Ik lees het de laatste tijd overal. In de tijdschriften word ik ermee doodgegooid. En nu staat het zelfs al in de krant. Volgens de laatste trends ben ik helemaal in. Alsof ze het hier hebben over een nieuw model broek, waar ik bewust voor heb gekozen om er weer helemaal bij te horen. Het gaat hier niet over een broek, maar over de oude bok die nog wel een groen blaadje lust. Al staat het woord ‘bok’ in dit spreekwoord niet meer voor de man, maar voor de vrouw. Toen ik een jaar of zeven was, vertelde mijn vader mij dat er meer meisjes dan jongens geboren werden en dat ik later als ik groot was, zou moeten vechten voor een man. Zo niet, dan zou ik in het klooster belanden. Nou staan de kleuren zwart en wit me redelijk goed, maar een non zou ik nooit en te nimmer worden. Ik lust namelijk geen hosties. Al gauw kwam ik erachter dat de mannen voor het oprapen lagen en dat mijn ingeprente angst ongegrond was.

Rond mijn 30e veranderde dat beeld. Ik was al een poos single en helemaal klaar gestoomd voor de aller-aller-allerlaatste relatie met een man. Vrouwen van rond de 30 weten precies wat voor man ze willen en wijken daarom ook niet van hun verlanglijstje af. Ondanks dat ze zich geëmancipeerd gedragen, moet hun vent rond de 35 zijn, een mooi huis hebben met kunst aan de muur, een Handige Harrie zijn, in het bezit zijn van een 5-deurs auto en een goede baan en bovenal kapitaalkrachtig zijn. Als al vlug blijkt dat alle leuke mannen die aan deze eisen voldoen bezet zijn, wordt het tijd om eens wat kritischer naar hun verlanglijstje te kijken en een aantal van deze zware eisen bij te stellen.

En wat gebeurt: Ze worden verliefd op een gemiddeld 10 jaar jongere vent, die nog studeert. Hij heeft geen huis, maar een piepklein studentenkamertje waar posters van blote wijven de muur sieren. Hij heeft drie linkerhanden en zij heeft zelfs nog meer gereedschap dan hem. Het toiletpapier is ongebleekt en voelt aan als schuurpapier, want het zachte witte papier met bloemetjesdecor kunnen ze zich financieel nog niet veroorloven. Niks kapitaalkrachtig, maar flinke studieschulden. En een OV-kaart i.p.v. een 5-deurs bolide. Ach, wat maakt het ook uit. Ze zijn verliefd! Ze zien wel waar het schip strand. Uiteindelijk blijkt dat dit schip de haven is binnen gevaren en zich stevig aan de bodem heeft verankerd.

De fout die ze hebben gemaakt is dat ze meteen alle eisen van hun verlanglijstje hebben bijgesteld. Hij, en niet zij, is in een gespreid bedje terecht gekomen. Dat geeft in den beginne wel wat frictie, want eerlijkheidshalve gedragen wij vrouwen ons geëmancipeerder dan we ons voordoen. Maar de liefde overwint ook dit probleem. Het volgende probleem is het overbruggen van de grote generatiekloof. Die komt alleen ter sprake wanneer men het verleden van elkaar vergelijkt.

Toen mijn melkgebit begon met wisselen, was hij nog een zaadcel. Toen zijn melkgebit begon met wisselen, werden mijn verstandskiezen al getrokken. Toen hij ontdekte dat dat ding van hem voor meerdere doeleinden geschikt was dan alleen maar voor het plassen, werd ik ontmaagd. Toen hij ontmaagd werd, had ik al 2 keer samengewoond. Toen ik mijn rijbewijs haalde, gingen bij hem net de zijwieltjes van zijn fiets. Toen hij zijn rijbewijs haalde, had ik al 100.000 KM op de teller. Toen ik begon met werken, ging hij met zijn loodzware schooltas naar de brugklas. Toen hij ging werken, vierde ik mijn 12,5 jarige jubileum. En ga zo maar door.

Gelukkig helpt moeder natuur ook een handje mee om de zichtbare generatiekloof te herstellen, zodat mensen op straat ons niet meer raar aanstaren. Hij wordt opeens sneller kaal en grijs en ik heb weer vlechtjes in mijn haar en ga giechelend naar de disco. We groeien automatisch naar elkaar toe. Ik word weer jonger, hij wordt sneller oud. Ik heb niet bewust gekozen voor dit broekkie om trendy te zijn. Ik kwam het model per toeval tegen en dat beviel me, zat als gegoten en was onverslijtbaar. En mocht mijn broekkie uit de mode raken, dan gaat ie niet in de kledingzak van het Leger des Heils. Ik ben wel modebewust, maar ik gooi nooit dingen weg waar ik gehecht aan ben.


13 reacties

viking · 15 maart 2004 op 09:43

Strakke broek uuuh column. Alleen één vraagje: leerde jouw broekkie nou zo laat fietsen of was het een erg jong rukkertje…

R@@F · 15 maart 2004 op 09:44

Wat een top column weer Mercurius!!

Maaruh..ik ben 35, en voldoe aan de meeste huidige eisen dus… mocht het niet met ons konijn lukken. Give me a call 😉 😀
R@@F

Martijn · 15 maart 2004 op 11:47

Top slotzin! 😉

Groet Martijn 😀

pepe · 15 maart 2004 op 16:17

[quote]Al staat het woord ‘bok’ in dit spreekwoord niet meer voor de man, maar voor de vrouw. [/quote]

Is het dan niet een geit?
Weer een gelikte column 😉

Mosje · 15 maart 2004 op 17:16

Weet je dat wiskundig gezien het verschil steeds kleiner wordt?
15 en 5. Dan ben je drie keer zo oud.
30 en 20. Nog maar anderhalf keer.
Ik zal eens even napluizen of inhalen ooit mogelijk is……

Mooie column Mercurius!!

Mup · 15 maart 2004 op 19:40

[quote]Ik kwam het model per toeval tegen en dat beviel me, zat als gegoten en was onverslijtbaar.[/quote]

Ideaal,

Groet Mup.

Li · 15 maart 2004 op 22:10

Wat een heerlijk column weer Mercurius!
Ik denk er hard over om meneer Li in te ruilen voor 2 van 26…of… 3 van 17,4 😀

Ma3anne · 16 maart 2004 op 08:59

[quote]Ik lust namelijk geen hosties.[/quote]

Ik ook niet en daarom ben ik ook geen non. 😀

Ik denk dat je jezelf best als trendsetter mag zien. Prima trend toch?

Nu maar hopen dat er veel trendvolgers komen… dan ziet de wereld er voor vrouwen alweer een stuk aangenamer uit.

Als ik alles bij elkaar optel zit ik al dik over de 500 jaar! Ik zeg niet hoe oud ze zijn… 😀

Mercurius · 16 maart 2004 op 18:59

Viking: pfffoe ik denk dat eerste. 😀

R@@FFIE: ik als jouw nieuwe kwartaalsnol?? Dan wil ik wel eerst weten wat er bij jou aan de muur hangt en wat voor WC-papier je gebruikt. 😛

Martijn: ik snap 😉 , jij snapt hem ook.

Pepe: Nou de dikke van Dale zegt: de bok geldt als een bij uitstek koppig, dom, lastig, onhebbelijk, vuil, geil beest
Nou dan ben ik liever een geit ja!

Mosje: Ben je er al uit? Ik wel ik ben ongeveer iets meer dan 1/5 keer zo oud. Valt dus nog mee. 😕

Mup: ideaal? Niks voor jou dan zo’n broekkie?

Li: Weet waar je aan begint. Met 1 heb je de handen al meer dan vol.

Ma3anne: Volgens mij ben jij een hele ondeugende vrouw!

Ma3anne · 16 maart 2004 op 22:23

[quote]Ma3anne: Volgens mij ben jij een hele ondeugende vrouw![/quote]

moi? 😮 😀

Sarakim · 3 april 2004 op 18:02

Zeer prettige column. Eigenlijk door deze trend te zetten verjong je jezelf dus: ook weer een hardnekkige trend natuurlijk. Vrouwen die zo jong mogelijk eruit willen zien. Doordat je er jong uit ziet en bovendien je jong voelt ga je je ook weer extra trendy kleden. Net zo lang tot je daarbij ook weer de trend vooruit bent. En zelfs al grijp je terug op wat je droeg in je tienerjaren dan is dat retro en dus weer ontzettend….
Trendy! 😉

Sarakim · 3 april 2004 op 18:03

Dubbele post omdat pc bleef hangen: mijn excuses

SimplistiK · 27 oktober 2004 op 13:01

Mooi, mensen die zo schrijven moeten we hebben!
Ik ben nieuw op het forum, en nog op zoek naar helden, wil jij de eerste zijn?? 😀

Hoera, wij jonge mannen (20) zijn dus de trend van morgen!?!

Nou laat die Prada schoenen maar staan, en koop een ijsje voor die knul!
Jonge mannen moeten nog groeien.

🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder