Maar wat is wijs? Wat stemmen betreft ben ik een zwevende keeper. Nou, zweven is eigenlijk een understatement: ik maak bokkensprongen van links naar rechts en weer terug door het midden. Met de moed der wanhoop – ik ben niet zo’n geweldig voetbaltalent als mijn illustere naamgenoot – probeer ik zoveel mogelijk schoten op open doel af te weren. Politiek is net voetbal en voetbal is oorlog. Dus maken de verschillend gekleurde kranten en omroepverenigingen volop propaganda. Het ene moment ga ik helemaal voor oranje en nog geen kwartier later ren ik naar de overkant omdat het gras daar groener lijkt. In de tussentijd loop ik paars aan vanwege mijn gebrekkige conditie, waardoor ik een behoorlijk blauwtje loop. Tijdens het WK en in verkiezingstijd is iedere Nederlander bondscoach. Ik vind het erg moeilijk om een geschikte aanvoerder aan te wijzen. Welke speler is in bloedvorm? Wie gaat er voor eigen roem en wie is bereid om het landsbelang te dienen? Wie komt er in de basis en wie mag plaatsnemen op de reservebank? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Er staan 11 kandidaten op mijn lijst; de wannabees doen bij mij niet mee. Waarom zou ik op piraten stemmen? Muiterij in de kamer is niet goed. En op die geile pubers van Lijst 17 zit ik ook niet te wachten. Voordat je het in de gaten hebt gaat het debat over spuiten en slikken en ik hoef echt niet te weten wat voor dildo Rita gebruikt. Overigens is de kans dat we Rita terugzien in de kamer erg klein. Zij heeft zichzelf al in de eerste minuut van de wedstrijd buitenspel gezet. Niet zo vreemd met Willibrord Frequin als coach. Binnen de kortste keren lag haar kop eraf. Zou ze dan echt niets geweten hebben van die hoofdenaffaire? Arme Rita. Het moet als xenofoob toch wel verschrikkelijk zijn om je een vreemdeling te voelen in eigen land.

Over fobieën gesproken: personen met een ziekelijke angst voor bepaalde groepen mensen moet je er ook niet bij hebben. Erg gevaarlijk. Wat mij betreft drie rode kaarten wegens discriminatie in het veld. De eerste is voor André: de homofoob. Beweert niets tegen homo’s te hebben, zolang ze maar in de kleedruimte blijven. Hij zou ze het liefst opsluiten onder de douche. Mochten ze toch naar buiten komen, dan moeten ze verplicht een roze burka dragen. De CU roept op tot vooruit zien. Logisch. Met oogkleppen op kun je niet anders.

De tweede is voor Kees: de gynefoob. Zou het liefst twee enorme vrouwenschuren bouwen in Zeeland en Gelderland. Kunnen ze daar in alle rust en veilig verborgen voor de boze buitenwereld zoveel mogelijk eitjes uitbroeden. De mannen van de SGP stáán ervoor! Met een hard, rood potlood in het stemhokje. Niets zo opwindend als teruggaan in de tijd.

De derde is voor Geert: de islamofoob. Wil een hijabbelasting invoeren en tegelijkertijd een keppeltjeskorting. Eet liever jodenkoeken dan een tulband. Wacht nog steeds op zijn rituele slachting, waarna hij als martelaar omringd zal worden door 70 maagden. Vindt hij toch leuker dan dagelijks 70 mannen om hem heen.

Blijven er nog 7 kandidaten over. De volgende die ik resoluut van mijn lijstje schrap – en dat zal niet echt als een verrassing komen – is zo nietszeggend dat ik niets meer over hem weet te zeggen. JP heeft al meer dan genoeg moeten incasseren van mij en ik gun hem die 70 maagden niet. Die kijken zo lief…

Dan het wakkere dier met wie ik volgens de stemwijzer de meeste raakvlakken zou hebben. Nu ben ik absoluut tegen ritueel slachten en kiloknallers en vóór een vreettax, maar toen ik hoorde dat Marianne plannen had om Ouwehands dierenpark te laten ruimen, had ik haar het liefst verwerkt tot C1000-vlees!

En wat moet ik denken van die simpele vrucht van de SP? Emile had 8 jaar nodig om zijn havodiploma te behalen. Kun je inderdaad niet zeggen dat hij te vroeg heeft gepiekt! Het grootste deel van zijn aanhang zal nooit pieken. Dat zijn luie steuntrekkers die het zich dankzij de bijstand kunnen permitteren om de godganse dag met hun dikke reet op hun doorgezakte bank te vegeteren. Het enige dat ze produceren zijn nog meer rotte tomaten. Kansloze kotertjes met aangeboren vetzucht, die met belastinggeld moeten worden onderhouden.

Hoopvol kijk ik naar Mark. Werken zullen ze! Er kunnen best nog een paar verkeersregelaars bij. Desnoods bouwen we nog meer wegen. Een immigratiestop lijkt mij ook geen slecht plan. Laten we eerst maar eens proberen om alle ongeschoolde nieuwe Nederlanders Nederlands te leren praten en aan het werk te krijgen. En bij de VVD is mijn geld veilig. Maar het is en blijft toch een studentikoze ballenpartij voor de geldgraaiers. Eerlijk zullen we alles delen, maar ik een beetje meer dan jij. Dat druist dan weer tegen mijn principes in. Of ben ik nu vreselijk hypocriet? En jaloers? Mijn buurman mag het best goed hebben, maar niet beter dan mij. En dat mag je in dit calvinistische landje niet hardop zeggen. Eerlijk gezegd heeft mijn sympathie voor Mark waarschijnlijk niets met politiek te maken. Hij lijkt namelijk als twee druppels water op de man waarmee ik al 11 jaar mijn leven deel. Ondanks dat ik de VVD dus al in huis heb, voel ik me er toch niet bij thuis.

Blijven er nog 3 kandidaten over. Volgens het kieskompas kan ik mij zonder enige twijfel aansluiten bij de 66 vrijzinnige liberalen, die tegelijkertijd verantwoord sociaal zijn. Daar kan ik mij als mens wel in vinden, maar niet als woningbezitter. Anders, ja, maar dan vooral voor mijn portemonnee, dus nee. Ik ben met handen en voeten gebonden aan een torenhoge hypotheek met gratis woekerpolis bij een inmiddels failliete bank. Zonder de sponsoring van mijn huis door de belastingdienst raak ik alsnog in een crisis. Dan kan ik niet langer standaard bij de boodschappen een doosje wit, doosje rood en doosje champie inladen in mijn SUV. Kunnen we niet meer standaard op donderdagavond buiten de deur eten bij een Michelin-ster. Kunnen we niet meer standaard drie keer per jaar op vakantie, maar nog maar twee keer. En misschien moet ik dan wel twee seizoenen achter elkaar dezelfde kleding dragen! Verschrikkelijk. Dat is toch geen leven meer? Als er aan de hypotheekrenteaftrek wordt geknabbeld, knabbel ik binnenkort op een houtje. De paarse Pechtold valt ook af.

Blijven er nog 2 kandidaten over. Beiden aan de linkerkant. Het dichtst bij staat de oud-burgervader van Amsterdam. Toen ik hoorde dat hij zichzelf verkiesbaar zou stellen sprong ik direct een gat in de lucht. Hij was mijn held; mijn grote favoriet. Totdat hij aangaf dat hij de meest originele slogan uit deze verkiezingscampagne – Yes, we Cohen! – niet wilde gebruiken. Hij twijfelde aan zichzelf. En daardoor ik aan hem. Vervolgens begon hij te theemutsen met het verkiezingsprogramma, wat veel overeenkomsten vertoont met mijn nieuwjaarslijstje: vol goede voornemens waar uiteindelijk niets van terecht komt. Iedereen telt mee bij de PvdA. Behalve Job zelf.

Dan blijft er nog maar één over: Femke. Wat een kanjer. De enige vrouw naar wie mannen luisteren omdat ze sensueel en beheerst blijk geeft van haar intelligentie. Zonder stotteren. Yes, she can! Ook iemand die met haar tijd meegaat: als het aantal volgelingen op Twitter zou worden omgerekend naar zetels, dan zou Femke met overmacht de verkiezingen winnen. Eerlijk gezegd vind ik dat de titel Twitterkampioen toekomt aan JP. Niemand die meer onzinnige berichten rondstrooit dan hij. Een stem op Femke telt eigenlijk dubbel: het is tegelijkertijd ook een stem tegen de SGP. Tegen discriminatie van vrouwen dus. En aangezien ik ook nogal wat vrouwelijke eigenschappen heb…


Antonie

Antonie schrijft columns en korte verhalen. Wanneer de actualiteiten hem daartoe prikkelen of zodra er inspiratie naar boven borrelt in zijn ietwat donkerroze gekleurde brein.

2 reacties

Mien · 9 juni 2010 op 07:37

Gekleurde column, maar wel leuk en goed geschreven.

En denk eraan … ALLEMAAL GAAN STEMMEN … weer of geen weer.

Mien Stemadvies

Prlwytskovsky · 9 juni 2010 op 18:21

Ja ja, ik ben gaan stemmen. Twee keer zelfs. De eerste keer regende het, dus toen bleef ik buiten. Maar de tweede keer was het droog, toen ging ik naar binnen en kleurde mijn voorkeur-hok rood.

Gynefoob??? ff opzoeke hoor … 😕

Geef een antwoord