“Hé, Li. Je bent toch zo gek op columns? Ik heb een te gekke site voor je gevonden. Klik eens op www.ColumnX.nl? Ik weet zeker dat er een wereld voor je open gaat! Een stel schrijvo’s plaatst daar columns en die kun je, gratis en voor niets, lezen. Je lacht je rot!” Dit mailtje kreeg ik ongeveer twee jaar geleden van meneer Li. Hij weet dat ik alles, waar letters opstaan, lees. Van bloemlezingen tot schuttingtaal en van de Donald Duck uit de leesmap tot de weggestopte Penthouse van mijn jongste zoon.

Dus aarzelde ik geen moment en klikte op de door hem genoemde site. En er ging een wereld voor mij open. Een wereld van vreemde mannen die mij deelgenoot maakten van hun belevenissen op het gebied van sex, drugs en rock en roll. Onbekende vrouwen gunden mij een kijkje in hun privé-leven en gaven waardevolle tips en ondeugende ideetjes. Sindsdien ben ik ColumnX verslaafd. Dit tot grote ergernis van Meneer Li. Hij heeft spijt, als haren op zijn borstkas, dat hij ooit het, inmiddels door hem vervloekte, mailtje stuurde. Want elke avond, rond de klok van elf, voltrekt zich hetzelfde ritueel.

“Lieve Li, kom je zo naar bed?”
“Ja, schat nog even iets aftypen!”
“Ik maak ons holletje alvast warm, maak je het niet te laat?”
“Nee, over twintig minuten ben ik klaar!”
“Ik ook, als je niet opschiet…”

Na twintig minuten staat de tekst veilig en wel in mijn map. Ik druk op start en stuur het pijltje naar het knopje uitschakelen. En dit is het moment dat het Onzichtbare Mannetje X mij probeert te verleiden.
“Moet je niet even op ColumnX kijken? Je hebt nog niet alle columns gelezen!” fluistert hij in mijn oor.
Ik besluit hem te negeren en druk de uitschakelknop in. De tekst Stand-by, Uitschakelen en Opnieuw Opstarten verschijnt op het scherm.
“Schijterd” lispelt mijn kwelgeestje en geschrokken druk ik op annuleren,
“Goed zo, nu ken ik je weer” lispelt Mannetje X als ik dubbelklik op www.columnx.nl.

Vervolgens lees ik de columns die ik heb gemist. Loop de reacties van mijn medeColumnX-ers nog even door, schrijf er iets bij en bekijk het maandoverzicht. Ik spiek welke columns er de volgende dag worden geplaatst en breng een bezoekje aan het ColumnX café. Bij het woord café krijg ik dorst, dus pak ik iets te drinken. Inmiddels is het middernacht. En omdat Meneer Li allang in diepe rust verkeert, besluit ik om een bezoekje te brengen aan de chatbox. Voordat ik afsluit, controleer ik, voor de zekerheid, of de interactieve verhalen zijn aangevuld en of er nog mededelingen zijn. Om half één is ook Mannetje X in slaap gevallen en sluit ik de computer met een gerust hart af.

Even voor enen kruip ik naast meneer Li. Hij slaapt want hij snurkt. Ik stop mijn ijskoude voeten tussen zijn warme benen. Strijk over zijn kale bolletje en fluister: ,,Morgen maak ik het niet te laat. “Heel even lijkt het alsof ik Mannetje X hoor grinniken: “Tènzij ik haar weet te verleiden.”

Arme meneer Li. En dat allemaal voor een stel schrijvo’s.
ColumnX…Hij is er klaar mee!


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

10 reacties

Mercurius · 1 april 2004 op 16:10

[quote]En dat allemaal voor een stel schrijvo’s. [/quote]

Li,

het is maar goed dat 1 april op een donderdag viel, want anders lag ik net zoals je man ook alleen in mijn bedje te wachten. 😀

Heel leuk beschreven en zeker herkenbaar!

Ciao Mercurius

Kees Schilder · 1 april 2004 op 17:24

Toch is het ’t waard he ,Li? Ook al zal je in het begin gedacht hebben, wat een randdebielos.
Geweldig beschreven!

Martijn · 1 april 2004 op 18:49

Die meneer Li, hè?

De chinees hier op de hoek heet ook meneer Li, of eigenlijk meneel Li.
Hij kookt net zo lekker als jij schrijft. Heerlijk dus.:-D

Groet Martijn 😀

pepe · 1 april 2004 op 19:58

Geweldig Li, ik heb wel een beetje medelijden met meneer Li.
Zeg hem maar dat er ook zo’n zielige meneer pepe bestaat 😉

Wat een genot hier te mogen lezen he!!

Hij is weer klasse Li:-)

Mosje · 1 april 2004 op 20:51

Li, je beschrijft prachtig de verslaving die zich van jou meester heeft gemaakt. Maar ja, je verkeerd in goed gezelschap 😉

Eftee · 1 april 2004 op 20:56

Ik ben blij dat Mannetje-Li je toen de link van Column-X gegeven heeft. Nu kunnen wij tenminste ook van je schrijftalent genieten.

Ma3anne · 1 april 2004 op 23:53

[quote]Hij heeft spijt, als haren op zijn borstkas, dat hij ooit het, inmiddels door hem vervloekte, mailtje stuurde.[/quote]

Dit vind ik nou zo’n heerlijke ’typisch-Li-zin’. 😀

Groetjes aan meneer Li en bedank hem ook namens mij, dat hij je op ColumnX attent heeft gemaakt.

Li · 2 april 2004 op 23:35

Mercurius, Kees, Martijn, Pepe, Mosje, Eftee en Ma3anne,hartelijk dank voor jullie reacties. Maar ik ben bang dat meneer Li iemand van Casema heeft verleid. Er knipperen allemaal enge oranje lampjes en de kabel is mors en morsdood. Dus nu ben ik peperdure telefoontikken aan het tellen. Dat wordt een vroegertje vanavond…

Kees. ColumnX is het allemaal dubbel en dwars waard. Ik leer nog elke dag bij 😀

Martijn. Meneel Li is ook nog eens Kok 😛

Ma3anne. Spijt als haar op zijn hoofd gaat, in zijn geval, niet op 🙂

Mup · 4 april 2004 op 12:54

Lekker hoor, dat herkenbare dat je niet de enige bent:-)

Kan ik meneer Mup meteen troosten dat hij niet de enige is,

Groet Mup.

Tasz · 21 april 2004 op 17:12

Hoi Li, leuke column en erg herkenbaar. Ik heb helaas niet genoeg tijd om alle columns te lezen, maar herken de verslaving wel.

Heel leuk geschreven.

Tasz

Geef een reactie

Avatar plaatshouder