“Goedendag mevrouw, u spreekt met Oplopers van de scheidservice.” “Wát zegt u? Schijtservice?” “Ja, dat zeg ik, de scheidservice.” Echt, waarde lezer, mijn nieuwe baan bevalt me prima. “Ik kom u even vertellen dat uw man u verlaat. Hij heeft u weliswaar verteld dat hij een pakje sigaretten aan het halen is, maar het kan u niet ontgaan zijn dat hij nu al drie weken weg is. Hij woont inmiddels samen met een beeldschone brunette, en laat u vriendelijk weten dat hij blij is dat hij uw vervelende gezanik over uw moeder niet langer hoeft aan te horen. Dag hoor!”

Sinds kort werk ik voor de Nederlandse afdeling van de firma Dressler. Dit van oorsprong Duitse bureau beëindigt relaties voor mensen die dat niet zelf durven of willen. Voor 20 euro bel ik op, voor 50 euro kom ik langs voor een persoonlijk gesprek met de verlatene. Exclusief tissues, en vooruit betalen.

“Natuurlijk jongen, het is ook vervelend. Ik snap best dat het pijn doet. Maar ze weet het echt zeker. Je had nooit de eerste avond aan haar moeten vragen of ze met je wilde tongen. Dat vond ze hoogst ongepast. En na zo’n slecht begin zit een duurzame relatie er helaas niet in. Maar geloof me, het is echt beter zo. Je komt hier sterker uit.”

De klant kan aangeven of het slechte nieuws voorzichtig of juist hardhandig moet worden gebracht. Toets 1 voor vriendelijk, toets 2 voor streng, toets 3 voor kortaf enzovoort. Dat alles maakt voor de prijs niet uit.

“Dag jongedame, mag ik je moeder even? Goedenavond mevrouw. Uw man zit op dit moment in Parijs. Hij blijft daar een poosje, en zoekt daarna een kamer in een naburige stad. Hij dankt u hartelijk voor de suggestie, op Franse les te gaan. Eindelijk weet hij weer wat het woord ‘maîtresse’ betekent. Hij neemt nog contact op over zijn collectie werphengels.”

Om veiligheidsredenen mag ik de woning van de verlatene niet in. Gesprekken vinden plaats in trappenhuizen en in voortuinen.

“Goedendag meneer, leuke fresia’s hebt u hier staan. Ik kom met een boodschap van uw vriend. Ach, wat een beeldige tuinkabouter hebt u daar, echt snoezig. Maar uw vriend laat weten dat hij heeft gekozen voor iemand anders. Hij heeft u herhaaldelijk verteld dat een Biedermeier kast écht niet kan bij een art-nouveau lambrisering. U wilde helaas niet luisteren. Maar wat een énig vogelkastje hangt daar…”

Ik zie trouwens opeens een onverwacht voordeel. Want dit soort onbarmhartige scheidingen is een zegen voor mensen met overgewicht. Na mijn telefoontje of bezoek krijgt men weken lang nauwelijks een hap door de keel. De kilo’s vliegen eraf. Afvalscheiding dus…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

11 reacties

BrokenHalo · 4 oktober 2006 op 20:28

Briljant! In een woord briljant! Ik zie dat mijn drama-date ook een beetje geinspireerd heeft, altijd leuk. 😀

pally · 4 oktober 2006 op 22:42

Ik heb me rot gelachen, Driek.
Wat een galgenhumor!Geweldig! Zo lust ik er nog wel een paar.

DreamOn · 4 oktober 2006 op 23:11

Mag ik je telefoonnummer? 😀 Geintje!! 😀
Leuke column Driek! Ik moest er erg om lachen.

KawaSutra · 5 oktober 2006 op 00:50

Prachtig verhaal Driek, gat in de markt zou ik denken. 😀

WritersBlocq · 5 oktober 2006 op 01:02

GAAF!!!

pepe · 5 oktober 2006 op 08:01

Geweldige woordspelingen, echt gelachen.

Al zou ik het niet erg vinden als je als man van jouw service, mijn deur overslaat 😉

klapdoos · 5 oktober 2006 op 14:54

Briljant, lekker gelachen.. 😀 😀 😀

Prlwytskovsky · 5 oktober 2006 op 18:10

Driek: op een schaal van 10 krijg jij van mij half elf.

arta · 5 oktober 2006 op 21:51

Hilarisch!!
Heb enorm gelachen!

Li · 6 oktober 2006 op 10:15

Waarom spreekt men altijd over haarscheiding of zijscheiding en nooit over een hemscheiding of een hijscheiding? 😕

Ik plaats deze reactie iov een medecolumnist die reactiemoe is.
Dat levert mij 10 euro op.:-D

Li

Shitonya · 6 oktober 2006 op 10:37

Bravo 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder