Mijn ondergeschikte Ab en ik zijn een onderzoeksbureau begonnen. Onder de originele naam: “JANSEN&JANSSENS” . Wij hebben zelfs visitekaartjes laten drukken. Twee bolhoedjes en de foto van een baviaan die een loep vasthoudt. Uiteraard heb ik daar een foto van Ab voor gebruikt. Niet onverdienstelijk moet ik zeggen.
Mag je dan zomaar een onderzoeksbureau beginnen?, hoor ik je al vragen. Nee, dat mag niet! In dit land van diploma’s, licenties, modules en honderdzestig andere regeltjes ben je tachtig voor je überhaupt iets kunt beginnen.
Daar doe ik dus niet aan. Ondergeschikte Ab is inspecteur bij de dierenbescherming en heeft daarvoor een legitimatie. Dat moet voldoende zijn. Even wapperen met dat legitimatiebewijs en hup de deuren gaan allemaal open.
Onze eerste opdracht komt van de kroegbaas van mijn stamkroeg. Zijn vriendin is nogal veel weg de laatste tijd. De ene keer naar een cursus potten stomen en de volgende keer weer naar een cursus clandestien koken met Karel. Kroegbaas vertrouwt het niet erg en vraagt ons zijn vriendin eens te volgen vanavond. Ab heeft sinds kort een digitale camera dus neem ik mijn twintig jaar oude kodakje maar mee. Want als er op het moment suprème foto’s moeten worden gemaakt dan weet ik het wel weer. Ab kennende moet dan eerst de gebruiksaanwijzing van de digitale camera nog bestudeert worden en vervolgens ben je twee uur verder en is de vogel gevlogen. Dat had Ab ook met zijn nieuwe PC. Een Dell, Godbetert, omdat hij dat zo’n geestige naam vindt. Na twee dagen crashte het ding. En ik had hem nog gewaarschuwd. “Houd jij je nou bij je bananen, Ab. Een pc is voor jou te hoog gegrepen.”

Maar goed. De vriendin van kroegbaas gaat de deur uit en wij volgen haar in een gehuurde auto. Tijdens het wegrijden gaat mijn mobieltje te keer en ik schreeuw in het kreng of het niet wat zachter kan. De vrouw van fractievoorzitter Jansen aan de lijn. Jansen is voorzitter van een lokale politieke partij in onze gemeente en ik heb een soort haat/liefde verhouding met hem.Toch mag ik hem wel.
“Vrouw Jansen valt met de deur in huis, arrogant als altijd: “I am not amused dat jij onze naam gebruikt voor dat miezerige bureautje van je”, zegt ze uit de hoogte.”Fijn, antwoord ik. Je komt er wel overheen. Waarom bel je eigenlijk?” “Omdat ik wil dat je mijn man volgt. Hij doet raar de laatste tijd en er zaten rooie vlekken op de kraag van zijn jasje”
“O dat is bloed”, zeg ik. “Mijn hond is gek op uw man.Hij sabbelt altijd aan zijn oor.Soms iets te hard”.
“Uitgesloten”, roept vrouw Jansen.” Mijn man haat honden, laat staan dat hij zich door zo’n beest aan zijn oor laat sabbelen. Nee, ik wil dat u hem volgt. Ik betaal u 500 Euros.”
Ik kijk Ab aan en die steekt zijn duim op. “Oké”, zeg ik aarzelend. “Ik begin morgen want ik zit nu midden in een nieuwe opdracht”. Daarna verbreek ik de verbinding.
‘Jezus, Jansen zit achter de wijven aan”, zucht ik. ‘Kan niet beter”, zegt Ab. “Hoe meer hoe beter, levert weer poen op ,slappe.”

Wij rijden inmiddels in Amsterdam en de vriendin van Kroegbaas stopt, en parkeert haar auto.
Ab zet onze auto gewoon op de stoep. Even later wandelt zij een disco binnen en wij volgen haar op een kleine afstand. Om herkenning te voorkomen hebben wij allebei een pruik opgezet en Ab een zonnebril. Omdat ik altijd een zonnebril draag, zet ik die juist af..
Ab kent de portier en wij kunnen via een zij-ingang naar binnen. Jezus, wat een drukte.
En dat op een gewone donderdagavond. Ab wijst en daar zien wij de vriendin van kroegbaas lopen. Ze kijkt speurend om zich heen en loopt dan ineens breedgrijnzend op een man af.
Ab en ik kijken elkaar aan. Verbijsterd!! Want wie zit daar hoog en droog en wijdbeens op een barkruk? Jazeker, fractievoorzitter Jansen. Haartjes in een trendy way naar voren gekamd. De W.Bos look zou je kunnen zeggen. Hoop gel erin .Verder draagt hij een nieuwe broek waarvan het kaartje nog op zijn kont bengelt.
Aan mijn ogen mankeert niets en ik zie van hieruit wat erop staat.: “C&A vlaggetjesweek”
Jansen is zich behoorlijk te buiten gegaan. Een C&A broek nog wel. Petje af Jansen. Zijn overhemd heeft de kleur van een bedorven rookworst en zal dus wel bij de Hema gekocht zijn.
Ik kijk Ab aan.”We have a situation here, Ab”, fluister ik. “Wat moeten we hier nou mee?”
“No problem”, zegt Ab en hij beent naar Jansen en zijn ‘vriendin’ toe.
Jansen’s ogen rollen bijna uit zijn kop als hij ons ziet. “Wa…wa…wa…, stamelt hij geschrokken.
’Nou effe geen politiek gejammer, Jansen” ,zegt Ab. “Wij moesten je volgen van je vrouw en jou trouwens ook”, zegt hij tegen de vriendin van kroegbaas.
“Dat levert ons 700 pegels op. Als je dat verdubbelt lullen we nergens over”.
Afwachtend blijven wij Jansen aankijken. Jansen krabt eens door zijn wetlook waar witte schilfertjes uit dwarrelen.
“Echte vrienden zijn jullie”, piept hij. “Lul niet lijsttrekker, zegt Ab. “Dit is niet persoonlijk, dit zijn zaken. Jij dwingt ons om onze opdrachtgevers te belazeren omdat we je kennen. En dat kost je poen. Vervolgens weigeren wij de opdracht van je vrouw. Kwestie van vraag en aanbod. Iedereen tevreden Zo niet dan ligt ons rapport binnen een uur op de deurmat van je vrouw’.
Jansen zucht en de lijkbleke vriendin van kroegbaas jammert iets over landverraders
“Oké”, zegt Jansen en haalt een paar biljetten uit zijn zak en geeft die aan Ab. “En rot nu maar op”, roept hij beledigt.
” En wat zeg je tegen kroegbaas?”, jammert de ‘vriendin’
“Wij zeggen wel dat we het spoor bijster zijn geraakt”, zegt Ab. “Maar ik zou hier wel mee stoppen want de volgende keer ben je echt de lul.”
Daarna lopen wij de tent uit en zien dat ons ‘salaris” grotendeels zal opgaan aan het “loskopen”van de inmiddels weggesleepte auto.

Op de terugweg zwijgen wij allebei. “Ik weet niet hoe jij er over denkt”, zeg ik eindelijk. “Maar ik doe geen opdrachten voor bekenden meer”.
“Mij best” , bromt Ab.
Een uur later zitten we weer in onze stamkroeg bij een nerveuze kroegbaas.
“En??’, vraagt hij. “Hebben jullie iets ontdekt”.
“Ja hoor”, zegt Ab. “Je vriendin is clean. Ze was echt naar een cursus toe.”
“O”, zegt kroegbaas. “Welke cursus was dat dan.?”
Ab kijkt me even aan en zegt: “Een cursus politieke bewustwording. Ze kreeg les van een of andere lijsttrekker van een politieke partij.
“Ja”, voeg ik eraan toe. “Ze was bezig met het hoofdstuk: Kies je voor trekken of duwen als je onder ligt.”
Kroegbaas kijkt me wantrouwend aan.
Hij legt een handdoek op de tap en zegt: “Waarom ik krijg ik toch altijd het gevoel dat jij de kluit belazert, lulhannes”, fluistert hij hees.
“Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten kroegbaas”, antwoord ik en in een flits zie ik Jansen voorbij scheuren in zijn Mercedes. Hij zit alleen in zijn auto. Zijn kapsel zit weer als vanouds.Scheiding rechts. Pitbull begint te grommen..

Kroegbaas heeft zijn vriendin inmiddels ingeruild voor een andere en wij hebben de politie op bezoek gehad. Proces verbaal gehad wegens het exploiteren van een onderzoeksbureau zonder geldige papieren Ik voel aan mijn water dat Jansen hier achter zit.
Dus komt hij aan de beurt en ik heb de tijd……en ik heb een pitbull…….


11 reacties

gast · 31 januari 2003 op 15:29

Geachte Jansen en Jansens,

Gaarne geven wij U hierbij de opdracht om Kees Krick te schaduwen. Een van onze dames is bij hem gesignaleerd en nu zijn wij een deel van onze handel kwijt. Gaarne hebben wij een volledig verslag van elke stap die de Kees zet.

Cor en Sam
😀

Kees Schilder · 31 januari 2003 op 16:26

u zult begrijpen dat ik dergelijk onbetamelijk verzoek niet kan honoreren.
Kees Krick heb ik te hoog zitten. Daar ga ik geen gluiperige trucjes bij uithalen.
Verder sta ik open voor onbesmette opdrachten.
PS
Wat Kees Krick betreft: Wellicht ga ik overstag voor een eurootje of 5000! of meer uiteraard
groet
paco painter
Directie JANSEN&JANSSENS 😀 😮 😀 😀

R@@F · 31 januari 2003 op 17:21

Als je nou echt problemen krijgt met jullie bedrijfsnaam lijkt mij een goed alternatief; Starsky&Kees, kABny&Keesie, Sharecock Homeless, Volendam Vice, Herma&Sperma, Shaken&gestoord, Blond, James Blond, Grijpnaast & de Klier, Codombo, Lazarus&AAp..Dit zijn enige suggesties voor een nieuwe naam. Nu jullie toch een onderzoeks bureau hebben……Ik heb de laatste tijd zo een last van aambeien, durf het bijna niet te vragen maar……

Kees Schilder · 31 januari 2003 op 17:43

Je suggesties inzake nieuwe bedrijfsnamen neem ik uiteraard in overweging.
Je zult begrijpen dat ik wel met mijn huis-anti-oxidant Ab rekening moet houden.Teveel verschillende letters wordt hij nerveus van.
Wat je aambeien ( is het trouwens niet aambijen)betreft: die zijn bij ons in goede handen. Maak een afspraak en wij zullen deze lastposten discreet “executeren” waarvoor onze deskundigheid en/of bedrijfsmiddelen garant staan.
Directie
JANSENS&JANSSENS
Kol.buitendienst Kees PacoSchilder 😛

Mr. Moderator · 31 januari 2003 op 18:18

[quote]Wat je aambeien (is het trouwens niet aambijen?) betreft …[/quote]

Nee hoor, Mr. Hagenees heeft het correct geschreven.

gast · 31 januari 2003 op 19:24

Dat is correct. Maar zolang mensen zich ontwikkelen, ontwikkelt de taal mee.
De techniek ook.Kijk naar E-mail en SMS en MSN par example
Dus: als je al aambeien hebt en je krijgt er een bij,is het dan niet handiger, b.v.in een smsbericht, te spreken van: “IK HEB ER EEN AAM BIJ?” Zou die randpaco dat soms bedoelen Moderator? 😕
Siddharta

Kees · 31 januari 2003 op 21:57

Schande! Eerst voelde ik mij gevleid, desnoods gevlijd, dat je mij hoog had zitten Kees. Maar 5000 euros? Kees toch! C&S doen (deden) geen zaken voor bedragen van vier cijfers.

Maarruh… prachtige column en ik weet dat ik op mijn tellen moet passen, en ik zit al zo in de penarie!

Groetjes, Kees Krick

gast · 1 februari 2003 op 10:56

Amice,

U zult begrijpen dat passende maatregelen volgen.
En waar het gaat om uw “hond”, blijf ik bij mijn eerder ingenomen standpunt n.l: Dat het hier gaat om een creatuur uit de hel van Dante.
Ik zal alles in het werk stellen om de Gemeenteverordeningen zodanig aan te passen, dat burgers weer veilig op straat kunnen vertoeven.

Met de meest sterk afnemende Hoogachting,

Drs. J.L.W.Jansen
Fractielijder 😀

gast · 1 februari 2003 op 17:21

Als ik jouw was, zou ik de hele dag bij mijn brievebus op wacht staan Jansen.Want vandaag of morgen ken je alsnog een raportje verwachten

Baron Ab tot Ab van Appenstein BD
Direkteur JANSEN&JANSSENS 😀

gast · 3 februari 2003 op 22:14

Hey Paco de Kezer
Je zegt er niet bij dat jullie 500 euro’s boete kregen voor de illegale buro.
En dat jullie gewoon illegaal doorgaan.
Weet die gluiperd Jansen dat ?

Roosje en Jannie

Yannick · 20 februari 2003 op 21:34

Doen jullie ook afrekeningen?
Zo ja heb ik nog wel een klusje in de video handel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder