[i]Een co-column over sport: voorgezet door Kees Schilder en ingekopt door Rob Mientjes[/i]

Het wordt echt tijd dat ik eens iets over sport ga schrijven. Serieus! Het wordt tijd voor een originele sportcolumn
En waar kun je , als beginnend sportcolumnist beter over schrijven dan over korfbal.?? KORFBAL !! Bestaat er iets spannenders in het leven dan korfbal??? Oké, je hebt basketbal wat in mijn simpele gedachtegang precies hetzelfde is, maar ik zie toch liever een bal door een korf gaan als door zo’n basketzak met gaatjes. Bovendien is basketbal eigenlijk geen sport want de spelers zijn zo lang dat ze met hun hoofd boven het basket uit komen. En als dat niet lukt vliegen ze gewoon een stukje omhoog. Niets aan dus .Ik houd het bij korfbal.

Wat de doorslag geeft, is dat er vrouwen meedoen met korfbal.Echt waar, ze lopen gewoon in het wild tussen de mannen door. Daarom heb je ook altijd van die idiote uitslagen bij die sport. Die mannen worden telkens afgeleid waardoor de vrouwen kunnen scoren. Wie houdt ze tegen? De mannen? Ja,zouden ze wel willen, maar dan zitten ze binnen de kortste keren in de bajes wegens ongewenste intimiteiten.

Ja, er is nagedacht over die sport. Want om de manlijke spelers nog meer af te leiden dragen die vrouwen ook nog van die korte rokjes waardoor de mannen een stijve paal oplopen wat weer tot gevolg heeft dat die kerels moeilijker gaan lopen.Want ga jij als manlijke korfballer maar eens een potje met een bal dribbelen terwijl je stijve leuter tegen je buik klotst. En dat die stijve leuter bovendien verwoede pogingen doet jouw aandacht te vestigen op al die rondspringende dozen om je heen, bevordert je scorend vermogen ook al niet echt..

Ik pleit er dan ook voor die sport vanaf heden, “doosbal” te noemen. [ks]

Waarmee tevens de oorspronkelijke benaming van het “korfbal” weer alle eer wordt aangedaan. Vroeger heette korfbal immers al “doosbal”. Het verschil met vroeger is dat korfbal een gekuiste versie is van doosbal en zich in de loop van de tijd ontwikkeld heeft van grondsport tot luchtsport. Dit behoeft nadere uitleg.

In 1887 ontdekt W.A. Korff, Nederlands Hervormd theoloog en schrijver van het boek “Christologie” op het eiland Corfu, nabij Kerkyra, een inheemse volksstam die een wel erg vreemde sport speelt. In een groene wei ziet hij twaalf Griekse jongelingen rondom elkaar heen dartelen. Niets aan de hand, zo op het eerste gezicht. Ware het niet dat het mannelijk geslacht zijn fallus vastgebonden voor op de buik (oftewel het kruis gedragen als fallussymbool) driftig rondrent achter het vrouwelijk geslacht, dat op haar beurt deftig rondstapt, gehuld in rieten mandjes op heuphoogte.

Navraag door Korff bij de plaatselijke clerus leert hem dat de sport hier gebezigd, gezien moet worden als een soort catechese om de seksuele ontluiking van de Corfuse jeugd in goede banen te leiden. De oude Grieken speelden het spel al. De vraag waarom de edele delen bij het ene geslacht beteugeld en bij het andere geslacht verhuld moeten blijven, krijgt als antwoord dat het bonken van een losgeslagen fallus tegen de schoot van de Griekse deernen tijdens de zoektocht naar de doos (hier ligt de oorsprong van het woord ‘doosbal’, niet te verwarren met hengstenbal), erg pijnlijk kan zijn en noodzaakt tot beteugeling van de fallus enerzijds en verhulling van de vulva anderzijds.

De overlevering zegt ons dat de jongedames vroeger slechts een rieten rokje droegen ter verhulling van de vulva. De verruwing van de sport noopte de dames echter hun rieten rokjes tot mandjes te vlechten ter bescherming van de vulva tegen het bonken van de mannelijke losgeslagen fallus. De intrede van de rieten mand verlengde de zoektocht naar de doos aanzienlijk en zorgde voor een competitief element tijdens het doosbal. Deze beschermingstechniek werd later door verschillende takken van sport overgenomen. De rieten mand was eigenlijk de vroege voorloper van de tok die nu gebruikt wordt bij het hockey, honkbal en karate.

De zedenleer van de katholieke kerk in de late middeleeuwen was bijna funest voor het doosbal dat inmiddels was overgewaaid naar het vaste land. De Spaanse inquisitie schreef destijds het gebruik van ijzeren in plaats van rieten mandjes voor. Nadelig effect: de sport kon nu slechts gebezigd worden door zwaarlijvige rubensiaanse vrouwen. Voordelig effect: de verfijning van het rieten mandje leidde tot het eerste prototype van de kuisheidsgordel.

Het doosbal was bijna om zeep geholpen ware het niet dat ons heilig boontje Korff er een olympische sport in zag. Om het seksueel getinte karakter te verdoezelen gaf hij de sport een andere naam en een ander aanzien. Kuis als hij was plaatste hij twee rieten mandjes in de lucht op 2 meter lange palen. Het nieuwe luchtspel kan echter niet de seksuele lading verbergen. De mannen proberen nog steeds de rieten mandjes te penetreren (de plastic bal heeft de plaats van de losgeslagen fallus ingenomen) en de vrouwen proberen nog immer hun maagdelijk korfje te verdedigen. [rm]


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

7 reacties

MBB · 3 april 2003 op 21:39

😮 😮 😮
[quote] De Spaanse inquisitie schreef destijds het gebruik van ijzeren in plaats van rieten mandjes voor[/quote] 😡 Stomme Spanjaarden&paus

Tchtig jaar vechten en dan hebben we vergeten dit parchtige eiland van de Spanjaarden te ‘bevrijden’
wacht even, misshien kan het als nog! De Amirikanen bevrijden een grote natie als Iraq na 10 jaar, dan zal niemand ons dus kwalijk nemen als wij dit eilandje met een bevrjdignsoorlogaan onze Antillen toevoegen :p

Bovendien kunnen Studio sport, SBS 6 en RTL 5 dan eens wat ander uitzenden dat alle buitenlandse junioren-competities amateurvoetbal :p 😛 😛

Godspeed · 4 april 2003 op 07:47

Rob,

leuk gevonden, W.A. Korff die in zijn geboortejaar al op Corfu het “doosbal” ontdekt.

http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/mnl/levens/43-45/korff.htm

Toch maar eens onderzoek gedaan naar korfbal.

[quote]Zij beschouwden voetbal als onmoralistisch omdat hij individualisme en specialisatie i.p.v. samenspel en veelzijdigheid bevorderde en bovendien lichamelijk contact toeliet. Als alternatief werd daarom in 1902 door de onderwijzer Nico Broekhuysen korfbal ontwikkeld, een van de weinige sporten met een Nederlandse herkomst, die volgens hem wel voldeed aan de moralistische opvoedkundige visie. Bij korfbal zijn lichamelijk contact, lopen en stuiten met de bal verboden en de spelers moeten tijdens een spel alle posities doorlopen, dus aanvallen, doorgeven en verdedigen.[/quote]

http://www.ned.univie.ac.at/non/landeskunde/nl/h11/link2-3.htm

Blijkt Korfbal een Nederlandse sport te zijn.,

Mien · 4 april 2003 op 17:27

Beste Godspeed,

Op de eerste plaats, dank voor je reactie.
Op de tweede plaats ‘welkom’ bij het selecte gezelschap Sportcolumnschrijvers anno 2003.

Jouw sportcolumn is zeer snel geschreven gezien de spelfouten. Het grint is echt aan de woorden of banden blijven plakken.

Wel om even te reageren op jouw reactie. In jouw onderzoek en/of bron is verzuimd te vermelden dat de heer Korff een vondeling was en gevonden werd in … jawel … een mandje.

Ik vind het overigens frapant dat zo’n calvinistische sport ontdekt is door een Nederlands Hervormd theoloog. Ik snap daar als katholieke boer(gondier) natuurlijk helemaal niets van. Leve contactdoosbal!!!

Mien

Mien · 4 april 2003 op 17:32

MBB … proost … de alcohol spat er vanaf en het grif ook. Je kunt de bandenplak lenen bij Godspeed … als je tenminste in de buurt van Hasselt komt. Werkt namelijk ook erg goed als woordenplak en letter-onthechter. Bovendien brengt de ‘solutie’ je in nog hogere sferen…!

Groet namens alle soapzenders,

Mediamien

Kobus · 4 april 2003 op 22:39

Korfbal lijkt niks, is iets om grappig over te doen totdat…..je kinderen op de basisschool aan een toernooi moeten meedoen. En het is toch wel de bedoeling dat ze het goed doen. En ze zoeken nog een trainer meestal ook. En vaak tekort aan vrijwilligers, dus pa krijgt ook nog de begeleiding van een groep !! 😮

Kees Schilder · 5 april 2003 op 10:02

Ik begrijp het Kobus. Ik heb een dochter die postzegels spaart..(??) 😀

Kobus · 7 april 2003 op 17:10

Niet zo’n probleem Paco. Als jij je nu verdiept in postzegels van paarden bijv. Hebben jullie er alletwee nog lol van.
Zie [url=http://members.lycos.nl/linda_didy/pagina8postzegels.htm]Paarden postzegels[/url] 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder