Als ik goed geteld heb 19 inzendingen! Blijkbaar een inspirerende opdracht. En wat een verschillende uitwerkingen. Klein leed, groot leed, grap, grol, autobio en fictie. Een onevenwichtig geheel kortom, waardoor mijn commentaar ook verre van evenwichtig verdeeld is. Best moeilijk om er algemeenheden over te vertellen.
Maar we leren veel: over vertelperspectief, over het uitsmeren of indikken van tijd, over onderkoeling en de juiste details, en hoe we bij elkaar er altijd de ware verhalen uitpikken.

Momento dado
Raadselachtig en beeldend, ik houd er wel van. Zeikjes van de juf: ‘het’ kan eigenlijk niet terugwijzen naar ‘de’ lucht. En ik zou zeggen ‘op’ de automatische piloot.
Fred
Hij is super. En nu ga ik hem helemaal de grond in boren. Maar beschouw het als een compliment, want bij een goed schrijfsel wil ik alles uit de kast om het volmaakt te maken.
Eerst de zeikjes: égards, faux pas, überhaupt. Dan de vorm. Ga uit de weg, meneer Trawant! Het Carmiggeltgehalte is wat deze column zo smakelijk maakt. Die lieve mevrouw Teeven en haar bold giant. Die prei, dat gehakt. Dit is een column die staat of valt met het vertelperspectief. Ik zou kiezen voor Fred zelf, maar dan met een ironische verteller. Dus wel dat robuust gerugbyde lijf en die mastodont, maar verder helemaal vanuit Fredje. Liggend in zo’n onderzoekkamertje in ’t ziekenhuis, bijvoorbeeld. En dan eindigend met dat zinnetje over moederdag. En niks geen speculatie of Paaswensen van meneer Trawant.
Veilig
Ontroerende geschiedenis, en mooi gevonden om een foto als “momentopname” te nemen. Het begin is een beetje verwarrend, door het ‘afwimpelen van heren des huizes’ denk ik aanvankelijk dat de jongeman daarom wordt weggestuurd.
De Pil
Zeikje: ‘die’ kan niet terugslaan op ‘het’ been. Verder wel een heel droge beschrijving van een orgasme. Het werkt en tegelijk is het helemaal niks. Leuk.
De kentering
Wonderlijk, de columnxers zijn unaniem lovend, en ik mis iets. Ik mis smoel, focus, nabijheid. Het is een afstandelijk vertellen-over, in plaats van iemand die bam! in mijn gezichtsveld stapt. Ik wil haar racistische praatjes horen verkopen. En ik wil haar na de ramp een ander verhaal horen vertellen. Een column is als een foto, als een momentopname inderdaad. Zoom zover mogelijk in!
Stuiterend momentum
Zeikje: het verluchte bos! Eén T! En verder vind ik dit een wonder van een prozagedicht.
Het dappere blondje
Klaboem! Die hakt erin, en de titel is ook geweldig.
Crash
Heftig verhaal, onderkoeld verteld, dat werkt goed. Dat Deense autootje staat nu ook op ons netvlies. Zo zie je maar weer: God is in the details.
Eén zeikje: ‘een chaos die ik nooit meer zal vergeten’ is een zinnetje dat ons weghaalt bij het ‘nu’ van het verhaal, dat schept een afstand die je juist niet wilt.
Rooibos
Blij dat Ans hem een dreun verkoopt, wat een eikel. Goed gedaan dus.
De man met de hooivork
Ik ben dol op reisverhalen, hoe meer couleur locale hoe beter. Nix mis met die eerste zin, hier vertelt iemand met kennis van zaken, dat schept vertrouwen. Plus het woord ‘oorlog’ zet de juiste sfeer neer voor het gevoel van de rest van het verhaal. Mooi verwoord, dit drama!
Telefoon
Wow. De ultieme momentopname. Levensveranderend.
Navigatieprobleem
Ja, wij van de grammaticapolitie hebben een heel zwaar leven. Daar hebben hun geen last van. Geschaterd.
Oeps!
Prachtig slow-motion moment! Vind de titel te mager. Zie al veel suggesties voorbijkomen en denk zelf aan “dooien.”
Goed punt in de reacties: proberen bij de lezer de emotie teweeg te brengen, in plaats van hem te benoemen. Zo moet het dus.
Lente?
Mooi dat vraagteken in de titel. Heel goed uitgewerkt qua vertelperspectief, op 1 dingetje na: ‘zijn bleke gezicht.’ Dat ziet hij zelf niet. Ik vind ‘drommels’ een beetje wringen met kanker. Ik zou denk ik dat hele zinnetje weglaten. Moedeloos wrijft hij zijn tranen weg. Hooguit vier weken geven de dokters hem nog.
Eureka
Ja leuk. Maar hij háált het niet bij Stuiterend Momentum. Dit is weer te veel een uitgemolken gimmick. Naar mijn bescheiden mening dan.
Tot het gaatje
Fijne titel voor een oorlellendonsharig moment. Raadselachtig en doorlezerig begin, en heerlijk nuchter eindzinnetje.
De jongens van de suikerwerkfabriek
Leuke samenvatting, wanneer ga je het verhaal schrijven?
Het zou een speciale dag worden
Ja. Au.
Partypooper
Mooi, zo’n kind dat zich veilig genoeg voelt om te reageren zoals hij doet. Een verhaal dat de lezer toelaat en laat meedenken.


14 reacties

arta · 27 april 2015 op 09:33

Hella!
Wat fijn toch, dat ook jij deze uitdaging aangegaan bent!
Mij persoonlijk heeft het weer meer schrijfzin gegeven.
Ik word altijd zó blij van jouw feedback.

Yfs · 27 april 2015 op 11:25

Dank voor je reactie Hella. Het was inderdaad een erg leuke opdracht, waarvan ik blij ben dat ik er zonder “kleerscheuren” vanaf kom!! 😉

pally · 27 april 2015 op 12:30

Bedankt Hella! In een klein half uurtje vers van de lever geschreven. Soms kan het werken.

Meralixe · 27 april 2015 op 23:28

Hm … Hella ook mij hoor je niet klagen over de reacties in ’t algemeen en de uwe in ’t bijzonder die dan toch een bevestiging zou moeten zij van wat de anderen er min of meer van dachten.
Bij ‘De kentering’ wees je me op een tekort aan een dieper inzomen op de betrokkene maar 300 woorden zijn echt weinig hoor.
Bij ‘Lente?’ had ook ik reeds kritiek op het eigen schrijven door het te veel aan uitroepingstekens. Uw zin ‘ Moedeloos wrijft hij zijn tranen weg. Hooguit vier weken geven de dokters hem nog.’ zou binnen deze context inderdaad de beste geweest zijn.

Mien · 28 april 2015 op 07:42

Knap hoe je weer de puntjes op de i weet te zetten Hella. Het lijkt me best moeilijk om neutraal commentaar te blijven leveren, na voorgaande reacties. Maar het oog van de meester weet altijd in meer of mindere mate iets te vinden, zo blijkt maar weer. Respect daarvoor. We blijven ervan leren.

trawant · 28 april 2015 op 11:25

Dank voor de uitgebreide reactie op mijn Fredje, juf!
We zitten in de klas, de opstelschriften worden uitgedeeld en vliegen over de bankjes. Juf is lang niet mals!
Het perspectief kan idd anders en die laatste zin is
overbodig en een beetje een domper, achteraf.
Was ironisch bedoeld, maar ironie is glas ijs, blijkt maar weer.
Voldoende ( tot goed) stemt tevreden …

D's · 28 april 2015 op 13:09

Bedankt Hella! het is wel zo dat, hoewel ik het net als alle mensen leuk vind om complimenten te krijgen, ik het zo heerlijk zou vinden om iets extra’s te leren in hoe ik schrijf. Maar goed, in ieder geval dank voor de feedback.

Ferrara · 28 april 2015 op 22:10

Hella, dank voor je leerzame feedback. Wat mij betreft mag je het woord zeikje weglaten, ik vat het niet zo op. Je bent gevraagd als schrijfcoach commentaar te leveren en leer daar graag van.

    Mien · 29 april 2015 op 08:22

    Eens met Ferrara. Zeiken is een diskwalificatie. Daarmee doe je jezelf tekort.

Esther Suzanna · 29 april 2015 op 01:06

Dank je wel voor je tijd en feedback. :yes: 🙂

Mien · 29 april 2015 op 10:23

Vandaag is mijn inzending voor de schrijfopdracht: ‘De jongens van de suikerfabriek’, door de redactie van de website afgehaald.
Dit op verdenking van plagiaat. Ik heb aangegeven dat ik begrip heb voor deze keuze. Ik ben het echter nog niet helemaal eens of hier daadwerkelijk sprake is van plagiaat. Ik ga dit verder onderzoeken en heb daarvoor de redactie toestemming gevraagd. Wordt vervolgd. De inzending is wel nog te lezen op mijn [b][url=http://mienweblog.blogspot.nl/2015/04/de-jongens-van-de-suikerwerkfabriek.html]Mien weblog[/url][/b].

Noot voor de redactie:
De link naar mijn schrijfopdracht in dit bericht van Hella Kuipers is nog steeds actief. Misschien de interne link even weghalen.

Mien · 22 mei 2015 op 08:37

Het vervolg.
Ik heb de plagiaat-vraag voorgelegd aan een ICT-jurist, de redactie van scholieren.com en Tessa de Loo. Naar aanleiding van hun bevindingen heb ik besloten de column op mijn weblog te laten staan.
Voor wie mijn conclusie wil nalezen, verwijs ik naar [b][url=https://www.columnx.nl/cx-cafe/cx-group1/column-x-café-forum1/nadenken-over-thread503.21/#postid-23988]het stukje[/url][/b] dat ik geschreven heb in het CX Café topic ‘Nadenken over…’. Daar is onder andere ook de reactie van Tessa de Loo te lezen (met haar toestemming om die te plaatsen op ColumnX), op de mail die ik haar gestuurd heb.
In het kort komt het er op neer dat de manier waarop ik de column geplaatst heb op ColumnX (door het aanvankelijk achterwege laten van de bronvermelding naar het boekverslag) plagiaat is. Op mijn weblog heb ik dat wel meteen gedaan, waardoor geen plagiaat.
Mijn excuses gaan uit naar de Redactie en de lezers en leden van ColumnX. Ik had de column niet zonder duidelijke bronvermelding vooraf, mogen plaatsen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder