Ik ben een notoire wetsovertreder, een delinquent. Ik vergeet namelijk meer dan eens mijn motorrijtuigenbelasting te voldoen, voor het verstrijken van de op de aanslag gespecificeerde “uiterste betaaldatum” De boete bedroeg deze keer 45 euro. Uit de toelichtende brief van de inspecteur, wat bezorg ik die man/vrouw toch een werk, bleek dat het al de derde keer in een “periode van maximaal 24 maanden” moest zijn dat ik mijn burgerplicht verzaakte. Bij deze overtreding bestaat er niet de geringste twijfel over de strafmaat. De eerste keer dat je in gebreke blijft strijkt de inspecteur, die ook de kwaadste niet is, ruimhartig de hand over het hart. Maar hij/zij laat wel vermanend weten dat het niet nog eens moet gebeuren binnen 24 maanden. Als je dat toch flikt, word je bestraft met 22 euro. Wanneer je het gore lef hebt om de inspecteur ten derde male te ontrieven kost dat, u weet het inmiddels, 45 euro. De echte aso’s die nergens voor terugdeinzen en 4 of meer keer in maximaal 24 maanden hun burgerplicht verzaken, betalen 113 euro. Geen rechter hoeft hier aan te pas te komen. Bij roofovervallen, moord of verkrachting kunnen verzachtende omstandigheden gelden. Maar dat zijn vergrijpen tegen mensen. Een vergrijp tegen de overheid en haar plaatsvervanger op aarde, de inspecteur van de belasting, is een vergrijp dat niet te excuseren of zelfs te relativeren is

Oh ja, we leven in een democratisch land. Dus natuurlijk kan je in beroep. Bij dezelfde inspecteur der belastingen die de boete oplegt. In een opstandig moment lijkt dat op in beroep gaan bij de zakkenroller die er met je portemonnee vandoor is. Toch maakte ik natuurlijk gebruik van mijn democratische rechten. In totaal al 4 keer. Elke keer schreef ik een zorgvuldig overdachte en afgewogen brief. Elke keer kreeg ik van de inspecteur exact dezelfde reactie, in 2 delen. Deel 1 dat mijn beroep in behandeling genomen was, 4 keer in letterlijk dezelfde bewoordingen. Deel 2 dat mijn beroep afgewezen was. Ondanks de verschillende bezwaargronden van mijn brieven was ook deel 2 van het antwoord 4 maal letterlijk hetzelfde. Afgezien van de data. “Geachte heer/mevrouw Maurits. Op …..heb ik uw bezwaarschrift van …….. ontvangen………De belasting had uiterlijk op …….. betaald moeten zijn. De belasting is echter ontvangen op…….. Ik handhaaf daarom de boetebeschikking”. De inspecteur is wel zo behulpzaam te vermelden dat ik tegen zijn besluit in beroep kan gaan bij de belastingrechter.

Helemaal onderaan de brief staat een wanhopige ontboezeming van de inspecteur die me tot tranen toe roerde. “Deze uitspraak is centraal in een geautomatiseerd proces vervaardigd en is daarom niet ondertekend” De stakker! De arme ziel zit de hele dag aan de lopende band dezelfde brief te tikken en dat is de schuld van miezerige wanbetalers als ik. De werkdruk is zo hoog dat voor een handtekening niet eens tijd is. Die arme sukkel heeft het heel wat slechter getroffen dan ik. Mij kost het alleen maar geld, hem of haar kost het alle levensvreugde. Ik schaam me diep dat ik zijn/haar leven zo vergald heb. Eigenlijk zou ik willen dat zo’n meelijwekkende inspecteur helemaal niet bestond, dat mijn brief gewoon door een grote computer opgeslokt wordt, die dan automatisch een standaardantwoord stuurt. Wat zegt u, is dat ook zo? Gelukkig, pak van mijn hart. Zo’n triest lot wens je je ergste vijand niet toe. Zelfs de belastinginspecteur niet.Column van de maand mei 2003

Elke maand kiest de redactie van Column X één column uit die naast de zes vaste columns een speciale plaats krijgt. De schrijver van de column van de maand krijgt bovendien een luxe goud-zilveren pen cadeau voor een extra dosis inspiratie.


2 reacties

Godspeed · 14 april 2003 op 09:03

Maurits,

De machtiging opsturen, en maandelijks betalen, en je bent van alle problemen verlost.
Of rijdt je op een motorfiets?? want dan moet je wel opletten en optijd betalen.:-?

Clueless · 14 april 2003 op 10:23

Ik heb pas sinds december een auto, eerste keer netjes betaald maar de tweede betalingstermijn was – natuurlijk per ongeluk – ongemerkt voorbij gegaan. Ik kreeg gelijk een boete van € 45! Niks geen eerste waarschuwing of mild bedragje. Waar heb ik dat dan aan verdiend? 😕 😡

Geef een reactie

Avatar plaatshouder