan mogen jullie blijven fokken. Alle nertsenfokkers doen dus honderdduizenden euro’s aan investeringen. En dan, een paar jaar later, terwijl de leningen van die opgelegde investeringen nog niet eens half afbetaald zijn, gaat men opeens praten over het volledig afschaffen van de nertsenfokkerij? Zou je dan als nertsenfokker niet loeilink worden? Maar dat is weer een heel ander verhaal…

Ik kan het van alle mogelijke kanten bekijken, en overal druipt de hypocrisie van dit moeilijke dilemma af, maar toch vind ik dat de anti-bont-bewegingen zich veel meer aan hypocrisie schuldig maken dan welke andere groep dan ook. Natuurlijk is het je eigen keuze om anti-bont te zijn. Maar ga dan maar eens een Eskimo uitleggen waarom jij vindt dat hij geen zeehondjesbont mag gebruiken voor zijn pooljas. Ondertussen word ik wel lid van de Bond Voor Bont.

Categorieën: Reactie columns

12 reacties

Kees Schilder · 22 december 2003 op 14:12

Als het puur noodzakelijk is voor de overleving van de mens om dierlijke produkten te gebruiken, zul je mij niet horen.
maar dat is niet meer noodzakelijk.Wij, de mens, hebben nu een verantwoordelijkheid t.o.v. het dier.En daar hoort m.i. niet het over de kling jagen van dieren bij om bont e.d. te verzamelen.
Dat grenst aan barbarisme.Zelfs de Noordamerikaanse indianen hadden meer respect voor het dier dan de tegenwoordige “beschaafde” mens.Zij bedankten elke buffel voor het gebruiken van hun lichaam als voedsel en kleding voor ze er gebruik van maakten.
Wij echter, behandelen het gemiddelde dier als een hoop stront.
Wie eet er in Jezusnaam reerug met kerstmis en dan een vies gezicht trekken als ik zeg dat ik geroosterde eekhoorn op het menu heb staan.
Ik geef toe, je kunt het overdrijven maar waar het een dier betreft kun je mij niet kwader krijgen dan toegeven dat je bont gebruiken wel prima vindt.

Maurits · 22 december 2003 op 15:14

Dus jij bent een eenzame Eskimo die op de noordpool kou zat te lijden en daarom eigenhandig een ijsbeer schoot en van zijn vacht voor eigen gebruik een bontjasje naaide. En natuurlijk geen bewoner van een doorzonwoning of appartement met een behoorlijk salaris, de cv op 22 graden, een Opel Vectra voor de deur, een biertje en een bak chips op tafel en een vrouw naast je op de bank. Maar mocht je stiekem toch niet op de noordpool wonen en het leek je wel leuk om je vrouw een bontjas te geven. Staat natuurlijk geweldig maar neem toch in overweging om haar in plaats daarvan een lekker warme Noorse trui, een legging en een ski-jack te geven en die ijsbeer of dat zeehondje met rust te laten. Van het geld dat je uitspaart kan je overstappen op scharrelvlees, scharreleieren en schoenen van scharrelleer.

P.S. Ik heb wel eens betere stukjes van je gelezen en dan doel ik niet op de inhoud. Dit is echt slordig proza.

pepe · 22 december 2003 op 23:08

Ik vind zelf toch nog steeds dat bont niet kan, zeker niet als het dier daarvoor gefokt wordt.
Gelukkig voel ik me ook wel goed met een gewone jas van stof en gebreide sjaal.

deZwarteRidder · 23 december 2003 op 07:41

De oorspronkelijke eskimo droeg bont uit noodzaak en de huidige gebruikt zijn buit voor de volle 100 %, echter het westerse bont is een gekweekt verlangen naar luxe, dat de rest van het dier ook gebruikt wordt ? missschien wel, alhoewel ik nog nooit marter of lemming of vos gegeten heb, de noodzaak ontbreekt dus..maar a la we zitten nu eenmaal in onze maatschappij. Wie echter wel eens een legbatterij ei stuk getikt heeft en dat vergelkijkt met een scharrelei of 4 granen ei, snapt wat we een kip in een legbatterij aandoen.. het is dan ook volgens mij meer te danken aan het mens/dier onwaardig bestaan dat wij hen laten ondergaan dan de woede over het dragen.. geef een marter een dijk van eenleven en gebruik zijn vacht na zijn dood datwerpt al en heel ander licht dan vlug opfokken in een kunstlicht kooi en strippen die handel..
Bont….Nee toch maar niet.,
Rich@Rd

viking · 23 december 2003 op 10:42

Ben je nou echt zo’n hufter of ben je de boel aan het stangen?

Ik heb in princiepe niets tegen consumptie van vlees en het gebruik van bont. In tegendeel ik ben gek op vlees. Wel heb ik iets tegen de methodes die wij mensen er op na houden om dieren te fokken, te mesten en te slachten. Als jij vindt dat we erg goed bezig zijn door dieren een paar centimetertjes extra kooi te geven om ze vervolgens een ijzeren staaf in hun reet te steken, stroom erop of te vergassen met een verkeerd mengsel dan raad ik je heel dringend aan deze discussie niet met Viking aan te gaan tijdens de eerstkomende CX meeting. Dan wordt ik namelijk zeer onaangenaam gezelschap.

Wil jij onze levenswijze gelijkschakelen met die van indianen en eskimo’s? Wellicht moet je de geschiedenis er maar eens echt op nalezen. Bepaalde indianenstammen blijken een bijzonder wreed volkje. Niet anders dan wij beschaafde westerlingen. Het grote verschil zit hem in het feit dat indianen (met nog vele andere volkeren) door ons beschaafden bruut zijn afgeslacht, meestal onder de religieuze en humanitaire vlag, en dat veel volkeren onder bare omstandigheden moeten leven. Dat laatste rechtvaardigd in mijn ogen hun handelswijze met betrekking tot jacht en consumptie.

Wij westerlingen beschikken echter over genoeg land en middelen om welke dier dan ook een prachtig leven te gunnen en uiteindelijk als het dan toch gebeuren moet een snelle en pijnloze dood te geven. Maar nee, zo doen wij dat hier niet.

Doe jezelf een lol en haal je kop uit je reet. Wil je deze discussie echt aangaan? Dan nodig ik je uit een keertje met mij mee te gaan naar diverse mesterijen, markten en slachthuizen. Als je daarna nog overeind kunt blijven staan wil ik deze discussie nog wel eens met je voeren.

RuudBakker · 23 december 2003 op 14:39

Bont kan niet meer, klaar!!

Maurits wat een nare opmerking zeg!
[quote]P.S. Ik heb wel eens betere stukjes van je gelezen en dan doel ik niet op de inhoud. Dit is echt slordig proza.[/quote]

RuudBakker · 23 december 2003 op 14:39

Bont kan niet meer, klaar!!

Maurits wat een nare opmerking zeg!
[quote]P.S. Ik heb wel eens betere stukjes van je gelezen en dan doel ik niet op de inhoud. Dit is echt slordig proza.[/quote]

Maurits · 23 december 2003 op 14:51

[quote]Maurits wat een nare opmerking zeg! [/quote]

Beste RuudBakker, Ik weet dat Reyn wel beter kan schrijven dan dit. Als hij dan zo’n beladen onderwerp aansnijdt, laat hij dat doen met aandacht en in stijl. Mijns inziens is het veel logischer om op een schrijverssite in te gaan op de stijlaspecten van een column dan op de inhoud.

Kees Schilder · 24 december 2003 op 08:23

Daar gaan we weer Mauritzz. Waarom is de inhoud nou weer minder belangrijk? Volgens mij gaat het daar juist om en is stijl, mits aanwezig, meegenomen.
groet
keezz

Maurits · 24 december 2003 op 14:33

Beste Keezz, Natuurlijk is inhoud belangrijk. Maar goed schrijven is vooral een kwestie van op een stijlvolle manier de inhoud vormgeven. Een positieve boodschap heeft in principe niets te maken met een goede column en het omgekeerde idem dito. Juist ‘onder schrijvers’ is stijl minstens zo zeer een item als de inhoud. Maar zoals je zag had ik ook commentaar op de inhoud van Reyns column.

koekoek · 12 februari 2005 op 18:26

Wij echter, behandelen het gemiddelde dier als een hoop stront.

Inderdaad Kees, we schijten zelfs in hun drinkwater via riooloverstorten en zijn dan te laf als z.g.n dierenbeschermers om gemeentes aan te pakken………over dierenleed gesproken.

wzza04115 · 19 april 2008 op 06:45

Piccola Campagnia Fabri Sblocco foto porno bang bulgari visura Informatica Foto vitae Mature Orari wellness Coop Alpitour sesso Deagostini animali [url=http://yalta-sbs.com/masturbazione_video_2008.html] masturbazione video[/url] Banca Torino Villa Ossa Coniglietti Francesco Bjc Saline Costruire bancario Posti France porno Scapola donna [url=http://yalta-sbs.com/michelle_diva_futura_it_2008.html] Diva Futura It Michelle[/url] Trapuntato Amore Foto Omologazione anos Pignatelli Tot [url=http://yalta-sbs.com/racconto_erotico_annunci69_it_2008.html]a racconto annunci69 it erotico[/url] Imbottiti satellitare Petrolifera per Batteria compagnia Hotel porno Iveco microcar successione incontri liberti Razzismo Preparare [url=http://yalta-sbs.com/arcaton_com_2008.html] com arcaton[/url] Eyewear Www gratis Idoneita Mezzi Colori account Principio farfalla [url=http://yalta-sbs.com/brigitta_bulgari_video_pompino_2008.html] video pompino bulgari brigitta[/url] Giochi porte gratis Colori Canzone foto video Sofia Dei venezia Vendita maschili integrale Eiculazione Esposto Ragazza Del [url=http://yalta-sbs.com/uomo_nudi_gay_2008.html] nudi gay uomo[/url] gay bambini Bolzano donna schemi U8138 [url=http://yalta-sbs.com/zac_efron_completamente_nuda_2008.html] Efron yalta-sbs.com Completamente Nuda Zac[/url] cartoni divx amore Progettazione free Dowload n70 venier microcar Cinisi Immagini Religiosi clip erotica [url=http://gonnabe.com/kids/casarano_2008.html] Casarano[/url] film Live gommone gigi software franke foto immagini Cinture ragazze dragon gay [url=http://gonnabe.com/kids/video_parto_2008.html]or gonnabe.com Parto Video[/url] Prezzi Cambio Per Art incontro Com Traduzione Angolari nude erotismo Luce Indirizzo lombardia Sigla gratis foto Ultras vagina model [url=http://gonnabe.com/kids/accompagnatrice_incontri_2008.html] incontri accompagnatrice[/url] inno Porto Disdetta Fiat Americane gay fare Frenatura Manara Agenzia [url=http://gonnabe.com/kids/anale_orgia_2008.html]or anale orgia[/url] drunkendonkey Canti Prima gratis video Per Sestola Homemade Lavabo Ferro posta Cis [url=http://gonnabe.com/kids/cinema_gorizia_2008.html] Gorizia Cinema[/url] Modena The sesso porte erika Biella annuncio Amiga gratis [url=http://gonnabe.com/kids/giochi_ps2_gratis_2008.html] Ps2 Giochi Gratis[/url] download Roma Cartone Scarica Navigatori Gemelli Officina Prato gratis Motore Con city Agesci Handicap Per Titoli gommone Andrea [url=http://gonnabe.com/kids/clip_art_fedi_nuziali_2008.html]the nuziali fedi gonnabe.com art clip[/url] Gratis Schede annunci attacchi Scaricabile internet Torino bucarest

Geef een reactie

Avatar plaatshouder