Ik ben een fervent planner. Plannen kan ik als de beste. In mijn werk draait alles om een goede planning. Als je bepaalde doelen hebt, bereik je die ook beter wanneer je daar een tijd aan vast koppelt. Dus plan ik mijn leven ook zorgvuldig. Ik had dan ook gepland om tot mei 2005 geen enkele column meer te produceren. Simpelweg, omdat dat niet in mijn planning van 2005 paste. Maar zoals je wellicht zelf ooit ervaren hebt, valt het leven niet te plannen. De eerste week van januari liep nog perfect volgens het boekje. Vanaf de 2e week ging het finaal mis. Ik had goede voornemens gemaakt. Ik zou 3x per week thuis een uur aan beweging doen. Maandag en dinsdag had ik dat ook gedaan en ik voelde me heerlijk. Dinsdagnacht moest ik naar de WC. In plaats van dat ik de bocht nam op de gang, knalde ik recht vooruit met mijn slaperige kop tegen een betonnen muur aan. Dit was letterlijk een teken aan de wand. Ik moest het rustig aan gaan doen. Gevolg een hersenschudding. Maar de hersenschudding stond niet op mijn planning voor 2005, dus ging ik gewoon werken (alleen wanneer ik helemaal en niet half dood ben, ga ik niet werken) èn ik moest ook nog 1 keer sporten die week.

Nu zit ik dus al 3 weken ziek thuis met een verwaarloosde hersenschudding en het allerergste is dat ik helemaal niks mag doen! Ik zeg ook niet ‘ik ben ziek’ maar ‘ik heb vrij’. Behalve dat mijn leven nog nooit zo saai is geweest als nu, raak ik ook in paniek. Dat komt omdat ik in april 3 examens heb en ik dus eigenlijk moet leren. Mijn studie had ik n.l. zo in mijn leven gepland dat ik klaar zou zijn voordat ik zou bevallen. In 2005 moest ik van de 10 examenvakken nog 5 doen. Dat zou ik gehaald hebben als de LOI geen roet in het eten had gegooid. Die had een slordig inschattingsfoutje gemaakt en ineens kwamen er 7 examenvakken bij! Mijn wereld stortte compleet in. De LOI steeg van uit het niets naar plaats 1 van mijn ergernis top 10 en gooide eindelijk ‘bejaarden die voorkruipen’ van de eerste plaats.

Plan 1 (meer bewegen) en plan 2 (klaar met mijn studie vóór 2006) zijn reeds mislukt. Plan 3, vóór 2006 zwanger, valt waarschijnlijk ook in duigen. Daar zijn 3 oorzaken voor:

1) Mijn vriend. Er is gebleken dat mannen tijdens het zwanger maken van hun vrouw niet mogen drinken, want dit kan leiden tot een miskraam. Een man vindt het heel vanzelfsprekend dat hun vrouw 9 maanden plus de tijd dat zij nog borstvoeding geeft niet rookt, drinkt en geen Franse kazen eet. Wanneer hij zelf een steentje moet bijdragen, gaat die vlieger niet op. Dan komt hij met allerlei excuses en reageert als volgt: ‘Uhh, ach dan drink ik wel een glaasje bier nà de seks.’ En aangezien Meneer tijdens onze huwelijksreis alle Mexicaanse biertjes en cocktails wil uitproberen, is de maand juni voor mij niet de ideale tijd om al te stoppen met de pil. Voor alle andere maanden verzint ie waarschijnlijk ook een goed excuus.
2) Dolfijnen. Het tweede probleem is dat je niet met dolfijnen mag zwemmen wanneer je zwanger bent. Deze uiterst intelligente dieren schijnen het te merken als je zwanger bent en willen nogal eens hun snuit, bij wijze van begroeting aan de kleine in wording, in je buik drukken. Zo slim zijn ze dus ook weer niet. Ik wil tijdens onze huwelijksreis écht trainer for one day zijn!
3) Ikzelf. Ik lust ook wel een cocktailtje op mijn honeymoon. Daarbij heb ik voor het eerst in mijn leven een All Inclusive hotel en wil ik daar ook optimaal gebruik van maken door 24 uur per dag te hijsen en te bunkeren als een rasechte Amerikaan. Dat zou met een zwangerschapsmisselijkheid maar moeizaam gaan.

Het enige waterdichte plan van 2005 dat nu nog volgens plan verloopt, is mijn huwelijk. Qua planning lig ik perfect op schema. Sterker nog, ik ben al klaar terwijl ik nog 7 maanden moet wachten. Ik zou een goede weddingplanner zijn geweest, doch dat vind ik het meest stomme beroep dat men ooit heeft verzonnen. Als je zegt weddingplanner, dan denk ik aan Amerikaanse taferelen waar het hele huwelijk vaak tot in het kleinste detail is geregeld, van vervangend vervoer voor dronken ooms tot een bijpassend jurkje voor de hond en de papagaai. Hoe waterdicht dit plan ook lijkt, ik besef ook wel dat er genoeg factoren zijn die ook dit plan in de soep kunnen laten lopen. Misschien komt orkaan Iwan de verschrikkelijke weer eens naar Mexico als wij daar op huwelijksreis zijn of zegt mijn vriend toch geen ‘Ja, ik wil’ omdat hij zich niet maanden achter elkaar alcohol kan ontzeggen. Je weet het maar nooit.

2005 Is amper begonnen en mijn plan is uitgegroeid tot een rampenplan. In Limburg zeggen we vaak ‘ut kumt wie ut kumt’ en zo is dat! Ik hoop dat mijn hersens zo stevig door elkaar zijn geschud, dat mijn brein eindelijk door heeft dat het leven niet te plannen valt, maar dat juist met plannen, het leven valt.


12 reacties

Martijn · 28 januari 2005 op 20:45

[quote] 2005 Is amper begonnen en mijn plan is uitgegroeid tot een rampenplan[/quote]

Sinds het ‘Hoog Water’ in, ik meen 1995, zijn ze in Limburg wel goed voorbereid op rampen.

Zolang de Tsunami’ s Mexico niet weten te bereiken, alcoholvrij bier voor- en een kopstoot na de seks genuttigd kan worden, is er niets aan de hand.
Én……Zolang je vriend John Lennon’s ‘Beautiful Boy’ als een goed geïntegreerde Tiroler met Zuid Limburgse tongval weet te jodelen, gebruik dan míjn lijfspreuk:

“Komt goed…”

Groet Martijn 😀

Ps.
Me-xi-hiiii-cóóóóóóóóóóóóóó!!

sally · 28 januari 2005 op 21:38

Super dat je er weer bent Mercurius.

Vooral niet te veel plannen! Raak je alleen maar van in de war.

“Het giet zoals het giet” zeggen we hier altijd.
Sterkte met je “niet geplande” hersenschudding.

Heb je wel mooi de tijd om weer een paar prachtige columns in elkaar te flansen.

Elk nadeel heeft zo z`n voordeel.

😀 liefs Sally

pepe · 28 januari 2005 op 23:00

[quote]Ik had dan ook gepland om tot mei 2005 geen enkele column meer te produceren. [/quote]
Ik ben blij dat dat plan mislukt is:-)
[quote]Maar de hersenschudding stond niet op mijn planning voor 2005[/quote]
Dat vind ik zwaar K… voor je, hoop dat je snel weer herstelt! Beterschap!
[quote]Het enige waterdichte plan van 2005 dat nu nog volgens plan verloopt, is mijn huwelijk.[/quote]
Geweldig en natuurlijk jullie allebei gefeliciteerd met dit plan. 🙂

Heel leuk weer eens een column van Mercurius te lezen…

Li · 29 januari 2005 op 01:18

O, wat heb ik jouw columns gemist!

[quote]Dat komt omdat ik in april 3 examens heb en ik dus eigenlijk moet leren.[/quote]

Ik heb me prima vermaakt met jouw vent. Maar eh…kom je nu ook een keer meer? 😉

Li

Louise · 29 januari 2005 op 09:13

Toen ik door kreeg dat mijn planning steevast [i]naast[/i]mijn leven bleef lopen, in plaats van [i]mee[/i], ben ik overgestapt naar de korte-termijn-planning (hooguit een uur). Sindsdien loopt het als een fluitje 😉

Met plezier gelezen!

Ma3anne · 29 januari 2005 op 10:33

Het leven zichzelf laten leven is ook prettig en kan veel verrassingen opleveren.
Soms heb je daar als notoire planner een klap op je kop voor nodig om zover te komen.
Ik word al moe, als ik deze column lees. Hoe hou je het vol om steeds zo achter jezelf aan te rennen? Niet dus.

Lekker genieten van je vrije tijd nu en begin maar vast sokjes te breien, dan komt die baby vanzelf wel. 😛

Dees · 29 januari 2005 op 10:41

Gooi daar je horloge, je agenda, je uitgestippelde dagtripjes en alles dat maar enigszins ‘riekt’ naar planning de helderblauwe zee in en geniet ervan…. Als Iwan dan voorbij komt heb je het tenminste ook nog even ongedwongen leuk gehad!

Met dolfijnen zwemmen is trouwens veel te leuk om te missen…

Sterkte met rustig aan doen.

Mosje · 29 januari 2005 op 12:25

Mercurius, ik heb je gemist hier. Dat er nou verdorie een hersenschudding aan te pas moet komen om jou weer aan het schrijven te krijgen.
Leuk stukje trouwens, dus moet je die schudding maar niet blijvend verwaarlozen?
Je slaat slechts op één punt de plank mis. Het verhaal over die dolfijnen klopt wel geloof ik, maar het zijn vooral ook de verwekkers van de zwangerschap zelf die voortdurend willen controleren of zij hun werk wel goed gedaan hebben, waarbij zij niet alleen hun snuit gebruiken, maar een grote creativiteit aan de dag leggen bij het uitkiezen van hun onderzoeksgereedschap.
Je kunt als vrouw het beste meegaand reageren. Of, zoals dolfijniste prinses Irene het ooit uitdrukte:
“Mijn eerste herinneringen dateren uit de tijd dat ik nog niet geboren was. Wat me vooral opviel was de afwezigheid van mijn vader.”
Dat zou jij toch niet willen voor je kind?
😉

Kees Schilder · 29 januari 2005 op 12:34

[quote]Dan komt hij met allerlei excuses en reageert als volgt: ‘Uhh, ach dan drink ik wel een glaasje bier nà de seks.’ [/quote]

Is toch een stap in de goede richting? 😀
Fijn dat je je columns weer ingeplant hebt Mercurius en je hebt weten los te plannen van je konijn. 😀

Mercurius · 30 januari 2005 op 12:14

Hallo allemaal,

Leuk om te lezen dat jullie mijn columns wel een beetje gemist hebben! Ik heb jullie en ColumnX ook gemist!

PS: overigens wil deze eenmalige uitspatting niet zeggen dat ik helemaal terug ben op CX. Maar ik zal proberen wat tijd in te plannen! 😀

ciao Mercurius

Mup · 30 januari 2005 op 13:04

Mocht het je niet lukken helemaal van je ‘plan’ dwang af te stappen, dan is het hebben van een kleine daar een hele, maar dan ook een heeele goede hulp bij. Die kleine gaat namelijk plannen wat jij niet geplant hebt,

Groet Mup.

Godspeed · 30 januari 2005 op 21:31

Huwelijksreis naar MEXICO?

Denk dan wel aan de Wraak van Montezuma (Moctezuma)

Wel even inplannen, 2 kg norrit,.

Voedsel vergigtiging die je heel snel oploopt in Mexico, ook in Cancun!!!

Ervaringsdeskundige Godspeed:pint:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder