Nadat mijn “vriend” Jansen zes halfprimaten heeft afgekocht nadat hij in een restaurant een collega van de primaten en diens bruid had geschoffeerd, verlaten wij de tent.
De afkoopsom bedroeg 500 Neuros en zal ongetwijfeld ten laste van de partijkas van fractievoorzitter Jansen worden geboekt. Daar staat tegenover dat alleen een mouw van Jansen’s Armainipak werd verwijderd. Zelf liep ik geen schade op omdat ik luidkeels verkondigde dat de primaten gelijk hadden en dat Jansen eens een lesje nodig had. Jansen vindt dat niet geestig : ‘Zoiets doe je niet, zegt hij beledigt. Ben jij nou een vriend?’
Bovendien heb ik nog steeds honger.Is er hier niet ergens een sushibar?
Ik eet niets wat uit zee komt, antwoord ik.
Eet jij niets wat uit zee komt? Jansen’s stem gaat een octaaf omhoog.
Wat bedoel je daar verdomme mee? Je woont hier in een vissersdorp. De kreeften reiken je hier bij wijze van spreken een mes en vork aan en nodigen je uit, hun kont eraf te kauwen.
Het is gewoon niets voor mij, herhaal ik geduldig.
Het is niet gewoon niets voor jou, zegt hij. Het is een fobie.
Neem nou het sap van een krab, gaat hij door
Dat is geen sap Jansen, dat is de inhoud van hun spijsverteringskanaal. Waarom denk je dat het geel is..
Intussen zijn wij bij mijn auto aangekomen. Hoewel…auto??..wat er is overgebleven kun je nauwelijks nog een auto noemen. Twee doorgesneden banden, de voorruit met een baksteen ingegooid en de portieren versierd met een hakenkruis.
Jansen kijkt of hij een colonne Nazi’s een vakantiereis naar Israël ziet boeken, maar hij herstelt zich verbazend snel. Ik zie hem afwegen:’wat heeft dit voor politieke consequenties voor mij?’ De uitkomst krijg ik na 3 seconden.
‘Sorry dat ik niet kan blijven,Kees. Ik heb nog een fractievergadering en ik ben al laat’, zegt hij, waarna hij een taxi belt.
‘Zullen we het binnenkort nog eens over ‘vrienden’ hebben, Jansen?, vraag ik terloops terwijl ik mijn auto bestudeer. Intussen bel ik mijn antioxidant Ab op mijn mobiel en zowaar krijg ik hem slechts na 9 keer overgaan aan de lijn.
‘He druiloor, ik sta mijn riool te ontstoppen en ik moest net aan je denken’, begroet deze vleesgeworden kortsluiting mij.
‘Ab, I have a situation here’, onderbreek ik zijn luchtige manier van converseren.
Ik leg hem de situatie uit en hij belooft te komen.
Intussen arriveert de taxi van Jansen en de chauffeur begint zich ermee te bemoeien.
Hoe komt dat nou?, vraagt hij naar mijn auto wijzend.
Ik wijs naar Jansen: ‘Hij vond dat mijn auto wel eens wat opgevrolijkt kon worden’, zeg ik terwijl Jansen snel de taxi induikt.Hij spaart ook fotos van Hitler en Himmler.En hij oefent dagelijks de Hitlergroet voor de spiegel.
De taxichauffeur kijkt argwanend naar Jansen die met bezweet voorhoofd terugkijkt.
Even daarna komt Ab aanrijden . Als hij uitstapt krijg ik een aanval van hooikoorts. Hij draagt een geel/groen jasje met een wijnrode stropdas. Verder een jeans met gaten die hij in gele laarzen heeft gepropt. He Ab, begroet ik hem. Nieuwe kledinglijn begonnen of heb je een nieuwe baan in een circus.?
‘Niet zo bijdehand graftak, antwoord hij waarna hij naar mijn auto wijst. Hoe krijg je dat voor elkaar?
‘Ik reed tegen een paaltje Ab, en toen stonden er ineens vier hakenkruizen op mijn auto, antwoord ik .Wat kunnen mensen toch domme vragen stellen af en toe
Om de zaak nog ingewikkelder te maken komen nu de zes halfprimaten inclusief de net in het gruwelijk getreden bruidspaar het restaurant uit gelopen.
He jongens, roept Ab, denk je dat die twee de huwelijksnacht nog halen of zijn ze voor die tijd al gescheiden.
Ze nemen het beter op dan de grap van Jansen en Ab krijgt alleen maar een vriendschappelijk tikje op zijn kin.
Een van de primaten loopt naar de taxi en stopt de chauffeur fluisterend 200 neuros in zijn handen waarna de taxi met een wezenloos kijkende Jansen achterin wegscheurt.
Wat zei je nou tegen die taxichauffeur vraag ik aan de primaat.
‘Ik heb hem geld gegeven om naar Rotterdam te rijden en daar die klaplul op straat te gooien, antwoord de primaat grijnzend. Kan ie lopend terug.
Mijn mobiel begint te gillen.Mevrouw Jansen ! ‘Is mijn man nog bij jou?, vraagt ze Hij neemt zijn telefoon niet op. Toevallig is hij net weg, zeg ik. Met twee wijven in een taxi.Ik zei nog tegen hem; doe nou niet Jansen want als je vrouw erachter komt….
De a.s. ex mevrouw Jansen verbreekt de verbinding. Vraag me af of ik iets verkeerds heb gezegd.
Wat ik zoal doe op een dag? Tja.


1 reactie

viking · 22 september 2003 op 13:09

Dit verhaal gaat toch nog verder hè? he Kees, toe nou, nog eeeeentje! 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder