Wel eens ’s ochtends te laat achter de gebreide broek van je vriend of vriendin vandaan gekropen ?
Dan behoor je tot de weinigen die de wekker niet zo’n 20 minuten vooruitzetten. En bij het eerste getoeter een hengst op de breed uitgevallen snooz-knop geven. Na een paar minuten herhaalt het ritueel zich weer. Dit duurt al met al zo’n goed kwartier, waarna je toch maar uit bed kruipt en dan beseft dat je ook het gewone uit-knopje wel had kunnen gebruiken. En dat gebeurt dagin, daguit, Maand na maand. De mens wil zich niet haasten, rustig aan is het devies. Zo heb je toch een kwartier de tijd om je zonden nog eens te overdenken.
Nu kennen we ook nog de zomer- en wintertijd. Om economische redenen willen m.n de boeren nog een uurtje extra regen hebben. En wij Nederlanders zijn dan niks te beroerd om de klok een uur terug te zetten. En iedereen maar weer rekenen. De video weer anders instellen. Met je horloge pielen, want dat ding kan tegenwoordig ook veel meer dan gewoon de tijd weergeven. De klok thuis vooruit zetten. Dat lukt nog wel met een uurtje. Maar terugzetten van de tijd heeft al menige echtelijke ruzie opgeleverd. Want moeder de vrouw wil niet hebben dat je de wijzer terugzet. De kleine wijzer moet 11 uur vooruit gezet worden, en bij elk half en heel uur moet de koekoek uit zijn nest. Anders raakt ie van de leg.
En ik snap al die problemen niet. Laten we in Nederland alles 24 uur terugzetten, voorkom je een hoop geëmmer. Al aan het rekenen of ik het wel goed zeg ? Terugzetten dus.
Met oud en nieuw wel eens de beelden uit Australië gezien ? Die zijn toch al eerder. Uitslovers ! Die ene dag extra zal er dan ook niet toe doen.
Zelfs op de Amerikanen pikken we uren terug. In hele delen daar is het 7 uur vroeger als bij ons. Die hadden dat al lang door ! Maar vanwege het eigenbelang hebben ze dat nooit doorverteld.
Denk je eens in. Een hele dag.
Voor het toerisme is die uren-stap belangrijk. Onze Europese buren zijn in no-time hier. We kunnen ze zelfs wijsmaken dat ze een dag extra vakantie kunnen vieren.

Een hele dag meer tijd om na te denken over belangrijke beslissingen. Wij kunnen onze mening baseren op datgene wat anderen al uitgezocht hebben. Wij hebben voorkennis ! En het is geen eens strafbaar. Een dag langer brainstormen of we wel mee moeten doen aan een oorlog. Maar het belangrijkste is op dit ogenblik het luiden van de klok. Want de klepel is gauw gevonden, maar weten we nog wel waar de klok hangt ?
😮 😮 😮


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder