Geachte minister Hoogervorst,

Deze brief is mijn persoonlijke coming out. Mijn vrienden, familie, kennissen; iedereen zal teleurgesteld zijn, maar ik kan niet langer doen alsof. De hele maatschappij: van mn baas tot mn dokter, van de kroegbaas tot u, iedereen zal mij vanaf dit moment beschouwen als ongewenst. Maar ik kan niet langer doen alsof. Ik heb een afwijking. Ik ben een van ‘hun’. Ik zal het maar eerlijk vertellen:
Ik rook. Het spijt me. Ik wou vroeger stoer doen op het schoolplein en nu rook ik. En niet één keer per dag, nee vaker. Het begint ’s ochtends vroeg al meteen bij mn eerste kop koffie. Na het eten, bij een biertje, in de kroeg, en ja, zelfs na het voetballen vind ik het heerlijk. In uw ogen ben ik een verschoppeling, een junkie, een tweederangs burger.
Maar weet u meneer Hoogervorst, dat is dan jammer. Ik laat me niet bekeren. En daar kunt u, en uw Astma-Gestapo, niks aan veranderen.
Ik snap u wel. U bent minister van Zorg, Welzijn en Sport, dus u moet ervoor zorgen dat we met z’n allen een beetje gezond blijven. En dat vind ik een hele goede zaak. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe gezond u zelf eigenlijk bent?
Uiteraard, u doet zelf vast aan lichaamsbeweging en mevrouw Hoogervorst haalt bij de Appie vast regelmatig wat mandarijntjes, zodat u de broodnodige weerstand opbouwt. Daar twijfel ik niet aan. Ik heb het dan ook niet over u fysieke conditie, maar meer over uw geestelijke gezondheid. Waar komt deze Rokershaat toch vandaan? En misschien belangrijker: waar stopt het?
Krijgen we straks een Kristalnacht? Waarin alle asbakken worden stukgegooid omdat er As van het Kwaad in zit? En mocht ik later gezondheidsproblemen krijgen, krijg ik dan wel medische zorg? Of moet ik straks een grote ster met een R erin op m’n jas naaien zodat de dokters kunnen zien dat ze me niet mogen helpen. Of blijft het daar niet bij en word ik samen met lotgenoten in een rookvrije trein richting Veluwe getransporteerd. Alwaar ik word geconfronteerd met de schadelijke gevolgen die roken met zich meebrengt. Een zogeheten confrontatiekamp.
Heeft u misschien zelf vroeger gerookt? Ex-rokers zijn namelijk de fanatiekste anti-rokers. Een goede reden om niet te stoppen lijkt mij. Of roken uw kinderen. De Hoogervorst Jugend. Ik zal het maar eerlijk aan u bekennen. Ik vind u een beetje eng.
Het zit zo: Ik ben het met u op een belangrijk punt eens; Mensen die een hekel aan rook hebben hoeven niet in andermans rook te zitten. Ik vond dat gerook ook vies toen ik zelf nog niet rookte. Maar u wilt nu ook mensen in de horeca een rookvrije werkplek bieden, en daardoor mag er straks in kroegen niet meer gerookt worden. Sterker nog: er mag straks zelfs in coffeeshops niet meer gerookt worden!
Meneer Hoogervorst, weet u wel dat coffeeshops speciaal gebouwd zijn om daar te roken? Het hoort daar blauw te staan. Dat weet iedereen, als je niet tegen rook kunt, moet je daar niet gaan werken. Als je een hekel aan rook hebt, word je toch ook geen brandweerman? Of gaat u straks een anti-rook campagne tegen vuur beginnen.
Een rookverbod in een coffeeshop zodat de lucht fris blijft, is hetzelfde als een zwemverbod in een zwembad omdat het water anders vies wordt.
En hoe gaat deze wet er in de praktijk precies uitzien? Gaat u straks boven de ingang van openbare gebouwen bordjes hangen met ‘Verboten voor Rokers’? En als een instelling zich niet aan de regels houdt? Volgt er dan een razzia? Gaat u een vereniging oprichten die rokers verlinkt? De Rookmelders?
Zoals ik al zei meneer Hoogervorst, ik word een beetje bang van u en uw frisse-lucht-fascisten. Want waar leidt dit toe. Misschien heeft u succes, misschien heeft u straks Nederland ‘gezuiverd’ van rokers en hun ‘stank’. Wat volgt er dan? U lijkt mij niet het type dat lekker achterover gaat zitten om met een gerust hart van z’n mandarijntje te genieten. Want niet alleen rook vervuilt de lucht.
Gaat u ook tegen andere vormen van stankverspreiding optreden? Moet ik straks een boete betalen als ik een scheet laat? Of als ik ’s ochtends m’n tanden niet heb gepoetst? Gaat u gratis deodorant verstrekken? Wordt poepen verboden? Worden mensen met stinkvoeten vervolgd? Krijgen we dan transpiratiekampen?
Kortom meneer Hoogervorst, ik maak me zorgen. Niet alleen over rokers, maar ook om u. Heeft u wel een leuke hobby? Goed huwelijk? Slaapt u wel goed? Hoe was uw jeugd? Hoe is uw stoelgang? Gaat u wel eens op vakantie? Ik betwijfel het.
’t Geeft niet. Als u er eens helemaal uit wilt, of wanneer u behoefte heeft aan een schouder om uit te huilen, dan komt u maar eens langs in mijn flatje. Dan zet ik een leuk muziekje op, krijgt u van mij een biertje en dan praten we erover. Speciaal voor u zal ik een uitzondering maken en alleen op het balkon roken.
Want echt waar minister Hoogervorst, rokers zijn zo slecht nog niet.


7 reacties

Martijn · 2 december 2003 op 08:18

[i] Smokinnnnnnnnnnn, give that boy a light!![/i]

Dat staat er even helder op, Jay. Ik vind het een prima column.
Toch denk ik dat de link met de oorlog voor sommigen een ietwat pijnlijk vergelijk is.

Om de jodenhaat, de miljoenen doden, de deportatie en het ‘zuiveren’ te vergelijken met ook mijn verslaving is voor enkele misschien wel een lichtelijke [i]line[/i] die je daar [i]crossed[/i]…..Máár, dat prikkelt en maakt blijkbaar wat los.
Al was het maar mijn rokershoestje.
Zolang je Greta Duisenberg nog niet als [i]groupie[/i] van Arafat neerzet, kan er veel in columnland.
En dat is maar goed ook!!

Mooi geschreven.

Groet Martijn 😀

pepe · 2 december 2003 op 08:20

Geweldig geschreven… dat is leuk wakker worden zo. Hoewel ik echt nog dit jaar wil stoppen, kan ik me wel vinden in dit schrijven.
Een ieder moet vrij kunnen zijn in keuze om wel of niet te roken, en ik denk dat de meeste rokers er geen probleem van maken om zich in te houden voor de mede mensen die echt last hebben van de rook. En inderdaad zijn het vaak de ex-rokers die het hardst klagen als ze in de buurt maar een pluimpje rook zien.
Ik wil in ieder geval geen hoogervorst worden.

viking · 2 december 2003 op 08:58

Strakke column!

Kees Schilder · 2 december 2003 op 09:11

Lekker geschreven.lekker gelezen

deZwarteRidder · 2 december 2003 op 14:58

Nou nou dat is een snelle aftrap.. dijk van een geschreven column. Ben zelf net gestopt met roken (en dus mijn vrouw ook 😉 ) maar inderdaad hopenlijk geen Hoogenvorstcomplex. En ik denk dat er een wel een punt in Martijns opmerking zit. Ondanks dat het in deze schrijfstijl prima past blijft 40-45 toch altijd een beladen onderwerp. Maar kijk uit naar je volgende column.. Ben er klaar voor 😉
Rich@Rd

Levellae · 2 december 2003 op 19:51

Ik persoonlijk vind de vergelijking tussen de anti-rook-politiek en de jodenvervolging erg ongepast. Rokers hebben er zelf voor gekozen om te gaan roken, joden niet om jood te zijn. Maar aangezien het een column is, blijft vrijheid van denken het belangrijkst.

zo sprak een anti-rook persoon

MBB · 3 december 2003 op 15:31

Zelf ben ik weliswaar allergisch voor roken, maar ik ben er toch niet principieel tegen.
Paf maar raak zolang ik er geen last van heb, en één sigaretje in een geventileerde ruimte kan geen kwaad zolang je de rook maar bij je houd.

Wat betreft die anti-rook campagne ben ik het helemaal met je eens. Het is één ding om te proberen te voorkomen dat nieuwe mensen eraan beguinnen, en het beschermen van de rechten van ons niet-rokers is vanzelfsprekend. En voorlichting kan nooit kwaad. Maar om jullie nou stelselmatig overal weg te treiteren en nog uit te melken bovendien, is schandalig.

Je weet waar je aan bent begonnen, en je weet dat je het risico loopt onm eerder te sterven. Zolang je niemand er mee lastig valt zou dat onder de euthenasiewet moeten vallen.

Wat betreft het kruisen van de moralistische lijn, trek je er niet te veel van aan. Satire is satire, en zal altijd iemand ergeren.
Bovendien kom je er dichter bij dan op het eerste gezicht lijkt: het roken (en ‘ongezond’ eten) word door de regering ferfoeid omdat ze het liefste ‘fysiek perfecte’ burgers hebben en de minderied (zijn rokers eigenlijk een minderhied) overheid slaafs moeten volgen om aan het ideaalbeeld te voldoen….doet dat ergens een bel rinkekelen?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder