U kunt u gelukkig prijzen dat u dit nog kunt lezen. Niet dat u zulke gevaren heeft gelopen, maar uw stukjesschrijver des te meer. Althans als ik moet geloven wat een drietal Franse parkwachters mij probeerden duidelijk te maken de afgelopen week. Samen met mijn wettige gade ging ik een paar dagen twee franse steden “doen”. Metz en Nancy, als u precieser geïnformeerd wilt zijn. Plaatsen die een bezoek zeker waard zijn. Niet alleen uit historisch oogpunt . Ik heb de indruk dat dorpen en steden in het land van Marianne hun uiterste best doen om elkaar de loef af te steken als het gaat om de aanblik die de entree van de plaats de toerist biedt. Nu heeft waarschijnlijk geen enkel land zoveel “rond points” als juist Frankrijk en die rotondes zijn uitermate geschikt om als superbloemenperk te dienen. Maar niet alleen dat: aan lichtmasten, brugleuningen e.d. is het vaak een bloemenpracht die het oog streelt.

Kosten noch moeite worden gespaard om ook de stadsparken van een bloemenpracht te voorzien en vooral ook een verzorgd uiterlijk te geven. Veel mensen genieten daarvan door er te wandelen (met hond of kleinkind), een “bankje” te pikken, de lunchpauze door te brengen, e.d. Zo deden ook wij het park aan en waren vol lof daarover. Maar van slenteren door steden, door winkelstraten en langs bezienswaardigheden, raak je vermoeid en dan is een rustpauze in zo’n mooi park een welkome onderbreking van je stadsbezoek.

Ik besloot me enige tijd rust te gunnen op het gazon “als een biljartlaken”, alhoewel ik gezien had dat dit feitelijk niet mocht. Maar deden die franse “bakvissen” tijdens hun lunchpauze dat ook niet ? Het was warm en binnen korte tijd was ik al aardig op weg om van de wereld geen kwaad te weten. Dat duurde niet lang: een stem deed me wakker schrikken en ik was omringd door een drietal in stedelijk pak gestoken parkwachten. ’t Zal je gebeuren: de hele tijd geen parkwacht gezien en net lig je op het gras en daar komen ze je er van verjagen!

Mijn kennis van de franse taal is niet zodanig dat ik kon volgen wat er precies werd gezegd. Daarvoor ratelen de fransen te vlug door. Ik begreep dat het niet vanwege het zich op het gazon bevinden was dat mijn rust werd verstoord. Nee, er was gevaar, en de blik richtte zich omhoog ! Uiteraard doe je dan ook en wat zie ik: het lover van een kastanjeboom, rijkelijk voorzien van kastanjes in hun bolsters, compleet met die prikkels aan de buitenkant. U kent dat wel. Maar moet je je daar zo druk om maken ? Als die kastanjes nu al gaan vallen dan zijn de seizoenen zeker wel in de war, dus dat zal zo’n vaart niet lopen.
Maar zij persisteerden er bij: ik mocht daar niet blijven, en mijn vrouw achter mij op een plantsoenbankje ook niet. Zij slaagden er in ons duidelijk te maken dat er een tak in de boom voor het gevaar zorgde.Door af te breken en op ons neer te storten. Wij ook kijken, maar wat ik ook zag tussen al die takken, geen enkele die ons de indruk gaf af te zullen breken.

De diensttelefoons bungelend op hun derrières werden gegrepen en er werd schijnbaar alarm geslagen. Wij zocht een bankje een stukje verder op en volgden vol belangstelling het vervolg van de operatie. Gekscherend gaven we voor elkaar commentaar daarbij. Toen wij het alarmerende geluid van een sirene hoorden riepen wij bijna tegelijkertijd uit: daar komt de brandweer. Maar het geluid stierf af: de echte brand was ergens anders .

Wel verscheen een onderhoudsman van het park per fiets met een takkenzaag. Zo’n beetje kromme zaag met een handvat. Weer blikten een aantal ogen omhoog, maar ja, al zouden de drie parkwachten een torentje vormen met de man met de zaag er bovenop, ook dan nog konden alle takken zich veilig voelen.

Uiteindelijk droop ieder af. Morgen komt er weer een dag zullen ze waarschijnlijk gedacht hebben. Of gingen ze de bekende rood-witte-linten halen om de gevarenzone af te bakenen. Wij hebben er niet op gewacht en prijzen ons gelukkig aan alle gevaren ontsnapt te zijn. Zodat ik toch weer mijn stukje kan schrijven. Of was een neerstortende tak u liever geweest ? Zodat u van dat gebrabbel verlost bent voor een tijdje ? Ik mag hopen van niet !!!!!!


1 reactie

Casperio · 14 juli 2003 op 12:43

Die Fransen kunnen ook een hoop heisa maken om ‘niets’…. Daar zal Reyn_Eaglestorm wel over mee kunnen praten.

In ieder geval hebben ze jullie beiden voor elk mogelijk ‘gevaar’ behoed! Daar ben ik in ieder geval al blij mee 😉

Fijne vakantie gehad Floor? Of voelde deze paar dagen echt niet als een vakantie?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder