Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet. – Albert Einstein Laatst heeft mijn getikte buurvrouw een potentiële aanslag op het leven van Umfufu gepleegd. Het idee alleen al dat mijn poessie door iemand doodgeslagen wordt, maakt me misselijk. Je kunt je ook niet voorstellen, dat er in andere werelddelen mensen zijn, die schatjes als Umfufu slachten en in een restaurant serveren. Maar dat gebeurt wel degelijk. Voor mij is een koe niet anders dan een kat, een hond niet anders dan een kip. Er wordt mij regelmatig gevraagd waarom ik vegetarier ben. Sorry, maar dat vind ik een stomme vraag. Ik wil het graag even omdraaien; waarom ben jij een vleeseter?

Intellectueel gezien, mogen mensen en dieren dan wel anders zijn, maar het is vrij duidelijk voor iedereen dat dieren een rijk emotioneel leven hebben, en dat zij ook pijn en vreugde kunnen voelen. Dieren kunnen zich zelfs vervelen en jaloers zijn (hoe zeer kun je op een mens lijken). Het is makkelijk om de relatie tussen een hamburger en de koe waar het vandaan komt te vergeten. Maar een aantal jaar geleden besefte ik elke keer dat ik een hamburger at, dat een koe daarvoor met loeien en grazen en ademen is gestopt. En -ik ontken mijn beïnvloedbare karakter niet- ik was verliefd op een geweldige jongen die zijn hele leven al vegetariër is. En toen ben ik maar gestopt met vlees eten. :o) Ik heb er sinds die dag nooit spijt van gehad.

Met in gedachten de chaostheorie, hoop ik net als de chinese vlinder ook ergens een ‘storm’ te veroorzaken… dus neem even de tijd om dit te lezen. :o)

Ik zou liegen als ik zei dat ik mijn ‘geloof’ in het vegetarisme niet aan je wil opdringen. Natuurlijk wil ik dat! Ik vind het frappant dat ik de enige in mijn vriendenkring ben die geen vlees eet. Het is immers één van de makkelijkste dingen om mee te beginnen als je bent voor een betere, schonere wereld. Ik vind bovendien dat je niet moet zeiken over deze verwaarloosde wereld, als je tegelijkertijd overal met je auto naartoe gaat en je afval niet scheidt. Naast het feit dat men het slachten van dieren barbaars vindt, zijn er talloze economische, politieke en ethisch onderbouwde argumenten om voor het vegetarisme te kiezen. Daar zal ik nu niet te diep op in gaan, maar geloof mij ik win de discussie met gemak. Ik heb op internet gezocht naar argumenten vóór het eten van vlees, maar die zijn echt in de minderheid.

Het niet toedienen van rechten aan dieren, enkel en alleen omdat ze van een andere soort zijn is iets wat in de geschiedenis nogal eens terug te vinden is. Hoelang is het nou geleden dat zwarte mensen geen rechten hadden omdat ze niet wit waren? Hoelang konden vrouwen niet stemmen omdat ze geen man waren? En hoelang worden dieren nog uitgebuit, omdat het geen mensen zijn? We hebben geen vlees meer nodig om te overleven, vlees is allang niet meer essentieel voor gezondheid en misschien is het gewoon tijd dat we ons zelf eens bewijzen dat we inderdaad geciviliseerd zijn geworden door de eeuwen heen.

Je twijfelt nog? Je zou wel willen, maar oh je vind het zo lekker? Dat zal vast, maar maak het eten van vlees dan op z’n minst een bijzondere gebeurtenis. Spreek met jezelf af, dat je alleen in het weekend jezelf verwent met een mals biefstukje. Leer het meer waarderen. Sta er eens bij stil wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Graai het niet uit de koeling in de winkel alsof het niks is. Het is niet niks, het was ook een beestje met een mama. Ga ook eens wat vaker naar de biologische slager. Die biedt je vlees aan van een dier dat een volwaardig leven heeft geleid. Probeer ook bijvoorbeeld het nieuwe product ‘Valess’ eens! Ik heb het mijn vriend ook voorgeschoteld (en we hebben het hier over iemand die Tofu ‘gebakken spons’ noemt) en hij was blij verrast. De structuur en de smaak leken verdomd veel op die van een lekker kippetje.

Waarom denk je trouwens dat vlees lekker is? Van nature heeft het namelijk geen smaak.
Waarom is vlees dan lekker; dat heeft te maken met het slachtproces. Als een dier gedood wordt, dan komt er een proces op gang dat de smaak aan vlees geeft. Dat proces stuwt een zuur door het vlees dat de ontbinding op gang brengt. Dat zuur heet urinezuur. Dat is geen geintje. Zoek het maar op op internet. En jouw vlees wordt na de slachting uiteraard bewerkt, ingepakt, gekruid, en thuis ga je het bakken of braden zodat het lekker wordt. Een stuk rauw vlees in een pan water koken is niet te vreten! Schijnt het.

Voor de gelovigen onder u allen (die ook heel zeldzaam zijn in mijn vriendengroep):

Er was ook geen slachthuis in het Hof van Eden hoor. Als je gelooft dat Jezus aan het kruis is gestorven, dan begrijp je dus als geen ander het lijden van de onschuldigen en zwakken, die zich niet kunnen verdedigen. Horen dieren daar niet bij? De boodschap van Jezus was er een van liefde en compassie nietwaar. De bio-industrie en slachthuizen, waar dieren een gewelddadige dood sterven, hebben niets met liefde en compassie te maken.

“Men zegt vaak dat mensen altijd al dieren gegeten hebben, alsof dit een reden is om dit te blijven doen. Volgens deze logica zouden we ook niet moeten proberen voorkomen dat mensen andere mensen doden, aangezien dit ook gedaan wordt sinds mensenheugenis.”

Isaac Bashevis Singer (Nobelprijswinnaar 1978)

Tot slot, voor diegenen die nogsteeds zeggen dat het ‘natuurlijk’ is, voor mensen om vlees te eten (een bewering die wetenschappelijk weinig poten om op te staan heeft) : Geef een baby in een wieg een appel en een konijn. Als de baby het konijn op eet en met de appel gaat spelen, koop ik voor jou een nieuwe auto. :o)


17 reacties

champagne · 23 juni 2005 op 08:30

In ieder geval weer iets om over na te denken. Goed geschreven, hoewel wat lang, maar de inhoud was boeiend genoeg om door te gaan met lezen.

Ennu…mag het ook een chocoladekonijntje zijn? Mijn auto is namelijk aan vervanging toe 😉

Hannah · 23 juni 2005 op 11:10

hihihi…. mag het dan ook een speelgoed autootje zijn? 😉

Mosje · 23 juni 2005 op 11:23

Beetje rommelig stukje. Je sleept er van alles bij, uit alle hoeken en gaten, en dat levert nou niet een verhaal op dat mij overtuigt.

En over je slotalinea: erg leuk, maar vind je niet dat een appel ook rechten heeft?
😛

WritersBlocq · 23 juni 2005 op 11:34

Hoi Hannah,
Hoe je het ook verwoordt, je hebt een heel goed punt. Ik ben een part-time vegetariër en voor wie wil, pb mij maar als je een heerlijk tofu-recept wilt hebben dat binnen 15 minuten klaar is. Ik vind het perfect dat mensen zich steeds bewuster worden van de geschiedenis van het lapje vlees dat op je bord ligt. Door jouw column moest ik denken aan mijn column van een poosje terug. Eet smakelijk allemaal, maar eet vooral bewust. Groetje, Pauline.

http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=2924

Wright · 23 juni 2005 op 12:55

Ik ben het helemaal met Mosje eens.
Je gebruikt nu zoveel invalshoeken tegelijk, dat het genoeg stof bevat voor meerdere columns.
Er staan zoveel wijfelachtige en niet goed onderbouwde stellingen in, dat ik niet goed weet waar te beginnen.
Een paar voorbeelden:
[quote]Waarom denk je trouwens dat vlees lekker is? Van nature heeft het namelijk geen smaak.[/quote][quote]Het niet toedienen van rechten aan dieren, enkel en alleen omdat ze van een andere soort zijn is iets wat in de geschiedenis nogal eens terug te vinden is.[/quote]
[quote]Er was ook geen slachthuis in het Hof van Eden hoor.[/quote]
Allemaal zeer discutabele stellingen.
Deze vond ik een beetje misplaatst in de context van je verhaal
[quote]De structuur en de smaak leken verdomd veel op die van een lekker kippetje[/quote]
De column is best leuk, maar roept bij mij meer vragen dan antwoorden op.
In die zin dus wel een column om over na te denken.
Overigens zou ik bij een baby, die een konijn of een appel eet, direct de dokter bellen.
(Don’t try this at home!) 😛

Bakema_NL · 23 juni 2005 op 15:05

Als ik er over nadenk zou ik spontaan vegetariër worden, maar aan de andere kant ben ik ook gek op vlees. Door het bespuiten van gewassen sterven ook ik weet niet hoeveel dieren, alleen word dat weer goedgepraat omdat we juist die dieren weer niet eten (bewust dan, want onbewust smikkel je er heel wat van weg)……sterker nog, vrijwel niemand die daar bij stil zal staan, nochthans is bv. de sprinkhaan (ik noem maar wat) een delicatesse in bepaalde landen. In andere landen eten ze weer dieren waarvan wij zeggen, “dat kan toch niet, belachelijk” (denk aan hond en kat bv.). Maar dat heeft dan weer te maken met cultuur, net wat je gewend bent. Het is dan lachwekkend eigenlijk om te zien hoe een vleeseter (van het soort koe, varken, kip) iemand veroordeelt die een hond of kat oppeuzelt, dat zijn beesten die bij ons de functie van knuffeldier hebben. Maar toch doen velen het omdat het in jouw ogen niet normaal is. Maar goedbeschouwd is het doden van een levend wezen ten behoeve van consumptie zowiezo niet normaal. En toch wil ik mijn stukje vlees………en zo zijn wij mensen eigenlijk de meest barbaarse diersoort die er is.

Domicela · 23 juni 2005 op 16:44

[quote]je afval niet scheidt[/quote]

Wij willen wel maar de (particuliere) vuilophaaldienst niet. En net wat je zegt: je hoeft geen vlees bij de witte slager te halen, iets duurder is vaak ook iets beter. Helaas ben ik wel één van die barbaren die een lekker biefstukje weten te waarderen …. ook op donderdag!

Ma3anne · 23 juni 2005 op 18:12

Ik sluit me bij enkele vorige mensen aan: een beetje teveel van alles. Vreemde argumenten hier en daar, maar daar hebben anderen ook al op gereageerd.

Ik eet vlees, maar niet veel. Vegetarische gerechten kunnen minstens zo lekker zijn en daar bezondig ik me dan ook steeds vaker aan. Ik eet wel regelmatig vis….. ook dubbel natuurlijk.

KawaSutra · 23 juni 2005 op 18:21

Ik zal er eens over nadenken. Maar met een wat bondiger verhaal zou je meer bereiken denk ik. 🙂

Dees · 23 juni 2005 op 19:48

Urinezuur is wel errug lekker :red:

Raindog · 23 juni 2005 op 20:10

….. en dan waren er ook nog de smileys in de tekst.

archangel · 23 juni 2005 op 20:45

Mij hoef je iig niet te overtuigen; ik ben fulltime vegetariër 🙂 Ik schaar me achter deze column!!

En wat Bakema zegt over chemische gewas-‘bescherming’ klopt ook, al wil ik daar wel aan toevoegen dat we bij mij op mijn werk onder meer bezig zijn met biologische alternatieven voor insecticiden (chemische zooi die over planten wordt gespoten tegen plaagbeestjes die de oogst opeten, en daarbij en passant het leefmilieu en de voeding van andere planten en dieren verziekt)… biologische bestrijding met de natuurlijke vijanden van plaaginsecten werkt vooralsnog al erg goed op beperkte schaal, en wij zitten in de frontlinie van dat onderzoek 🙂

Off topic: overigens komt het zeer recent gepubliceerde werk over malariabestrijding met schimmels (dat het aantal infectueuze beten per jaar met tientallen % kan doen afnemen) ook bij onze vakgroep vandaan… ff promoten! 😉

Louise · 23 juni 2005 op 21:21

Wel heel lang en heel veel, maar je bedoeling was snel duidelijk.
Ik ben geen vegetarier, maar houd absoluut niet van vlees. Ik prik om de paar dagen voor de vorm een klein stukje aan mijn vork om niet heel die tofu toestanden in huis te hoeven halen.
Vis vind ik wel lekker trouwens 🙂

Hannah · 23 juni 2005 op 22:01

Dank voor alle reacties, ik vind het al leuk om te zien dat een aantal mensen er de tijd voor hebben genomen hier op te antwoorden. Ik vind zelf ook dat het enigszins rommelig is. Lijkt een beetje op mijn leven… mijn manier van praten en bewegen is ook choatisch hoor ik vaak. Ik kan er niks aan doen, ik wil ook zoooveel vertellen!!!
Oh en die smileys heb ik simpelweg toegevoegd op het moment dat er bij mij een glimlach verscheen. Ik wil het onderwerp niet te zwaar aanpakken omdat mensen dan soms al beginnen te zuchten… een beetje humor mag ook bij een serieus onderwerp toch? 🙂

bert · 24 juni 2005 op 00:03

Jammer, ik heb maar 4 alinea’s gelezen van deze column, en die vond ik niet slecht. De rest van de colomn heb ik eindeloos voorbij laten scrollen.

Maar ja, ik houd nou eenmaal ook wel van een goede biefstuk, maar een goed klaargemaakt Indiaas vegetarisch gerecht kan ik ook waarderen.

Shitonya · 24 juni 2005 op 01:56

Goede column, maar als je ooit nog eens zoiets gaat schrijven, zou ik toch maar die talloze economische, politieke en ethisch onderbouwde argumenten om voor het vegetarisme te kiezen erbij halen. Want alleen hiermee red je het niet.

En waag het niet om ooit nog smileys in je column te gebruiken!

melady · 24 juni 2005 op 23:05

[quote]Voor de gelovigen onder u allen (die ook heel zeldzaam zijn in mijn vriendengroep):[/quote]

Hier op columniks zijn we allemaal zeer gelovig, geloof me.

Maar mag ik dan wel af en toe een lammetje offeren? 😀

Ik vind het een vlees nog vis column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder